pátek 11. dubna 2014

Tvarohová bábovka


Klasický recept na bábovku se u nás peče co pamatuji, takže už to nějaký ten pátek bude. Přišel čas vyzkoušet nějakou obměnu. Ne že by ta původní receptura nechutnala - stále je výborná - ale prostě a jednoduše: Změna je život :)



Recept si vypůjčíme z březnového čísla magazínu Albert :)


Připravíme si tedy základní přísady pro dnešní recept:

NA TĚSTO:
- 3 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 60 ml slunečnicového oleje
- 100 ml mléka (je zřejmě jedno, zda půjde o polotučnou, plnotučnou či případně odtučněnou verzi - u nás se kupuje polotučné, výjimečně plnotučné)
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžíce holandského kakaa (kakao dávám odhadem a zda je holandské netuším, neboť je přesypané ve skleněné dóze :))
- 1 prášek do pečiva
+ máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy (vysypávám polohrubou - podle mamky je to jedno, prý HLAVNĚ NE HLADKOU!)

NA TVAROHOVOU SMĚS:
- 500 g polotučného tvarohu
- 1 žloutek
- 4 lžíce moučkového cukru (byla jsem lenivá ho prosívat, takže byl použit krupicový)
- 1 vanilkový cukr (nějaký šprýmař mi ho schoval, proto byl nahrazen citronovým z březnového brandnooz boxu)
- 1 vanilkový pudink
- 100-150 ml mléka (ano, tento údaj mě pobavil, neboť nebyla nijak specifikována požadovaná konzistence tvarohové směsi, podle čehož bych poznala, zda přidat 100 nebo 150 ml mléka... dala jsem rovnou 150 s přesvědčením, že to prostě nějak dopadne a co myslíte? Dopadlo :)



Autor(ka) receptu doporučuje nejprve připravit tvarohovou směs tak, že vidličkou promícháte a prošleháte všechny předepsané ingredience a výsledný výtvor odložíte stranou :)


Vymažeme si formu - máslem (nebo olejem) a vysypeme moukou (polohrubou nebo hrubou, případně strouhankou, kokosem si v případě těchto starých forem nejsem jistá). Kladete-li si otázku, proč mám formy dvě, pak je vysvětlení nasnadě: nebyla jsem si jistá množstvím těsta a výslednou velikostí, jakož ani tím, jak moc bábovka při pečení nabude, proto připraveny formy dvě, abych nezmatkovala :)


Rozklepneme vejce, přidáme cukr a sedm minut šleháme. Jak jsem přišla na sedm minut? Já ne - to autor/ka - uvádějí 5-7... tak šlehám, seč mi síly stačí - respektive šlehač :) Abych si práci usnadnila, tak si ještě před započetím šlehání připravím do odměrky mléko s olejem (přece nebudu špinit dvě, dám to do jedné) a do misky odvážím mouku, kakao a kypřící prášek do pečiva. Sypkou směs doporučuji před nasypáním k "mokrému" základu promíchat, usnadní  to zapracovávání. 



Takže si to shrneme:
- máme připravenou tvarohovou směsku
- vyšlehali jsme vejce s cukrem
- následně jsme do mísy nasypali mouku+kakao+prášek,vše zalili olejem s mlékem a pokusili se rozmíchat, promíchat a smíchat.... opatrně šlehačem na nejnižší stupeň nebo ručně měchačkou. Výsledkem by měla být tekutá, lehce nadýchaná "hmota":


Máte-li jednu velkou formu, nalijete 1/3 těsta, poté 1/2 tvarohové směsi, zase 1/3 těsta, zbytek tvarohu a poslední třetinu těsta... Jste-li strašpytlové jako já a proklínáte autory za neuvedení velikosti (průměr by je nezabil) formy, postupujete takto: Těsto, tvaroh, těsto do jedné formy... těsto, tvaroh, těsto do druhé formy. Bábovky budou nižší, ale máte záruku, že vám buchta z formy neuteče :)


Troubu rozehřejeme (nebo předehřejeme? teď nevím, které slovo je správné) na 180 stupňů (horkovzdušnou - u jiné bohužel nemohu s údajem sloužit), vložíme a doufáme. Recepis uvádí 40 minut - chce se mi hlasitě zvolat HA HA HA HA... měla jsem dvě malé formy a peklo se to rovnou hodinu. Takže prostě a jednoduše - kontrolovat, kontrolovat, kontrolovat pravidelným pícháním špejlí či pletací jehlicí či čímkoli jiným osvědčeným a používaným ve vaší domácnosti. 

