sobota 13. ledna 2024

Recenze - A. Fenney: Jeho a její


Neutrálně se tvářící kousek…

Jednou z posledních knih loňského roku, kterou jsem slupla, byl thriller Jeho a její. Pro mě neznámá autorka Alice Fenney a nenápadná obálka tvářící se víceméně neurčitě. Copak se z toho vyklube?

Aby získala zpět místo hlasatelky hlavních televizních zpráv, je Anna Andrewsová odhodlaná jít přes mrtvoly. Když dostane za úkol natočit reportáž o vraždě, která se stala v jejím rodném městečku, neváhá ani vteřinu. Na místě zjistí, že vyšetřování vede její exmanžel Jack Harper a obětí je kamarádka z dětství. Anna se rozhodne ve městě zůstat a přilepit se policii na paty. Má ale tajemství a není ani zdaleka jediná. Hra kočky s myší teprve začíná a z britského maloměsta se brzy stane místo řádění sériového vraha, který se vydal po stopách minulosti. 

Bez přehánění překvapení roku! Na začátku byla prakticky nulová očekávání, nová autorka a nic neříkající obálka. Jeho a její se odehrává v krátkých svižných kapitolách, v ich formě a z pohledu Anny, Jacka a vraha. Celý příběh se uskuteční v průběhu několika málo dnů a rozhodně mu nejde upřít perfektní spád.

Napětí roste, nitky se střídavě zaplétají a rozplétají a počet „aha momentů“ je úžasný. Kolikrát jsem si říkala, že už vraha vím (nebo minimálně tuším!). A ono ho*no, ho*no, milý soude! Alice Fenney se mnou krásně vyběhla a povodila si mě tak, jak sama potřebovala. A já jí to slupla i s navijákem!

Abych jen nechválila, musím přiznat, že trochu únavné jsou opakující se vnitřní monology Anny a Jacka. Prim hrají popisy a je jedno, zda jde o pocity, místo, detaily či cokoli dalšího. S tím si Alice Fenney neuvěřitelně vyhrála a já si brousím zoubky na její další knihu, která vyšla v roce 2022 – Kámen, nůžky, papír.

Pokud se chcete dívat pod ruky detektivovi při vyšetřování několika vražd a sledovat, jak mu u toho komplikuje život bývalá žena, která je taky pěkně labilní číslo, směle do toho. Jeho a její je na hranici krimi a psychologického thrilleru a dělá tomuto žánru čest. Napíná a ponouká zvědavost až k prasknutí a mě by vážně zajímalo, kdo byl schopný odhadnout vraha, než se nám odkryl sám! Podobný wow efekt mám neuvěřitelně ráda a nevidí se zase tak často.

Vydalo nakladatelství Cosmopolis 11. 4. 2023


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)