čtvrtek 22. prosince 2016

Advent 2016 - U madam Larissy X.

Je to tu - konec v dohledu! Děkuji za přízeň, milé komentáře a u něčeho dalšího příští rok na viděnou, vaše Vendi ;-)


online tvorba nápisů



Betace: Claire
Počet kapitol: 10 různě dlouhých
Rating: Ale kdeže… ne
Párování: Možná, cíleně však nikoli

Shrnutí: Deset krátkých příběhů pro adventní čas roku 2016. Koho byste tipli na jakou sladkost? Čím ta či ona postava ze světa HP hřeší? Všichni se dříve či později zastaví v čajovně U madam Larissy a vy budete u toho. A kde se ona čajovna nachází? To vám neřeknu, stejně by vám to k ničemu nebylo. Kouzelníci to dávno vědí a mudlové? Ti by ji nepoznali, ani kdyby do dveří narazili čelem!



zdroj konvice a hrnečku

díl 10. - ostružinové makronky


Náš poslední dílek se bude znovu odehrávat v Bradavicích. Ano, já vím, že většina studentů je doma na vánočních prázdninách, takže je tam prakticky prázdno, jenže tohle jsou Bradavice a podnik U madam Larissy nefunguje jen kolem svátků. Dodává a prodává sladkosti po celý rok! Takže my si teď maličko poskočíme v čase. Imaginárně, nikoli skutečně!

Ovšem, jsem to ale popleta - začneme tak, jako u většiny příspěvků v této mini sérii. Řekneme si, co jsou to ty makronky vlastně zač. Takové nadýchané lehké sladké pusinky. Jako první s nimi prý přišli Francouzi. Jo, ti dobře ví, jak hřešit. Tak mě napadá, proč se francouzskému polibku říká francouzský? Na to taky přišli oni? Eh - zpátky ke sladkému. Základem je vaječný bílek, mandlová mouka a barvivo. Jsou prý těžké, nevyzpytatelné, ovšem když se povedou, je to nádhera. Nevím, osobně jsem zatím neměla koule se do nich pustit. Spokojím se s jednou do roka koupeným kouskem v Lidlu a kocháním se z obrázků.

zdroj obrázku

A teď už vás nebudu napínat a pustíme se do Bradavic. Zrovna začíná famfrpálový zápas. První v tomto pololetí. Mají v Bradavicích pololetí? No dobrá, tak první v tomto, pro nás tedy příštím, roce. Ještě se v tom vyznáte? Ano? Tak to jsem ráda, já mám nepatrně hoňky! Na hřišti je zvláštní šrumec. Všichni hráči stojí na zemi, těkají pohledem jeden na druhého a zpátky a nevzlétají. Komentátor na věži s cedulkami, která zobrazují skóre, také pátrá pohledem. Ale po kom? Koho všichni hledají a proč to mezi diváky šumí jako v úle? Tak jinak. Máme komentátora, máme dva týmy a všechny hráče. Máme maskoty Nebelvíru i Mrzimoru, jakož i všechny fandící a podporující fanoušky, kteří chtějí být v tomto mrazivém dni venku. I profesorský sbor sedí na své speciální tribuně a čeká. Kdo nám schází? Rozhodčí přece!

Madam Hoochová za celou svou dlouholetou kariéru nezmeškala jediné utkání. Nezaspala, nezazdila, pozdě nepřišla, nezapomněla, neopomněla, nepromarnila, nepromeškala, ne… no prostě všechna alternativní označení pro nepříchod! Dnes má premiéru. Jak s tím souvisejí makronky, ptáte se? Víte, ona si Miranda přivezla z vánočních prázdnin krabičku krásných fialových ostružinových kousků a šetřila si je pro výjimečný den. A ten přišel dnes. Právě na dnešní den připadá jisté její životní jubileum a ona se ho rozhodla oslavit touto drobnou dobrůtkou. A tak jednu za druhou postupně rozlepí, olízne krém a smlsne jednu polovinu a hned za ní druhou a celé to zapije výtečným archivním máslovým ležákem, který ji madam Rosmerta schovávala. Pro samé boule za ušima od těch dobrot zapomněla hlídat čas a průšvih je na světě! 

2 komentáře:

  1. Jestli něco můžu, tak to jsou ostružiny. A kombinace ostružin s makronkami je naprosto fantastická! Díky ti, Vendi, za příjemné zkrácení adventního času a přeji tobě i tvé rodině krásné a pohodové svátky vánoční a šťastný vstup do nového roku. Pac a pusu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem se trefila vskutku parádně! Doufám, že máte klidné svátky a rádo se stalo - původně jsem myslela, že žádný advent nebude, ale podařilo se a já jsem ráda, že se líbil - díky za komentáře :-*

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)