sobota 22. června 2024

Recenze - R. Raisin: Pojízdná čajovna splněných snů

Šuplíček feel-good romanci se rozrůstá!

Hledáte pohodové a romantické čtení? Svěží dialogy, zajímavé a celkem neotřelé téma? Tak co naskočit s naší hlavní hrdinkou do křiklavě růžového karavanu a odrazit se ode dna?

Rosie má život pod kontrolou. Vypracovala se na zástupkyni šéfkuchaře v michelinské restauraci, je vdaná za skvělého muže a budoucnost vypadá růžově. Vše běží podle plánu až do okamžiku, kdy se vrátí domů a v předsíni najde manžela na odchodu se sbalenými kufry.  Rosie se rozhodne zlomené srdce utopit ve sklence (nebo spíš dvou lahvích) vína a… druhý den ráno zjistí, že v alkoholovém opojení koupila obytné auto! A tak se rozhodne využít příležitost ke změně a vyrazí na životní cestu se svou pojízdnou čajovnou. Ta sice nezíská žádné michelinské hvězdy, ale srdce mnoha lidí ano.

Začátek zrovna dvakrát originálně nezní, já vím – hlavní postava dostane od života ťafku a tak se rozhodně udělat naprostou šílenost. Na druhou stranu se nám tím však otevírá celkem lákavá možnost a čtenářsky velmi atraktivní zápletka.

Tentokrát si Rebecca Raisin vedla o poznání lépe než v případě knihy Kouzelná Paříž: Obchůdek s knihami, kde se absolutně nezdařila chemie mezi postavami. Rosie je, stejně jako Sarah v Paříži opět velmi váhavá a nerozhodná. Ale teď to nepůsobí tolik násilně a prapodivně.

Dialogy skvěle ubíhají. Výborně sekunduje i Aria, se kterou se setkáme v pokračování, a já už se nemůžu dočkat jejího příběhu. Kočovný život, jeho specifika, strasti, překážky i radosti jsou nádherné a poutavé. Zároveň jde stále o romanci, takže tu máme i takové to krásné a sladké otlapkávání, nějaké to nedorozumění, letmý náznak milostného trojúhelníku a tak dále.

Kdo nemusí erotiku, určitě ocení, že Pojízdná čajovna splněných snů je opravdu čistá a něžná romance. A rovněž hodně slow burn. Na mě ta pomalost a váhavost byla místy až moc, nicméně to Rebecca Raisin krásně vyvážila atmosférou a detaily. Možná bych ocenila výraznější a dramatičtější konfrontace v několika scénách, nicméně to je velmi individuální. Příběh mě mile překvapil a svým rozsahem 296 stran uspokojil mou aktuální unavenou náladu, stejně jako touhu po pohlazení a něze.

 


Vydalo nakladatelství Cosmopolis 29. 1. 2024

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)