tag:blogger.com,1999:blog-5498339342980068255.post6571352184410913629..comments2024-03-23T15:12:38.018+01:00Comments on VENDI Z JIHU: Ven D.http://www.blogger.com/profile/13825864793147324632noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-5498339342980068255.post-34253324549471714052017-04-17T10:55:19.900+02:002017-04-17T10:55:19.900+02:00Nejdřív jsem se lekla, co mi to tu vyskočilo za ro...Nejdřív jsem se lekla, co mi to tu vyskočilo za román a pak čtu a valím vočadla! :D S papiňákem neumím a hlavně ho ani nemáme :D zapisuji si a určitě vyzkouším - dneska se chystám na vepřové na paprice :D omačkám zdar, nazdar!Ven D.https://www.blogger.com/profile/13825864793147324632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5498339342980068255.post-91421622751513801752017-04-16T08:34:17.011+02:002017-04-16T08:34:17.011+02:00Odjakživa dělala nejlepší svíčkovou maminka - tvrd...Odjakživa dělala nejlepší svíčkovou maminka - tvrdí polovičák, ale prý jí už doháním :). Asi proto, že se se svíčkovou moc nepářu :D - normálně nic nenakládám a nevařím hodiny, svíčkovou mám hotovou za dvě hodinky max i s přípravou, jestli ti to pomůže překonat strach, tak čti - základem je velkej papiňák :D. Jeden menší celer a jednu velkou cibuli nakrájím na větší kostky, dvě petržele a čtyři mrkve na silnější kolečka. Jako maso používám vepřovou plec, hovězí u nás totiž moc nefrčí - maso nakrájím na větší kousky. V papiňáku rozpálím olej, osmažím maso do zatáhnutí, přidám všechnu zeleninu (někdy, když mám náladu i 100g nakrájené slaniny) a zasypu dvěma lžícemi cukru. Osmažím do lehkého zkaramelizování, přihodím 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, pět koulí nového koření, dvě lžíce octa a jeden masox (jo, klidně mě gurmáni ukamenujte :D). Zaleju vařící vodou a vařím v tlakovém hrnci patnáct až dvacet minut - podle toho, jak velké kousky masa jsou. Po uvaření vyndám maso, koření a po částečném vychladnutí rozmixuju zeleninu. Vrátím do hrnce, vliju jednu smetanu na vaření, vybalancuju chuť cukrem a octem a už nezahušťuju, husté je to dost. Ale kdyby bylo ještě třeba, stačí troška mouky s vodou. A pokud se bojíš tlakového hrnce nebo chceš mít jeden velký kus masa, postupuje se úplně stejně, jen velký kus masa opečeš nejdříve, vyndáš, ve výpeku uděláš zeleninu a pak maso vrátíš, přiklopíš pekáček a pečeš asi dvě hodinky v troubě :). Ufff :D.Janinkahttps://www.blogger.com/profile/04947084654103694111noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5498339342980068255.post-1382297036309606502017-04-13T15:48:49.405+02:002017-04-13T15:48:49.405+02:00Jsem se musela třikrát podívat, jestli čtu dobře! ...Jsem se musela třikrát podívat, jestli čtu dobře! Svíčková nejsnazší? Janinko! :D Tak to já to mám úplně naopak- na knedlík si troufnu, ale svíčkové se bojím jak čert kříže a ještě guláše! <br /><br />Tedy, vybruslila jsi z toho krásně, jen co je pravda, ale to bys ani nebyla ty, aby sis se svou vynalézavou hlavinkou nevěděla rady :)Ven D.https://www.blogger.com/profile/13825864793147324632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5498339342980068255.post-5326500266922191982017-04-12T13:14:20.077+02:002017-04-12T13:14:20.077+02:00Musím se smát, protože já zase svíčkovou považuju ...Musím se smát, protože já zase svíčkovou považuju za jednu z nejjednodušších omáček, ale na knedlík si netroufám :D. To jsem tuhle vařila prvně bramborový knedlík, který se při krájení rozpadal a já z něj byla opravdu nešťastná. Ale to bych nebyla já, abych z toho nevytěžila - normálně jsem vzala lžíci a těsto odkrajovala jako noky. Se špenátem a uzeným - jak si chlapi pomlaskávali! :D Další knedlíky už se mi povedly, ale kdyby náhodou ne, noky to jistěj :D.Janinkahttps://www.blogger.com/profile/04947084654103694111noreply@blogger.com