sobota 27. července 2024

Recenze - I. Hejdová: Mami, pocem!

Poněkud svérázný, ale vtipný počin

S dětmi nuda nehrozí! A s dětskými knihami rovněž ne. Dnes se podíváme na zoubek novince od nakladatelství Host, která má tak výstižný název, že se jednoduše nedalo odolat: Mami, pocem! Kdybych měla spočítat, kolikrát za den tuto větu slyším, tak se ztratím. Hláška je to velmi populární!

Konec rodičovské dovolené představuje v rodinném životě velký zlom. Někdo se na něj těší jako na Vánoce (většinou maminky). Třeťák Vojta to ale bere jako vyložený podraz a se svojí mladší ségrou odstartují závažnou misi, jejímž cílem je zabránit mámě v nástupu do práce stůj co stůj. Všemožné plány na to, jak udržet mámu doma, vás bezpochyby pobaví. Děti si u toho ale možná nenápadně uvědomí, že i dospěláci mají svoje potřeby. Takže kdo od knihy kromě zábavy očekává i poučení, bude spokojen. Další divoká rodinná jízda může začít! Nuda nehrozí a opakované čtení je zaručeno. Odborníci na uspávání však varují: Nečtěte tuto knihu dětem před spaním. Možné vedlejší účinky: záchvaty smíchu a škytavka. 

Kolikrát za den je možné zavolat „Mami, pocem!“, než z toho mámě přeskočí? 

Bez vytáček – najdou se určitě čtenáři, kterým styl vyprávění Ireny Hejdové nebude sedět. Její pojetí je poněkud svérázné. Je však potřeba říct, že děti jsou své. A to jak v chování, mluvě i přemýšlení. Vnímají svět odlišně než my. A bylo velmi zajímavé sledovat jejich očima situaci, kdy se maminka vrací po mateřské zpátky do zaměstnání. Jde o událost, která se děje zcela běžně. 

Málokdy proběhne úplně hladce a bez problémů.. Irena Hejdová navíc příběh doplnila a pro děti oživila množstvím drobnějších úkolů. Ano, děti mohou do knihy psát i kreslit a stát se tak součástí příběhu a užít si ho i na jiné úrovní. Čeká je např. luštění osmisměrky, hledání rozdílů, počítání, pátrání… za mě velmi vítané oživení.

Ilustrací se ujala Zuzana Čupová a už jen krásně doplnila originalitu textu Ireny Hejdové. Mami, pocem! má nápad, vtip i grády. Možná mi dětská mluva úplně nesedla a sama za sebe bych dala přednost jiné úpravě a stylizaci textu, ale na druhou stranu větší vypovídací hodnotu má názor mé osmileté knihomolky. A ta je spokojená.

Příběh Vojty a jeho mladší sestřičky je nápaditý a velmi čtivý. Textu je na malé čtenáře tak akorát, aby ho zvládli přelouskat i samostatně. 56 stran je krásný rozsah zvolený úměrně předpokládanému věku dítek, která se do čtení pustí. Samozřejmě, že mohou i mladší, těm holt pomůžeme my, (pra)rodičové. A jako se my dospělí díky Mami, pocem! díváme na chvíli na svět dětskýma očima, tak mají i děti možnost pochopit některé situace v širších souvislostech jazykem, kterému porozumí nejlépe - vyprávění jejich vrstevníka. 

Vydalo nakladatelství Host v první polovině roku 2024. Recenze byla primárně sepsána pro web Knižní díra.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)