pátek 20. prosince 2013

20. V kuchyni

Bude dnes klid nebo se někdo postará o menší (či větší) rozruch?






Veškerá práva ohledně tématu HP náleží J.K.Rowling, za vše ostatní je odpovědná má mysl v těsné spolupráci s mou fantazií. Píšu pro zábavu, čtenářky a ne pro zisk. Bez souhlasu autorky platí zákaz kopírování textu.



20.12.2013 – V kuchyni

„Dal jsem skřítkům jeden den volno…“ Naprosto banální prohlášení, které změnilo Severusův den v učiněné peklo. Albus ve své neskonalé dobrotě zatoužil projevit skřítkům svou vděčnost za jejich bezchybnou péči o ministerské hosty v době konání mírové konference. Merlinžel, už nedomyslel detaily. Na druhou stranu byl natolik prozíravý, že tuto akci vyhlásil na poslední den nepřítomnosti studentů, čímž eliminoval možnost výbuchu jednoho z profesorů. Zpátky už byli všichni a ani drobítek se jim nelíbilo, že se mají postarat sami o sebe. Ne, že by snad byli neschopní. Jen… člověk si rád zvykne na komfort a za čas ho bere takřka jako samozřejmost. Náš profesorský sbor si odvykl starat se o jídlo, neboť tu vždy byli skřítci, kteří potřeby jejich žaludků uspokojili. Dnes tak museli činit oni sami…

Snídaně – Severus si zcela bez problémů vařil kávu. Bradavická kuchyně neoplývala vymoženostmi jedenadvacátého století, což bylo spíš dobře. I tak si Minerva málem opařila ruku při sundávání kotlíku s horkou vodou z ohně. Pomona se řízla do prstu u krájení chleba. Sybilla upustila sklenici s brusinkovou marmeládou. Albus si dal do čaje sůl místo cukru. Filius polil mlékem nejen sebe, ale i vedle stojícího Severuse a Poppy. Argus nadával při zametání drobků, střepů, rozházených příborů a umatlaných talířů.

Oběd – Minerva, Pomona a Poppy se uvolily připravit pečená kuřata a křupavé slaninové brambory. Šlo jim to skvěle od ruky, dokud se do toho nezačal míchat Albus. Neustále ochutnával, otvíral troubu, pletl se do cesty, komentoval koření, nabádal k pozornosti, aby nedošlo ke spálení. Chtěl asistovat při krájení ingrediencí a odmítal se nechat vystrnadit. Díky všem zakladatelům se jako zázrakem oběd vydařil, ale všechny tři dámy měly nervy na pochodu, takže se od přípravy večeře velice rázně distancovaly.

Večeře – Albus rozhodl, že když v poledne vládly v kuchyni ženy, přišel čas se pochlapit. Za odměnu, snahu, výdrž (a aby si to u dam vyžehlil), měl v úmyslu připravit jim s (ne)dobrovolnou pomocí Severuse, Arguse a Filiuse (Hagrida raději vynechali) křupavé bramboráčky s nakládaným kyselým zelím a uzeným (oboje objevil ve spíži). Severus se jako správný lektvarista ujal přípravných prací. Loupal brambory, česnek, nadrtil sušenou majoránku, nastrouhal brambory i česnek. Filius mezitím do směsi přidal vejce, mouku, sůl. Argus rozehříval olej na pánvích. A Albus? Stál a dirigoval. Při dozorování nad obracením bramboráčků mu málem chytly vousy. Hlídal tak poctivě a svědomitě, že ze zelí se vypařila voda a to se co? Inu, připálilo. Uzené zapomněli prohřát, takže to udělali dodatečně pomocí kouzla.


K čemu byla tato akce vlastně dobrá? Naši milí profesoři a profesorky si uvědomili, jak jsou vděční za péči, kterou jim skřítci věnují, a to nejen v kuchyni! A skřítci? Po žádném volnu netoužili. Celé ho proseděli schovaní ve svých pokojíčcích, protože pořádně nevěděli, co si s volným časem počít. S nehranou radostí se vrátili ke svým každodenním úkolům a doufali, že nějakou dobu – hodně dlouhou – nikdo podobný nápad nedostane. 

10 komentářů:

  1. nadin:
    chcem škrabku na zemiaky značky Severus!!! Albusa si nechajte kto chcete :D
    Dnes som aj ja dala škriatkom voľno, takže varím. :D:D
    Tak zas zajtra... Ak prežijem dnešok ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obávám se, že bude beznadějně... rozebraná? to ne... nedostupná! bo je jenom jedna a je velice dobře střežena! :D jůj - co bude dobrého? hlavně opatrně :)

      Vymazat
  2. Klid je notně nedostatková surovina...obzvlášť v Bradavicích pod vládou Albuse Šíleného. :-D
    Škrabky této značky jsou beznadějně vyprodány, a přesto výrobce neuvažuje o nové dodávce(nepomůže ani dopis Ježíškovi). Místo toho zavádí výrobu nového, vylepšeného modelu zn. Zlatoslav. Nezapomeňte si objednat včas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Albus Brumbál Šílený první! :D

      oho... Zlatoslava nebrat! :D to by teprve byla pohroma! :D

      Vymazat
  3. Och, chudátka stříťátka;-) Litovala jsem je hned, jak jsem to viděla. Ono, když nemají co dělat, tak je to taky pěkně v pytli. Ha, teď mě napadlo, jak ai dlouho takoví skřítci žijí, co? Nejsou náhodou třeba skoro nesmrtelní? Nebo je to jako u kouzelníků? Albuse raději komentovat nebudu, takové nadávky byste určitě slyšet nechtěly... Díky ti moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nadávky? Hrozně ráda si rozšířím slovní zásobu! :D no... teda... jak dlouho žijí skřítci vážně netuším! to se musí zjistit! :)

      Vymazat
  4. Nerob to! Zostaňme radšej v blaženej nevedomosti a dúfajme, že Albus už takúto koninu nevymyslí...no vždy je nádej aj keď Sev vie o tom bláznivom starcovi svoje.

    OdpovědětVymazat
  5. Severus dle mě musí ve vaření vynikat. Když zvládne lektvar, tak nějaké vaření je prostě prkotina. A když k tomu dostane vůdce v podobě Albuse, vše se musí povést ;-)

    Chave

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jo... ale není vaření jako vaření, na to pozor :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)