čtvrtek 22. října 2015

recept - hovězí tatarák podle Kluků v akci


Místo recenze na knihu nebo nového seznamu přečtených a zrecenzovaných knih (další v plánu není) se dnes podíváme do naší kuchyně a uklohníme si výtečnou dobrůtku, která budí nadšení i rozpaky... Tatarák!






Ingredience:

konkrétní recept vám sem kvůli autorskému zákonu dát nemůžu, ale přidám odkaz, kde si ho můžete vytisknout, uložit jako pdf nebo dokonce pustit na videu ;-) 

Já a tatarák? Kupa předsudků (syrové maso je syrové maso - brr), absolutně se mi nechtělo ochutnávat, ale byla jsem přemluvena a neodolala, protože to božsky vonělo!

Prvně se ke mně dostal na svatbě sestřenky. A všem nám zachutnal. Takže jsme hledali recept, ve kterém není syrové vejce. Jedna riziková syrová věc je až až. Varování - nesnažte se na mase na tatarák ušetřit. Zase tak často se nejí a není ho třeba kilo, takže se vyplatí koupit si pěkný kus hovězího masa a pošmáknout si



Ingredience připraveny. Děláme ho cca jednou za dva měsíce a pokaždé chutná jinak, neboť beru jednotlivé přísady od oka a řídím se instinktem, který je podpořen ochutnáváním. Základem je zachovat chuť masa. Nechcete jíst hromadu ne zrovna levného hovězího, která chutná po kečupu a sojovce! 

Masíčko si meleme doma na elektrickém mlýnku (vlastníme starší verzi tohoto). Je to lepší, protože víme, co tam semeleme a vše zabere přibližně pět minut času. To bych u řezníka ve frontě stála déle a hotové namleté směsi jsou... nechutné. Prostě koupíme kus hovězí svíčkové nebo kýty (nejčastěji v Makru nebo když je akce v Lidlu), nameleme, ochutíme, osmažíme topinky, očesnekujeme a.... dobrou chuť!


4 komentáře:

  1. Mne to proste prijde divne, brr :-D ale proti gustu, ze jo :-) spousta lidi to miluje, ja radsi propeceny burger :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo no - ono divné to je, co si budeme povídat, ale taky luxusně dobré! :D mňam, burger ;-)

      Vymazat
  2. Já mám úplně stejný názor, jako ty před tím, než jsi ochutnala. Ale polovičák tvrdí, že to je mňamina, takže se asi jednou taky nechám ukecat :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naši mi to taky tvrdili a já měla prostě odpor, jenže pak to bylo přede mnou a božsky voněl... prostě mňááám - hele, vyplivnout se to dá vždycky!! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)