úterý 1. října 2024

Recenze - C. Burnell: Ochránci jednorožců: Mapa ztracených jednorožců

Hurá za dobrodružstvím!

Občas jsou dny  tak náročné, že padne nálada na něco pohádkového. Dobrodružného, ale spíš něžně, jemně a s rozumným počtem stran. Barvy duhy a jednorožci už jsou jen bonus navíc. Líbivá obálka nalákala k dnešnímu kousku nejen cácorku, ale i mě.

Kouzelný příběh o velké statečnosti, odvaze a kamarádství… Víte, že mezi námi žijí lidé, kteří mají schopnost vidět pro ostatní neviditelné jednorožce? A právě mezi takové patří Ella, stejně jako její maminka a prababička. Jejich úkolem je chránit tyto vznešené tvory před nepřáteli. Vydejte se s Ellou a jejími kamarády na cestu s cílem dovézt do bezpečí Astru, nádherného černého jednorožce. Jejich cesta je zavede přes Skotsko a Amsterodam až do Prahy na Karlův most. Podaří se dětem zachránit Astru před jejími pronásledovateli?

Krásná a barevná obálka svádí a naprosto koresponduje s tím, co se ukrývá na stránkách. Cerrie Burnell nás vzala do Londýna, kde odstartovala napínavý hon za záchranou vzácného jednorožce. Jako dospělý čtenář jsem měla nutkání toužit po větším rozvinutí děje, po detailech. Narážela jsem na praktické nesrovnalosti. Např. v reálném životě by asi nebylo dvakrát snadné (a extra rychlé) projet z Londýna do Skotska, následně do Amsterodamu a odtud do Prahy s dodávkou a dvěma dětmi, z nichž jedno není vaše, o jednorožci v nákladním prostoru ani nemluvě… děj je skokovitý… neúplný.

Jenže je potřeba se na děj dívat očima osmi až jedenáctiletého čtenáře. Ti podobné souvislosti zpravidla nevnímají. Pro ně hraje prim kouzelný jednorožec a děti, které milují jízdu na kolečkových bruslích a snaží se s pomocí rodičů udělat správnou věc. Písmo je velké tak akorát a nijak nahuštěné. Začínajícím knihomolům se tak velmi dobře čte. 144 stran zároveň není nijak závratný rozsah, takže je to od čtení neodradí. Ne každý je hned na startu své čtenářské „kariéry“ připraven na bichle o tři sta a více stranách.

Publikace zahrnuje nejen příběh Elly a Astry, ale máme možnost číst i deníkové zápisky z minulosti. Jde o vítané doplnění a osvěžující prvek. Škoda, že kniha neobsahuje i barevné ilustrace. Místy by přišly vhod a ještě by celý příběh nádherně podtrhly. I ty černobílé však stačily a příjemně doprovázely čtení.

Ochránci jednorožců: Mapa ztracených jednorožců je prvním dílem trilogie. V klidu ale může stát i samostatně. Anglická autorka Cerrie Burnell (web) napsala další dvě pokračování – třetí vyšlo v angličtině letos v červnu. Opět mají úchvatné obálky a sama přiznávám, že bych se s Ellou ráda znovu setkala. Její povaha je svérázná, historie její rodiny poutavá a jednorožci magičtí. Proto nezbývá než doufat, že se další dvě knihy dočkají překladu. My rozhodně hlasujeme pro.


Vydalo nakladatelství Bambook 4. 4. 2024

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)