středa 20. června 2018

knihovna - F. Kotleta: Hustej nářez

Rande s Kotletou podruhé!


Čtení je teď v poslední době to poslední, na co mám síly, chuť a náladu. Ale... zaprvé je potřeba dostát svým závazkům. A zadruhé... jsem si jistá, že měl být druhý bod, jenže si nemůžu vzpomenout. Zřejmě to teď s mou slovní zásobou bude trošku na štíru ;-)


zdroj obrázku klik







Dávné legendy, které o nich kolovaly v různých civilizacích, nelhaly. Možná, že kdysi byli lidmi, ale změnili se. Změnili se natolik, že jako lidé už jenom vypadají. Říkají si Bratrstvo krve. Vyvolení, kteří se živí lidskou krví. Nikdy se však k sobě nechovali jako bratři. Desítky klanů spolu po tisíciletí bojovaly o moc a vládu nad lidmi, jejich územím a říšemi, jež vznikaly a zanikaly podle toho, jak ve své skryté válce vítězily jednotlivé klany. Dlouho se považovali za nejmocnější bytosti na světě. Jenže svět, který znali, byl jen malou součástí vesmíru. Z jeho nekonečných dálek se vynořili Kartani, jimž se jejich vlastní svět zdál malý, a kteří se rozhodli ovládnout planetu Zemi a její obyvatele zotročit. Invaze se cizincům podařila. Měli vyspělou techniku a zbraně, které ty lidské stonásobně předčily. Jenže svět, který ovládli, už své vládce měl. A ti se, na rozdíl od lidí, tak lehce podrobit nenechali…

Nakladatelství:  Epocha
Žánr: fantasy, sci-fi/akční fantastika
Rok vydání: 2015 (2. vydání – první bylo v roce 2010)
Počet stran: 288, ebook ve formátu epub 228
Série: Bratrstvo krve, díl první

Očekávání:

Říkám si: Dobře, Příliš dlouhá swingers party tě nadchla, zkus něco dalšího! Tak jsem zkusila s nadějí, že se budu znovu bavit a smát nad řádky, které tento autor vypustil do světa.

Skutečnost:

A? A jo!

Dobře, takhle krátkou recenzi asi nikdo číst nebude. Proto to zkusíme o něco lépe. Za sebe si myslím, že František Kotleta není autor pro každého. Má hodně svérázný surový styl. Rozhodně nic pro puritány a slabé žaludky.

Upířímu tématu neodolám snad nikdy. Ano, postihla mě tahle vlna, vyjma ságy Stmívání, protože Robert Pattinson mě naprosto nebaví a přijde mi jako luxusní slizák, čímž odbočuji. Film nesouvisí s knihou, kniha bývá lepší, ale jak jednou máte blok… nejde to. Odbočuji podruhé? Omlouvám se.
Hustej nářez je něco, co mě dostalo. Suché hlášky, akce, drsný humor, sem tam decentně sex, charaktery odpovídající žánru – rozuměj: najdeš si své oblíbence, jakož i postavy, kterým budeš přát neskutečně krutou a bolestivou smrt. Není nouze o překvapení a zvraty. Všechno si krásně plyne a vy hltáte a hltáte, až je najednou konec, takže šup pro druhý díl, případně třetí.

„…„Šimrá to,“ řekla.
Nahlas jsem si oddechl. Nebyla to past. Zpráva na sarkofágu nelhala.
„Šimrá, ale nezabíjí, co víc si přát?“ usmál jsem se.
„Aby to ještě k něčemu bylo? Přes tyč skákat neumím a nevím, jak s tím budu bodat do nepřátel,“ pokrčila rameny.
„Podle legendy to kopí ničilo hory a zabíjelo nepřátele po desítkách,“ řekl jsem.
„Podle legendy prošel Mojžíš s partou Židů moře suchou nohou. Bojím se, abychom se sem netáhli zbytečně,“ nakrčila smutně nosík…“

Jak to tedy bude s hodnocením? Mám s čím porovnat, proto to vidím následovně: Temné záblesky (autor Martin Moudrý) nastavily laťku hodně vysoko. I když se tu můžeme dohadovat o trochu odlišných žánrech. Ale jenom trochu. Číst nářez první před záblesky, dostal by pan Kotleta pět. Nejspíš. Jenže na druhou stranu jsem pět dala swingers party a musím říct, že tam je mi ten děj (i když se jednalo o povídky) o něco bližší a na sérii Tomáš Kosek se z toho důvodu těším o něco víc. Čili musím dát čtyři kachničky.

Abych to rozvedla – po dočtení předchozí knihy od Františka Kotlety jsem hned měla svrbění sáhnout po pokračování a zjistit, jak to celé jede dál. Tady mám dočteno, a přestože vím o dalších dvou dílech, žádné svědění volající k podrbání nemám. Jakože ano, určitě po nich časem sáhnu, protože tenhle pán začíná být mým miláčkem, leč jsou tu jiní, kteří ho předběhnou, neboť mě nenadchl zase tak kulervoucně. Ano, vím, že nemám koule, ale chápeme se obrazně!

Teď se podrbu na hlavě a pokusím se vše nějak bez spoilerů shrnout. Kotleta bývá srovnáván s Kulhánkem. To je další pán na holení v budoucnu. Zatím tímto směrem nemůžu sloužit. Proto, milý pane Kotleto, vám dávám ty čtyři z pěti zmiňované původně a uvidíme se u něčeho dalšího. Už teď se těším na jednu zatraceně velkolepou věc, která mi vyskočila na googlu, protože to mě nadchlo snad ještě víc, než čtení dalších osudů borce Koska. O co jde? Hustej nářez bude komiks!! Pro více informací neváhejte kliknout sem!

Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji eshopům Palmknihy – eReading



2 komentáře:

  1. Se Stmíváním jsem na tom úplně stejně, Pattinson se mi nelíbí, skousla jsem ho jedině ve filmovém Harry Potterovi. Nevím proč, ale věta "Rozhodně nic pro puritány a slabé žaludky" mi připomněla český zombie film - Choking Hazard. Taky mazec :D.

    P.S: Skoro bych řekla, že jsi těhotná :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíši ještě toho trochu! :D kuš! :D já teda na zombie filmy moc nejsem, ale juknu, o čem tahle záležitost je :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)