recept - cuketový perník
Taky se vám urodilo na zahrádce? Sezóna cuket je tu a proč nezkusit něco nového aneb když tu mamka není a já nevím, kde má recept na cuketovou bábovku, zkouším co kde najdu a z toho vzešel právě tento "moučník".
PS: kdo hledá recenzi na knihu, bude a rovnou na celou sérii. Podle časových možností, vydržte ;-)
Ráda bych uvedla zdroj receptu (název kuchařky), ale ta jaksi nemá úvodní desky, takže nemohu...
Ingredience:
♦ dva hrnky nahrubo nastrouhaných cuket (neloupu, jen vydlabu měkký střed)
♦ 3 hrnky polohrubé mouky
♦ 1 hrnek cukru (dávala jsem krystal)
♦ 2 lžíce kakaa (sypu od oka)
♦ 1 lžíce skořice (rovněž od oka)
♦ vanilkový cukr (nebyl doma k nalezení, šlo to i bez něj)
♦ prášek do pečiva
♦ 3 vejce
♦ 1/2 hrnku oleje (v našem případě slunečnicový)
♦ 1/2 hrnku mléka nebo vlažné vody (volím mléko)
♦ citronová kůra
Nejprve v míse smícháme všechny "suché" přísady, promícháme a vedle si připravíme ty zbývající, které pak postupně vmícháváme do těsta.
Plech vymažeme olejem a vysypeme - kokosem, strouhankou, drcenými piškoty nebo hrubou moukou - jak je ctěná libost.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů ;-)
Výsledek bych čekala o něco málo nadýchanější a větší, totiž vyšší jsem chtěla říct, ale nevadí. Zároveň byl i trochu "mokřejší". Příčinou může být fakt, že jsem z cukety nevymačkávala přebytečnou vodu - příště to udělám.
Pomazaný jahodovou marmeládou chutnal skvostně a vydržel krásně čtyři dny :)
Jééé, kuchařka bez desek, tudíž autor/ka utajen/a... nepůjčila sis ji ode mne z příruční kuchyňské knihovny? Je mi to nějaké povědomé, takových mám několik a i když v nich nejsou žádné úžasné barevné obrázky, tak ty recepty jsou senzační a bez chyb (což se, želbohu, nedá říci o všech těch novýách, načančaných, jejichž tvůrci a tvůrkyněmi jsou nezřídka cereblity, co o sporáku a troubě snad ani neslyšeli) .
OdpovědětVymazatNevěš hlavu, žádný učený z obláčků nespadl, pro příště víš, že máš použít ždímačku.... takhle jsi ale zase ušetřila za pití, když byla mokřejší... :-)
A čtyři dny obsah plechu vydržel? To se zrovna, jak na potvoru, nestavila návštěva? :-)
Néé - neboj - i u nás takovou skříňo knihovnu máme - i když bez desek je jen pár kousků :) Jasan - ždímačka je v plánu, i když nevím, jestli tenhle recept vyzkoušíme znovu, protože ho předběhl jiný, ke kterému se snad dostanu později. Netušila jsem ,že dopadne dobře, takže mám nafocen jen výsledek a ještě bídně :D Pravda, když je mokřejší, člověk nemá pocit, že se zadusí, ale stejně, klasický perník je víc nadýchaný - tohle nebylo - uvidíme při případném druhém pokusu, bude-li vzata tato receptura na milost :)
Vymazatcuketu jsem v zivote nejedla :-)
OdpovědětVymazattedy, to bys mohla napravit - nedám na ni dopustit a zejména v létě a ještě na domácí :)
VymazatCuketky mám rada, ale využívam ich viac na slanú kuchyňu. Polievky, omáčky, placky, zapekané cestoviny a tak. ;-)
OdpovědětVymazatKoláč vydržal štyri dni? Klobúk dole!! U nás má koláč šťastie, ak sa dožije 40 minút ;-) Tak ale u nás doma bývajú sarančata ;-)
nad
U nás je to tak půl napůl - sladké i slané :) chutná nám oboje :) neboj, pamatuji časy, kdy půl plechu zmizelo za 15 minut, ale jsme tu na to jen tři, takže nám to vydrží déle :D
VymazatUrčitě zkusím :) Vypadá to dobře.
OdpovědětVymazatZkus a dej vědět, jak to dopadlo :)
VymazatVypadá to náramně žravě, z tebe se ještě stane parádní kuchařinka! :-)
OdpovědětVymazatJako nouze naučila Dalibora housti, tak mě naučila obraceti se u plotny a trouby :D :D
Vymazat