úterý 17. listopadu 2015

knihovna – D. Glattauer: Není zač


Tak dlouho mi Wixie doporučovala tuto knihu, až jsem neodolala a skutečně se do ní pustila. Obecně totiž máme na knihy naprosto protichůdné názory, takže nebudu lhát, byla jsem skeptik. Jenže jako se štěstí někdy unaví a sedne na vola, tak v jednom z velké řádky případů se i ty nejrozporuplnější názory shodnou. A tato kniha je toho důkazem!


Originální název: Geschenkt

Rok vydání v ČR: 2015
Rok vydání originálu: 2014

Počet stran: 303
(moje čtečka ve formátu epub píše 255 stránek )

Žánr: román, humor (obecně se weby docela rozcházely… někde označeno jako román, jinde coby psychologický, detektivní, humorný… byl to oříšek)
série: „nevěřím, že to řeknu“ ŽÁDNÁ

Vydal: HOST

Překlad: Iva Kratochvílová

Knihu můžete pořídit za krásných 254,- Kč přímo na stránkách nakladatelství. Nebo se zaměřit na e-book, který je k dostání v rozmezí 82,- až 169,- Kč. Heuréka vám pomůže

Máte zájem přečíst si ukázku z knihy? KLIK!


Anotace ze stránek nakladatelství HOST:


Román, ve kterém dárce zaujme místo, jež obvykle patří zločinci. Kdo stojí za tajemnou sérií dobročinných darů?

Gerold Plassek je novinář, pracuje pro bezplatné reklamní noviny. Jednoho dne se mu ozve jeho bývalá přítelkyně a požádá ho, aby se několik měsíců staral o jejího čtrnáctiletého syna Manuela. Sama totiž musí odjet na zahraniční pracovní cestu. Gerold není zrovna nadšený, ale nemůže odmítnout — Alice mu totiž svěří, že je chlapcovým otcem. Manuel tedy vysedává v Geroldově kanceláři, pozoruje ho při nicnedělání a netuší, že tenhle ztroskotanec je příčinou jeho existence. Geroldovi chybí energie, volný čas tráví po hospodách a jeho nejspolehlivějším přítelem je alkohol. Pak ale v jeho životě nastane zásadní změna: napíše krátkou zprávičku o přeplněné noclehárně pro bezdomovce. Ta vzápětí dostane velkou sumu peněz od anonymního dárce. To je začátek série dobročinných darů, díky které se Gerold postupně dostává do středu veřejného zájmu — všechny peněžní příspěvky totiž záhadně souvisejí s jeho články. A nakonec si ho oblíbí nejen Manuel.

Napínavý a dojemný příběh založený na skutečné události.



Vendi recenzent amatér:

Očekávání:

Jak jsem již zmínila v úvodu – lehké rozpaky. Přesto vše znělo slibně a dalo se předpokládat, že o úplnou hovadinu se jednat nebude.

Realita:

Vážení, řeknu to jedním slovem – PECKA! Omlouvám se předem za nadměrné používání CapsLocku v dnešní recenzi.

„…Takovéhle věty se mi dost líbily, ale Gudrun si s nimi nikdy neuměla poradit a nakonec podle nich poznala, že si už neporadí se mnou…“

V součtu jsem knihu četla pět hodin a pět minut. Obecně se tedy ukazuje, že mi jedna kniha trvá někde mezi čtyřmi až šesti hodinami. Záleží na tom, jak jsem unavená, když si s ní lehám do postele a jak mě příběh nadchne či osloví.

Geriho jsem si zamilovala! Jeho glosy a myšlenkové pochody představovaly zážitky, které si budu vybavovat ještě dlouho po přečtení. Tenhle odpadlík a totální ztroskotanec si mě získal. Až jsem byla naštvaná, když jsem došla na poslední stránku. Autor ne a ne se vymáčknout a v závěru zodpověděl jednu palčivou otázku, ovšem minimálně tři nechal s otevřeným koncem a to se NEDĚLÁ!

„…Existují přece veskrze zdravé a krásné ženy, možná dokonce i zubařky bez jediné chybičky s rozkošnými hranami čelisti a rozkošnými hrdly, které letí na fosilní typy připomínající Gerarda Depardieua po pěti letech vodkového státního občanství…“

Z vlastní zkušenosti důrazně NEDOPORUČUJI číst knihu při čekání na hromadnou dopravu či v čekárně u lékaře. Proč? Protože se budete culit, smát, dost možná i řehtat na celé kolo a vážení… ostatní pro to nebudou mít pochopení! Budou vás sledovat přimhouřenýma očima a v duchu si říkat cosi o šílencích na prášcích. Ať si! Mě příběh bavil a za to se stydět nebudu.

„…To byl v podstatě definitivní důkaz, že testování tvrdosti matrace v ložnici by nepřijala zrovna s nadšením…“

Autor uměl vše podat tak, aby to pro čtenáře bylo zajímavé, stále napínavé… vlastně čím dál napínavější. Poskytl nám možnost sledovat Geroldův vývoj a způsob, jakým byl ovlivňován vším, co se v jeho životě začalo v souvislosti s poskytovanými dary odehrávat. Celá věc dostává další rozměr, pokud přihlédneme ke skutečnosti, že je kniha napsána podle skutečné události. Nepátrala jsem po podrobnostech, protože bych třeba mohla zjistit něco, co by mi vadilo. Raději si domyslím, jak to Geri a Manuel vedli dál!


Uděluji pět kachniček z pěti, k e-booku si pořídím ještě klasickou knihu, protože ty dobré kousky si chci prostě ohmatat a mít je po ruce pro případ, že bych po nich chtěla sáhnout znovu, což se zrovna u této knihy jeví jako dost pravděpodobné. Stejně tak budu sledovat s čím dalším autor v budoucnu přijde! 


5 komentářů:

  1. Páni, díky za skvělou recenzi a za další báječný tip! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo! Snad mě jednou nebudeš proklínat :D :D

      Vymazat
  2. Tak jsem si nechal poradit a díky. Ještě jsem se tedy se čtečkou nenaučil nakupovat jinde než na amazonu a tuhle knihu neměli. Ale zkusil jsem Love virtually a (zatím) výborná kniha. Jako někdo, kdo už zkoušel vtipně flirtovat přes email, vím jak je to strašně těžké. Ale zde se daří. Jen kdyby v anotaci nebylo vyzrazeno dopředu tolik... Ale tak za to autor nemůže. Díky! Pokladnik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zvládám nákupy prakticky kdekoli, ale předpokládám, že když Amazon, tak máš Kindle, se kterou nemám zkušenosti, neb vlastním Sony PRněco nevím jak dál :D už se nevyrábí, protože Sony přestal čtečky dělat :) ale pokud vím, tak třeba weby jako eReading.cz nebo palmknihy.cz mají i knihy ve formátu pro kindle - já pořizuji epub. Mám do Glattauera vyhlídnuté starší knihy, ale nějak se mi tu holky hromadí, takže mám zase embargo na pořizování nových :D

      Vymazat
    2. PS: k těm anotacím jsem se, myslím, vyjadřovala u posledních dvou recenzí... leze mi krkem, když tam autor anotace plácne něco, k čemu postava a potažmo já, čtenář, dojdu klidně až za polovinou. Už jsem se naučila číst jen prvních pár vět :) Lidi by měli používat mozky, ale to je asi hodně nereálné přání v dnešním světě :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)