pátek 28. března 2014

Domácí burger podle Vendi


Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet domácí hamburger z mletého masa. Uvedený recept byl velice jednoduchý a rychlý, takže směle do něj!





Připravíme si:


750g mletého masa - v receptu to nespecifikovali, my měli 500g mletého hovězího
1 lžíce worchesterové omáčky
1 a 1/2 cibule - nastrouhané... v našem případě pouze jedna
2 lžičky dijonské horčice - nemám, postačila obyčejná plnotučná
8 plátků ementálu - my dali goudu


Cibuli nastrouháme na jemném struhadle... práce za odměnu, ale vyplatí se to, uvolní se tím mnohem více chutí, než když ji nakrájíte na jemno. Cibulovitou kaši, hořčici, worchesterovou omáčku a maso dáme do misky a promícháme - rukama. Směs osolíme a opepříme. Solí šetříme, pepř podle toho, jak máme toto koření rádi. My pepříme víc, ale tady jsme se drželi zpátky, aby dostatečně vynikla nejen samotná chuť masa, ale i horčice a worchester.




 Z promíchané směsi upatláme šest až osm placiček. Velikost přizpůsobte houskám, které zvolíte :)


Naše houstičky byly z Lidlu - právě probíhal americký týden :) nad nimi jsou i hod dogové rohlíky, na které ten večer nedošlo. V Lidlu prodávali speciální hod dogové párky ve sklenici, které byly velice dobře okořeněné - takže naříznout housku, vyplnit hořčicí a kepučem, vložit ohřátý páreček, navrch dát smaženou cibulku a mňamina je na světě :)

Placičky opékáme na grilu nebo grilovací pánvi z každé strany 3 až 4 minuty podle velikosti. Žádný olej není potřeba! Burgery mohou praskat a lehce se rozpadat, ale nebojte se, opatrně je otočte a nepanikařte! :)


Když je máte i z druhé strany skoro hotové, položíte na ně plátek libovolného sýra. Ten burger zpevní, takže i když se možná předtím lehce rozpadal, neštěstí je zažehnáno:) Počkejte, dokud se sýr nerozehřeje a je hotovo :)


Na vybranou housku dáme omáčku podle vlastní chuti, lze najít bezpočet receptů - my smícháme kečup, hořčici plus nějaký dresink, který je právě po ruce, případně tatarku. Nic světoborného, ale dobré to je. Zeleninu také podle toho, co má kdo rád. Táta si dává jen housku s burgerem a zeleninu přikusuje zvlášť. Já osobně dávám dospod hlávkový salát, na to rajče, cibuli, papriku, okurku, burger a vrchní housku si taky pomažu omáčkou :) A že se pokydám? Od čeho jsou ubrousky? :) 


Burger chutnal neuvěřitelně dobře. Ten worchester dodal masu velice zajímavou chuť. A až zase dostanu chuť na tento burger, vyzkouším ho samotný třeba se zeleninovým salátem, protože i tak by to mohlo být naprosto famózní! :)

Dobrou chuť vám přeje

vaše Vendi

10 komentářů:

  1. nad
    Ako mne tečú sliny.... asi si pôjdem dať voľačo dobré na papkanie :D
    Inak, v mraziaku by som mala mať nejaké mleté mäsko... tak žeby??
    PS: mám problém, Houstone. Keď sa chcem dostať na Tvoju stránku, dva krát mi zmrzne pc. On ten môj netík už trošku pochcípkáva, ale kým preskočí plot do Tvojho kachníka, je hotový. Tak preto som tu cca posledný týždeň zriedka.
    Musím s ním čosi urobiť...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zase nějaký šotek? to je k vzteku!!!
      prubni je! Jsou vážně moc dobré -sama jsem byla překvapená a moc se těším, až si je uděláme zase :)
      A doufám, že Kachník přestane zlobit a uvidím tě tu zase častěji :)

      Vymazat
    2. Ono je to tak pol na pol. Kachník je chránený a môj netík je už trochu dýchavičný...
      nad

      Vymazat
    3. a můžu to nějak zjednodušit? třeba dát pryč to upozornění o přístupu nad 18 let nebo menší záhlaví? :)

      Vymazat
  2. Ahoj, zajímalo by mě co to bylo za druh masa a jaký byl podíl maso/tuk? Je fakt, že dodávat cibulovou pastu a hořčici do burgeru jsem ještě neviděl. Já to raději pak na spodek a vršek housky. Ale i tak to dle obrázku je lákavé. Pokladník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mleté bylo hovězí :) musím to tam dopsat a podíl maso/tuk už bohužel nezjistím - byl to balíček mletého hovězího z Intersparu :-/ My to dělali prvně, takže nad hořčicí v základu jsme se nepozastavovali :) a chutnalo to skutečně báječně :)

      Vymazat
  3. Hmm... mňamka! Nevšimla jsem si, z fotky to není zřetelné, ale já ty bulky ještě nasucho "opeču" na pánvi - tu řeznou stranu. Pak se to tolik nerozpadá :) Jinak páráda, v jednoduchosti je krása :-)
    PS: to upozornění o přístupu od 18 mi pokaždé připadá, jako když lezu bůhví kam :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my je nepečeme, táta to nerad :D a kupodivu tyhle z Lidlu se nerozpadaly :)
      Ad PS: no jo no :D být to tu kvůli povídkám musí - jistota je jistota :D :)

      Vymazat
  4. Nu, chtěla jsem být původně třeskutě vtipná :-D a uvést koment bonmotkem, že u doma připravovaných jídel alespoň víš, z čeho si je připravuješ.... ale pak mi nějak doteklo, že rozhodně nevíš, z čehože vlastně bylo semleto to mleté maso.. :-D V každém případě lze doufat, že to fakt bylo hovězí, takže nepříliš tučné...
    Ale pořád zůstávají jisté výhody.... můžeš si dle vlastní chuti spatlat zeleninovou vycpávku i dresink :-D
    Výsledný výrobek vypadá už od pohldu lákavě a chutně... jenom se nemůžu zbavit dojmu, že je nějak hodně vysoký... tak o vykloubení sanice... :-D Ale možná je vše zkresleno fotografickým záběrem a ve skutečnosti to bylo na normální skus.... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky bychom si mohly s mamkou semlít vlastní směs, ale zatím jsme se k tomu kroku nedostaly :)
      Nevím a použiji jedno ze svých oblíbených hesel: Někdy je lepší nevědět :)
      Dresink opravdu může být pokaždé jiný, což je také svým způsobem kouzlo - i zelenina - může jí být kopa a nemusí být prakticky žádná - vše je variabilní :)
      Neboj - sanici jsem si nevykloubila - ono se to trošku "splácne" a co spadne, to spadne, proto se to jí nad táckem a s papírovým ubrouskem u ruky :D :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)