neděle 12. února 2017

knihovna –  J. Quinn – série Bevelstoke


Po osmi dílech ze série Bridgertonovi jsem se vrhla na další (a ještě dvě série zbývají). Kolik měla dílů a jak to dopadlo? Od toho je tu dnešní recenze pro milovníky románů pro ženy. A ne, neťukejte si na čelo, prostě čtu od všeho něco. Někdy je chuť na erotiku, jindy na horor, na červenou knihovnu, povídky, fantasy a tak. K jídlu taky pořád nejíte jedno a to samé ;-)




Žánr: romány pro ženy

počet dílů v sérii: 3

Díl první:              Tajné deníky slečny Mirandy Cheeverové (The Secret Diaries of 
                             Miss   Miranda Cheever)
                                počet stran: 278
                                rok vydání originálu: 2007 / u nás: 2009
Díl druhý:            Láska v nebezpečí (What Happens in London)
                               počet stran: 296
                               rok vydání originálu: 2009 / u nás 2011
Díl třetí:               Deset důvodů proč tě miluji (Ten Things I Love About You)
                               počet stran: 288                             
          rok vydání originálu 2010/ u nás: 2012

Vydal:  Ikar

Překlad:  Zdeňka Zvěřinová (1.), Alexandra Fraisová (2.), Jana Jašová (3.)

Heureka je výborný pomocník při hledání čehokoli, co byste rádi koupili, pokud se to sehnat dá. Bridgertonovi stejně jako Bevelstokeovi jsou však série starší, a proto je potřeba pátrat spíše na bazarek a v antikvariátech (i ty mají své eshopy). Což se týká zejména dílu prvního, díl druhý je k mání o něco snadněji (odkaz). A díl třetí je opět záhadně trošku oříšek.


Anotace prvního dílu z databazeknih.cz:


Ve věku deseti let Miranda Cheeverová vůbec nevypadá na to, že se z ní stane oslňující kráska. Smiřuje se s tím, že do ní společnost nevkládá velká očekávání - až do odpoledne, kdy jí Nigel Bevelstoke, pohledný a neodolatelný vikomt Turner, vážně políbí ruku a slíbí jí, že až dospěje, bude stejně krásná jako chytrá. A ve věku deseti let Miranda pochopí, že ho bude do konce života milovat.

Následující léta jsou však k Turnerovi stejně krutá, jako k Mirandě laskavá. Stane se z ní půvabná žena, jak vikomt v onen pamětihodný den předpovídal - kdežto on je opuštěný, zahořklý muž, zdrcený zničující ztrátou. Miranda však nezapomene na pravdu, kterou před všemi těmi lety svěřila papíru - a nedovolí, aby jí osudová láska proklouzla mezi prsty…


Vendi, recenzent amatér:



Očekávání:

Prostě nic nenáročného. Příjemný příběh, milé neiritující postavy, lákavá zápletka, rozumné dialogy a plynoucí děj.

Skutečnost:

Co jsem očekávala, to jsem rovněž dostala. Děj všech tří knih plynul, byl napínavý, hravý. Dialogy někde vtipné, jinde více. Překlad zdařilý. Nic vysloveně netahalo za uši nebo nebilo do očí. Přestože jsou konce příběhů předem jasné, i tak se autorce daří držet napětí až skoro do samotného závěru a to se musí náležitě ocenit, neb udržet konstantní kvalitu u zatím jedenácti knih, které jsem od ní přečetla? To si prostě zaslouží obdiv.

Zůstaneme u tří kachniček z pěti jako u předchozí série. Proč ne víc? Protože to nejsou příběhy, které si budete chtít číst znovu a znovu – alespoň já tedy ne. Přesto jsou milé, pobaví, pomůžou vypnout a dají to, co slibují. A ani po tolika stránkách s jednou autorkou nemám pocit, že bych jí byla přejedená nebo už mi Londýn a jeho smetánka lezli krkem. Přesycenost bylo slovo, které jsem nemohla najít!

Někdo by tu možná čekal rozebírání dějů jednotlivých dílů, ale to jsem nikdy nedělala a nemám ráda recenze tohoto stylu. Zajímá mě názor čtenáře a ne do hloubky rozebraná anotace a třeba i vyzrazení některých událostí. O tom recenze být nemají.

Proto dnes stručně, krátce a hlavně věcně! 


2 komentáře:

  1. Ee, to Janinka nerada :D. Ale máš pravdu, taky se necpu pořád tím samým :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, já vím - slibuji, že ta další se ti bude líbit víc! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)