sobota 22. srpna 2020

knihovna - Ch. Darwin: Výraz emocí u člověka a u zvířat

Nepřehnáním to s tím sebevzděláváním?

#uz30letjsmenahlavu

Nezávislý pozorovatel by celkem snadno mohl získat dojem, že se pohybuji v rámci tří žánrů – dětské knihy, romantika/erotika a odborná literatura. Ne všechny knihy, které přečtu, se ocitnou tady. Respektive na ně nevznikne plnohodnotná recenze – to bych se upsala! Navíc by to nikoho nebavilo a také jsou knihy, ke kterým se toho nedá moc říct, natož sepsat čtyři a více odstavců. Uvidíme, jak se mi bude se slovy dařit dnes.


Rozdíl mezi lidmi a zvířaty mnohdy spočívá v tom, že u lidí se jedná o symbolické náznaky, které byly u jejich zvířecích předků míněny doslova (například pohrdání a hnus jsou spojeny s pohyby, jejichž původním cílem bylo vyhnout se odpornému zápachu). Darwin tímto způsobem pojednává o jednotlivých emocích typu pláč, zoufalství, veselá nálada, hloubání, hněv, pohrdání, vina, překvapení či stud a detailně popisuje, jak se projevuje jejich výraz. Jedná se zároveň o jednu z prvních publikací, která byla doprovázena fotografiemi… celá anotace zde.

Každý z nás má témata, která mu nedávají spát. Jsme fascinování různými věcmi a je jedno, jak jsme k tomu dospěli. Mohlo nás zaujmout něco ve škole, článek v časopise, titulek na internetu, něco naťukne seriál či film… podněty můžeme získávat z různých oblastí. Už vím/víte, že mě zajímá dětská literatura, což se dá logicky zdůvodnit mateřstvím. Potom matematika, která úzce souvisí s mou mamkou, a rovněž s mým neúspěchem v jakémkoli setkání s ní (s matematikou, ne maminkou!). Další je vesmír, za což vděčím svému oblíbenému léku na špatnou náladu – seriálu Teorie velkého třesku. A v neposlední řadě je tu psychologie. Obor, který jsem dokonce jednu dobu zvažovala studovat. Nakonec jsem zůstala u ekonomie. Zda se jednalo o dobrou volbu se přesvědčím v následujících měsících, neb nastal čas najít si práci.

„…Psi mají ještě jiný a nápadný způsob, jak projevovat svou náklonnost, totiž že lížou ruce nebo obličeje svých pánů. Někdy lížou jiné psy a to pak vždy jejich tlamy. Viděl jsem také psy lízat kočky, s nimiž byli spřáteleni. Tento zvyk měl pravděpodobně svůj původ v tom, že feny pečlivě olizovaly svá štěňata, nejdražší předmět své lásky, aby je očistily…“

Zpět k psychologii. Ruku v ruce s ní jde pozorování lidí. Každý z nás je ve své podstatě tak trošku šmírák.  Vrátím se znovu k seriálům – říkají vám něco tituly Mentalista? Anatomie lži? Právě v nich hraje hlavní roli pozorovací talent a skutečnost, jak naše myšlenky, chování, smýšlení, názory, zkušenosti a další ovlivňují naše projevy, reakce, emoce. A jsme u tématu dnešní knihy – EMOCE. Každý je projevujeme jinak. Někdo se za ně nestydí, jiný je neukazuje vůbec, dokonce ani sám sobě, další výhradně v soukromí. Vše má různé kořeny a důvody. Je to obsáhlé téma.

Charles Darwin je pojem. Přírodovědec, geolog, botanik. Zakladatel evoluční teorie, podle níž jsme se všichni postupně vyvinuli ze společných předků – zjednodušeně řečeno. Když jsem tedy narazila na název Výraz emocí u člověka a u zvířat, zaujala mě představa právě takového srovnání. Ze spousty dokumentů (díky kanálům jako National Geographic či Discovery) vím, že primáti emoce projevují velmi podobně jako my. Z domova pro změnu vím, jak se projevují psi. Dávají najevo nejen své pocity, reagují i na naše. O to víc mě to ke knize táhlo.

„…Člověk nemůže hluboce myslit a současně do krajnosti napínat svou svalovou sílu. Jak zpozoroval již dávno Hippokrates, pociťují-li se dvě bolesti současně, silnější otupuje slabší…“

Chtě nechtě jsem nucena přiznat, že se jedná o jednu z náročnějších publikací. Její zajímavost je vykoupena odborností. Opět je to případ, kdy neslupnete celý titul za odpoledne jako malinu. Já osobně ji mám položenou na stolku vedle křesla a sahám pro ni, kdykoli je klid. Román zhltnu a za týden si zpravidla sotva vybavím, o čem byl či nějaká jména. O Darwinovi přemýšlím. Zůstává mi v hlavě, přináší mi víc.

Protože se jedná o první titul tohoto druhu v mé knihovně, těžko se pro něj hledá srovnání. Stejně jako výtky. Kniha poprvé vyšla v roce 1872 a nové vydání jí jedině prospívá. Jistě, stále je z ní cítit jistá známka staršího jazyka, však už je na světě nějaký ten pátek a „přeložit“ ji do současné mluvy je nereálné a navíc by to byla do nebe volající pitomost. I přes tuto zdánlivou negativnost je až překvapivé, jak se autorovi podařilo přinést tolik příkladů z reality. Mezí mé favority patří kapitoly věnované psům a kočkám. Aby také ne, když jde o zvířata, se kterými se setkávám, a mám tak možnost pozorovat a ověřovat. Názorná ukázka převedení teorie do praxe! Nelze tedy jinak, než dát plný počet, přestože jsem sotva kompetentní k relevantnímu hodnocení z pohledu odbornosti. Jinými slovy jsem vám coby laik přiblížila, co mě motivovalo k výběru knihy a jak ji vnímám. Maličkým negativem by mohlo být paperbackové vydání (měkké desky), protože se vazba a kraje snadní ničí kvůli častému otevírání a listování.

Autor: Charles Darwin

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: odborné (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 352

Překlad: Josef Král, Václav Příhoda

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za 424,- Kč z původních 499,- Kč.



2 komentáře:

  1. Kniha musí být zajímavá, tohle téma mě baví. Zrovna nedávno jsem četla, i když je to trochu něco jiného, o gorilách, znakové řeči, kterou ovládají a co tím dokáží všechno sdělit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to obdivuhodná zvířata a nikde není psáno, že se musíme držet jen beletrie nebo knih pro děti - taky můžeme objevovat i jiná zákoutí :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)