Vendi peče sacherův dort - pokus nr.1
Už dlouho jsem ho chtěla doma vyzkoušet. Nepamatuji se, že bychom ho kdy pekli. Byla to výzva. A protože je zima a mám sem tam čas vyřádit se v kuchyni (nebo v troubě), jdeme na to! ☺
Recept vám sem tentokrát vypsat nemůžu, neboť bych se dopustila porušení autorských práv. To bych skutečně nerada, proto připojuji odkaz na stránky Kluků v akci, kde jsem se přesně držela instrukcí. Tedy s výjimkou polevy, ale o tom za chvíli ☺
Formu jsem vykládala pečícím papírem. Měla jsem klasickou o průměru cca 25 cm a dort byl vysoký. Pekl se tedy přibližně 80 minut místo avizovaných 45.
A než vychladne, dáme si trochu historických fakt:
- vznik Sacherova dortu se píše od roku 1832, takže je to mezi cukrovinkami dědeček, ale na chuti mu to neubírá. A jméno nese po svém stvořiteli, který jej upekl pro společnost knížete Metternicha (zdroj informace)
- název Originální Sacherův dort je řádně registrován jako značka a jeho recept je přísně střežen (zdroj informace)
- Originální Sacherův dort si můžete dnes dát ve čtyřech kavárnách - ve Vídni, Salzburgu, Innsbrucku a Grazu - odkaz na stránky Café Sacher - nebo si ho nechat dovézt na objednávku za krásný cca 40 euro (bez poštovného)
- přidávám odkaz na domovskou stránku Sacherova dortu v němčině, kde si můžete přečíst, popřípadě přeložit vše potřebné a rozšířit si obzory
My se raději smíříme s tím, že netvoříme originál a zůstaneme hezky v teple domova, kde nám náš korpus mezitím krásně vychladl. Rozřízneme ho, vezmeme si sklenici meruňkové marmelády a podle instrukcí ho pomažeme ze všech stran vyjma spodku ☺a dáme zatuhnout do chladu.
Přišel čas připravit si polevu. Já odkládám recept a šupajdím do lednice pro dva kelímky čokoládové glazury od Mannera, kterou jsme koupili v Rakousku, vkládám do vařící vody a rozpouštím.
Jeden kelímek by býval byl naprosto dostačující, jenže datum spotřeby bylo těsně před vyhozením, takže padly kelímky oba. Musím říct, že chutná skvostně!
Vyfotit celý dort se mi nepodařilo... proč?
☻Zaprvé nebyl zrovna fotogenický, neb se mi nepovedlo polevu uhladit po vzoru mistrů cukrářů.
☻ Zadruhé jsem na to úplně zapomněla
☻ Zatřetí tác byl neuvěřitelně upatlaný a výsledek by byl nepublikovatelný
☻ Začtvrté mi mnohem příhodnější přišla momentka z mé nedělní siesty, kterou jsem ještě zatepla šoupla na instragram
A jak dort dopadl u rodinky? Byl výborný, mohl by však být nižší, a kdyby tam té polevy bylo méně, byl by dokonalý... tak holt příště. Nemám důvod si stěžovat. S domácí šlehačkou a vhodným doprovodným programem byl naprosto skvostný. A nedostatky? Vždyť to byl můj první pokus a nejsem šestnáctiletý Franz Sacher, abych vytvořila kulinářský skvost. Jsem skromné třicetileté děvče z jižních Čeh. Konec příběhu ☺
PS1: máte-li zájem sledovat mou maličkost na instagramu, pak mne naleznete pod nickem vendi13
PS2: pohrávám si s myšlenkou založit blogu facebookové stránky, aby bylo víc komentujících čtenářů, co myslíte, mám? - Beru zpět - stránka již založena :)
PS3: a teď už vážně končím :)
Skromné šestatřicetilé děvče z hor před tebou smeká a jako poděkování za slintání do klávesnice posílá tucet rampouchů s kopečkem sněhu, protože tohle by se jí nejspíš nepovedlo :-). Mňam!
OdpovědětVymazatJééé - rampouchy! Díky, zužitkuji je to pití místo ledu :D Hele, děvče z hor, ty ji pěkná kecka! :) kam se ten můj pokus o sacher hrabe na tvé dortíky a hrátky s marcipánem a jemu podobným hmotám? To zase smekám já a dneska ti místo rampouchů posílám sklenici slunečního tepla! :D
VymazatSacher tortu som veru ani ja ešte nepiekla a nepredpokladám, že niekedy budem. Momentálne preferujem torty typu : naplácaj piškóty namočené v nejakej tekutine kyslou smotanou, alebo tvarohom so želatínou.... atď...
OdpovědětVymazatPoslintám si nad Tvojou fotečkou a tým to ukončím :D
PS: Janinke slová o nešikovnosti neverím - videla som jej torty a teda myslím, že by sachera dala ľavou zadnou :D :D
nad
Jé - tyhle dortíky (piškoty, zakysaná smetana, ovoce) jsou u nás hodně oblíbené v létě :)
VymazatAd Janinka - souhlasím se vším výše uvedeným :D
Tak vám obě dámy děkuji, nicméně musím oponovat, páč patlání s marcipánem mi sice jde, ale aby mi nabylo jakékoliv těsto, to je pro mně skoro nemyslitelné. Asi na to má být speciální zaklínadlo, a to mi nikdo ještě neřekl :D.
OdpovědětVymazatDěkuji za sluníčko, to naše horské se dnes taky trochu probralo, asi ten úplněk, nebo co :D.
Takže říkáš, že kdybychom vytvořily tandem, byl by to tým snů :D Upeču korpus a ty přidáš své umělecké sklony? :D Tý jo! Zaklínadlo? Nooo, bude třeba dobušit se na Merlina do věže, aby nám ho prozradil, jestli si ovšem ten lišák stará sklerotická vzpomene :)
VymazatAsi tak nějak, znáš to, ten umí to a ten zas tohle... :D
Vymazat...a všichni dohromady uděláme moc :D
Vymazat