recept - skořicovo jablkový koláč
Jsou v tom dvě mé nejoblíbenější zimní ingredience a vůně - jablko v kombinaci se skořicí prostě k tomuto období patří. A ať už mám letos s Vánocemi jakýkoli problém, tohle je balzám na duši i odměna pro chuťové buňky. Zajímá vás recept? Jdeme na něj! ➽
Připravíme si:
♠ 3 menší vejce
♠ 100 gramů cukru (dávala jsem krupici)
♠ 150 gramů polohrubé mouky
♠ 8 lžic oleje (vyzkoušeno se slunečnicovým)
♠ 3 lžíce mléka (možná více, závisí na konzistenci těsta)
♠ 1 vrchovatá lžička skořice (dávala jsem tak dvě lžíce :D)
♠ 350 gramů jablek (2 a půl, jsou-li větší)
♠ půl pytlíčku prášku do pečiva
Začneme tím, že oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky chvíli šleháme s cukrem a olejem. Pokud se vám zdá, že jsem si vzala na šlehání blbou mísu (tu žlutou/oranžovou myslím), pak se vám to nezdá - byla blbá, ale i takto šlo. Blbá ➝ nízká ➙ lítalo to z ní ven, když jsem si nedávala pozor.
Jablka vykrájejte, nakrájejte na menší kostky a odložte na chvíli stranou. K vyšlehaným žloutkům přidejte smíchané zbývající sypké přísady - mouka, prášek do pečiva, skořice. Kdesi jsem narazila na krásnou zkratku Prdopeč! Jestliže bude těsto příliš tuhé, přilijte mléko. Mně to vyšlo na odhadem šest lžic.
Poté pomalu vmíchejte sníh. V angličtině pro to mají krásné slovo - Gently ➔ jemně, zlehka :)
Trouba se nám hřeje na 160 stupňů a my do těsta vmícháme poslední věc, která nám zůstala v misce, a to jsou jablka. Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a šup s tím do trouby. Špatně jsem to odhadla a vzala nejen nevyhovující mísu, nýbrž i plech, proto mám koláč nízký. Paradoxně to však ničemu nevadí. Pečeme cca 30-40 minut podle zmiňované výšky. Zkoušíme špejlí a papápáme a krájíme až po vychladnutí! Netrpělivcům se bude drolit! ;-) Dobrou chuť!
PS: doma byla nadnesena myšlenka, zda by nebylo možno příště doplnit o oříšky. Přidám edit, jakmile vylepšení vyzkouším :)
Podobný dělám taky, kombinaci skořice a jablíček prostě miluju :). A prdopeč používám taky, je to rychlý a snadno zapamatovatelný :D.
OdpovědětVymazatTak já prdopeč slyšela prvně a fakt se mi do líbí :D a receptík taky - doma měl úspěch a je výborný a všechno kolem pak krásně voní :)
VymazatTaktéž dělám podobnou "buchtu" - z více jablíček, zato ušetřím krok se sněhem a následně tak něco nádobí na umytí. :-D
OdpovědětVymazatAle tenhle tvůj moučníček se mi opticky zamlouvá těmi většími kousky jablíček....takže vyzkouším...a díky nečekanému štědrému daru spřátelených veverek to už vezmu i s těmi oříšky (nasekanými)... ovšem to bude chtít větší dávku Prdopeče... Mimochodem, super zkratka...setkávám se s ní prvně, i když mi nejrůznějších receptů prošlo rukama, že bych se nedopočítala, ale zatím nikde jsem na ni nenarazila.
Jo,jo, všechno je jednou poprvé... :-D
jedna miska :D metly jsou stejně umazané od vyšlehávání toho základu :D
Vymazatjééj - veverky - no vidíš! To jsem zvědavá, zda to vylepšení bude dobré - tedy ne že by snad oříšky mohly být špatné. A prdopeč? Jsem ráda, že jsem mohla obohatit tvou slovní zásobu! :D
Ty mi porad delas samy chute... Budes muset zacit rozesilat postou :-D
OdpovědětVymazatJsem to ale potvora! :D Počkej, to by ti dorazila jablečná přesnídávka :D
VymazatTak já bych si, prosím, dovolila doplněnou verzi.. Původně jsem chtěla použít nasekané vlašáky, ale pak jsem měla pocit, že jejich kombinace se skořicí by nebyla to pravé ořechové a použila jsem mandlové lupínky, asi dvě hrsti. Dodržela jsem celou recepturu, až na jednu položku, a to ten prdopeč.
OdpovědětVymazatPokusila jsem se poučit z tvých špatných odhadů, s mísou a velkým plechem jsem to trefila...jen s tím nešťastným prdopečem se mi ruka utrhla... na ten velký plech jsem přidala jeden celý a málem jsem honila těsto po troubě, jak pěkně během pečení nakynulo a vyběhlo... takže pro příště jen ten jeden a na půlku zapomenout ...a klidně by se dalo těch mandliček ještě trochu přihodit, těsto by vyběhlo i tak. :-D Ale záleží na chuti, někdo rád víc, někdo méně, ale rozhodně můžu doporučit.
Dobrá, znamenám si, že mandlemi netřeba šetřit :) za to prdopeč nechat a nezvyšovat :) nebo vzít větší plech :D :D Děkuji za vyzkoušení i zpětnou vazbu! :) :-P
Vymazat