úterý 31. května 2016

knihovna –  O. Bowden: Podsvětí


Měsíc jsem měla knihu ve čtečce, než jsem byla schopná ji zdolat. Ale ne, tak dlouho mi to vážně netrvalo. Po večerech cca týden a to tím stylem, že ze začátku ne víc jak dvě kapitolky. Až později to šlo tak, že jsem i na čas zapomínala a musela knihu odkládat, neb na ponocování do jedné ráno či déle to ještě není. Inu – doma je prostě doma a soustředění je věc pekelná, která sem tam odmítá spolupracovat. Ale dosti frflání, jdeme recenzovat!

zdroj obrázku klik


Originální název:  Underworld

Rok vydání v ČR: 2016
Rok vydání originálu: 2015

Počet stran: palmknihy.cz  uvádí 372, databáze knih 288 :-/ (Na stránkách nakladatelství stojí 288)
(moje čtečka ve formátu epub píše 388 stránek )

Žánr: fantasy
série: Assassins Creed, díl 8. 

Vydal:  Fantom Print
Překlad: Kateřina Niklová

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji webu palmknihy.cz . Pořídit ji tam můžete za 139,- Kč nebo se podívat po klasické knize jako takové, kde se cena pohybuje v řádu 200,- Kč bez poštovného. Heuréka vám napoví.

Anotace z databazeknih.cz:


Píše se rok 1862 a v Londýně, kde je Průmyslová revoluce v plném proudu, se staví první podzemní dráha. Když je na stavbě objevena mrtvola, znamená to začátek nejnovější smrtící kapitoly ve staletí dlouhé bitvě mezi asasíny a templáři.

Temnými tajemstvími obestřený asasín pracuje hluboko v utajení, aby ukončil nadvládu templářů nad hlavním městem. Bratrstvo ho brzy pozná jako Henryho Greena, učitele Jacoba a Evie Fryeových. Prozatím je však znám pouze jako Duch…

Vendi, recenzent amatér:



Očekávání:
Prvních pět knih od Bowdena jsem zhltla takřka jedním dechem. Šestku a sedmičku jsem nechala ležet v knihovně, protože jsem se nemohla smířit s novými postavami a posunem děje z období, které jsem si zamilovala. I pětka už byla jiná, ale tu jsem ještě skousla. Osmička mě zaujala anotací. Londýn má prostě své kouzlo a já se rozhodla to po čase risknout.

Skutečnost:
Kniha má poněkud pomalejší rozjezd. Trvá rovných padesát stránek, než se konečně začne něco dít a jste vtaženi do napínavého děje. Pak už je to akčně tajemná jízda plná zvratů, na kterou jsem od Bowdena zvyklá. Nicméně musím říct, že první čtyři knihy nasadily laťku setsakramentsky vysoko! A ne, vůbec to není tím, že jsem měla ráda Ezia a Altaira!

„…Já se tu neulévám ani se tu nezašívám. Spíše se vykrucuju. Ne, počkat, trucuju, to je ono…“

Podsvětí je rozděleno na dvě části. Ta první má, jak už jsem řekla výše, slabší rozjezd. Ta druhá už je o něco lepší a také mi přišla propracovanější, i když v závěru zase maličko uspěchanější. Oboje ovšem každý z nás posuzuje a vnímá jinak.

Kladně hodnotím i překlad. Nezaregistrovala jsem žádné do očí bijící překlepy nebo nesmyslně postavené věty, s čímž jsem bojovala v knize předchozí (E.Kachips: Závazek), leč tam pro změnu nešlo o překlad, nýbrž o českou autorku, zase odbočuji!

 „…“Nebyla určena k řezání, ale k boji, k bodání. Ale ten muž, Škrpál, a ta holka byli zastřeleni?“
„Správně.“
„Takže hledáš tajemnou postavu v hábitu, která zastřelila dva lidi nožem?“…“


Bowden opět potvrdil, že umí skvěle vykreslit boj mezi templáři a asasíny. Stejně jako zvládá vykreslit prostředí, do kterého příběh zasadil. Za oboje si zaslouží čtyři kachničky z pěti a já jsem ráda, že série ani s osmým dílem neztrácí nic ze své kvality a zajímavosti, stejně jako hry. A tak, společně s dalšími fanoušky tohoto tématu, napjatě očekávám premiéru filmu na motivy první hry/knihy. Napínají nás jako špagát a my už to nemůžeme vydržet. Snad to nekonečné čekání bude stát skutečně za to!




4 komentáře:

  1. Tuhle sérii jsem zatím nečetla, ale když říkáš, že prvních pět je dobrých... píšu si na seznam :)
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně na tom trvám :) Stály za to a byly výborně napsané. Navíc z dobrého prostředí. Čím blíž k současnosti, tím víc se nemůžu zbavit dojmu, že tomu něco chybí.

      Vymazat
  2. Taky si to chci přečíst. Děkuji za super typ :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)