sobota 13. listopadu 2021

knihovna - J. Patterson + Ch. Grabenstein: Kočka vs. pes


Už sice nejsem dítě...

…Ale to neznamená, že si knihu pro ně nemůžu užít! Technicky vzato jsem, bez ohledu na věk, stále dítě svých rodičů. Pokud by byl někdo detailista a chtěl se v tom nimrat. Nebo pokud hledáte argument, když vám někdo vyčte, že se jako dítě občas chováte. Ono není na škodu pustit ho občas ven a být lehce infantilní a tak. Co? Jo? Ne? Jdeme se radši podívat, co říká anotace o dnešním kousku:

Psi a kočky se odjakživa nesnáší. A basta! Teda dokud nejde o život… Nejtlapkóznější příběh pro všechny, kteří milují kočky a psy. Oskar je šťastný pes – rozjařené štěně a zapálený psí skaut. Díky své rodině dobře ví, že nafoukané kočky se nehodí k ničemu jinému než k nahánění na stromy. Molly je chytrá kočka, která si je dobře vědoma toho, že ji čeká sláva a štěstí filmové hvězdy. Pochází z rodiny ušlechtilých koček, jež uslintanými a nechutnými psy pohrdají! Oskar a Molly celý život poslouchají o tom, jak se psi a kočky vzájemně nenávidí. Jednoho dne se oba beznadějně ztratí v lesích, a když se jejich cesty zkříží, vyplavou tyto celoživotní předsudky na povrch v celé své kráse. Pomalu ale začnou chápat, že jediným způsobem, jak přežít a najít cestu zpátky domů, je… spolupráce?! No jasně, k tomu přece nemůže ani náhodou dojít!

Bavíme se tu dnes o knize, která je určená pro děti od osmi let. Já bych trošku přidala a stanovila hranici na deset, ale je to hodně individuální. 300 stran se může zdát jako hodně velké sousto pro malého čtenáře, nicméně berte v potaz, že písmenka jsou dost velká. Kapitoly mají kratší délku, což je pro dětskou pozornost rovněž hodně důležitý detail. Zároveň je zde hodně ilustrací, které jsou doplněné o „komiksové bubliny“. Jde tedy o takové přátelské spojení textu s komiksem. Pěkné by bylo, kdyby ilustrace byly barevné a nikoli černobílé, ale to už vysloveně hledám připomínky.

Protože, prakticky vzato, nemám knize co vytknout. Líbí se mi, že jde nekomerční cestou. Ano, příběh sází na přirozenou a důvěrně známou realitu – nevraživost mezi kočkami a psy. Ta samozřejmě neplatí vždy. Určitě se najde někdo, kdo má doma tyto dva mazlíčky a velmi dobře spolu vycházejí. Najdeme tu přátelské pošťuchování, vzájemné škádlení, ale i spory, rozdíly, dohady… Přestože je příběh vyprávěn prostřednictvím „polidštěných“ zvířat, je reálný a ukazuje dítěti situace a konflikty, se kterými může v životě přijít do styku raz dva. To celé formou, které dítě daného věku rozumí a dokáže vnímat.

Stejně tak je tu ale zprostředkováno nejedno ponaučení ohledně přátelství, rodiny a spolupráce. To vše je zabaleno do lehce pubertálního jazyka a hlášek, u kterých ve skrytu duše doufáte, že je váš aktuálně pětiletý andílek nikdy nevypustí z pusy. Samozřejmě, že vypustí. Ne, nejde o sprostá slova. Ale určitě kolem vás někdy prošel hlouček mrňat, za jejichž drzou mluvu byste se vy v jejich věku styděli ještě týden. Je to tak. A můžete doma mluvit slušně, jak chcete, stejně to naposlouchají jinde. Opět zdůrazňuji, že nemám na mysli vulgární výrazy. Spíš drzý ráz mluvy, odsekávání, odmlouvání a podobně.

James Patterson a Chris Grabenstein se nesetkávají poprvé. Už spolu několik knih napsali. Jak to dopadne, když se spojí autor dětských knížek a spisovatel, který je primárně přes thrillery a krimi? Nad očekávání! Co je na knize Kočka vs. pes krásné a proč bych ji doporučila? Zaprvé, už jsem to zmiňovala, není komerční. Nesází na jistotu televizních pohádek a postaviček, které se na nás dnes a denně valí z reklam. Ukazuje dětem, a rodičům připomíná, že přátelství lze najít i navzdory předsudkům a škatulkám ve společnosti. Neskrývá před dětmi existenci konfliktů a hádek, ale zároveň jim to nesděluje hrubým způsobem. Hezky nenásilně a asi i trochu pohádkově. Není tu nouze o dobrodružství a také milé ilustrace, které rozbíjejí a doplňují text.  A ještě něco příběh ukazuje – občas se od dětí můžeme něco naučit i my! A je jedno, zda jsme lidé, psi, kočky nebo jednorožci! 

Počet stran:  304

Překlad: Jakub Futera

Ilustrace: Anuki Lópezová

Knihu můžete zakoupit na webu nakladatelství Jota za 278,- Kč.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)