Na fotce je dobře viditelné, že bábovka nenabude prakticky vůbec, což je mi maličko záhadou, čili mé obavy byly plané a příště se bude pracovat pouze s jednou formou :) (takže mi to přeteče :D)


Vyklopit šly obě naprosto ukázkově, až jsem se sama divila. Musí se ovšem nechat pořádně vychladnout, jinak se vám to nepovede! Trpělivost - stojí to za to! :)


Ještě kakao nebo kafíčko, a že ta horní nevypadá jako ta dolní? I v tom je kouzlo dvou forem :) Každá je jiná, protože odhadnout přesný poměr těsta a tvarohu je skutečně nemožné :) 

Dobrou chuť vám přeje, 
vaše Vendi.

PS: Stále vás ty mé vykecávací recepty baví? :) :) Abych věděla, zda pokračovat, nebo zkusit něco jiného :)


9 komentářů:

  1. Dala bych si! :-) Vypadá parádně :) Jen bych si dovolila maličkou radu - olejem spíše nevymazávat - stéká. Btw, já jsem rebel, vysypávám i hladkou a ok :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vymazávám máslíčkem :D :)

      Vymazat
    2. To jsem pochopila a nemířila to ani tak tobě, ale spíše obecně, když jsi ten olej zmínila :)

      Vymazat
    3. zamířit - PAL! :D nejsme piráti, takže neboj - neberu to osobně :) :)

      Vymazat
  2. Hmmm, speciálně u této rubriky a jejích/tvých příspěvků bych ocenila možnost zvukového záznamu... takhle budeš ochuzena o mé nevěřícné či souhlasné pokřiky během čtení. :-D
    Napsané už to není ono...ale zkusím to....
    Že si těsto při pečení moc nevyskakovalo, to nejspíš zařídila hutná příměs tvarohu - mám obdobnou zkušenost s cumeleníkem na plech, kde jsou dvě těsta a uprostřed tvarohová náplň... pokud by to bylo bez ní, budu honit těsto po půlce předsíně, ale s tvarohem se chovají disciplinovaně a zůstanou výhradně na místě pro ně vymezeném. :-D
    Použití krupicového cukru, když hmotu šleháš, není žádná chyba - máš výrobek bez křídy, což je rozhodně plus. Stejně tak použití citronového cukru místo vanilkové (v případě, že by to nestačiloho mohlo dodat zajímavější příchuť. rozmězí u mléka jsem nějak nepochopila - ale což, nemusím chápat všechno, řešila bych to stejně....
    Jednu věc ovšem nechápu nikterak - a to sice, proč má každá ta tvarohová náplň jinou barvu? Ta forma je růžová a pouští? Nebo si se mnou jen zahrálo ne úplně vyléčené oko?
    V každém případě ovšem hlasuj všemi končetinami (v případě, že by to nestačilo, klidně okradu příbuzné) za zachování této rubriky. Vždycky ji netrpělivě vyhlížím ... pro mne by klidně mohla být i častěji.... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Auvajsky, nějak - nevím ani jak - miskočil kus věty v závorce na dvě místa.... u vanlkového cukru nemá co dělat... patří až k hlasování. :-D

      Vymazat
    2. dobrá - zamyslím se hlouběji nad dalšími možnými příspěvky v této rubrice :D v podstatě mě vedle střípků baví její tvorba nejvíc :D
      Co se týče odlišné barvy náplní - tak za to může světlo v kuchyni a přiblížení či oddálení objektivu :-*
      Citronový cukr opravdu dodal zajímavou a moc dobrou chuť náplně :)
      A zvukový záznam? ten by byl nejlepší! :D :D ale tak daleko technika ještě nesahá :D :)

      Vymazat
  3. Je skvělý, tahle rubrika se ,i líbí. Myslím že vyzkouším:-)

    lily

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)