sobota 23. října 2021

knihovna - S. Doláková: Kde je moje kuřátko?


Jedna, dvě, tři, čtyři, pět...

...cos to Janku, cos to sněd? Velmi duchaplný úvod. Dobrá, přejdeme menší stávku kreativity a půjdeme se podívat na zoubek novince od nakladatelství Portál, která má nejednu přidanou hodnotu a potenciál alespoň na chvíli zabavit neposedná dítka!

Maminka slepička je smutná. Někam se jí zatoulalo jedno kuřátko. Kdepak jenom může být?! Bohatě ilustrovaná kniha pro nejmenší, kde se děti seznamují s počítáním do deseti a s pojmenováním zvířecích párů (kočka a kocour, fena a pes, ovce a beran atd.) a jejich mláďat (kotě, štěně, jehně atd.). Akcentovány jsou v knize i prostředí, kde se zvířata pohybují (louka, stáj, dvorek, kurník atd.). Kniha navíc vede děti k vnímání detailů při hledání zatoulaného kuřátka.
Kniha obsahuje doslov, jak lze s textem a obrázky pracovat a postupně s dětmi budovat a prohlubovat obtížnost příběhu. Kniha je určena pro děti od 3 let.

Anotace obsahuje informaci, že Kde je moje kuřátko? je určeno pro děti od tří let. Přímo na zadní straně knihy se však dočteme, že je cílena na děti od dvou do pěti let. Maličko zmatek, ale na kvalitě nijak neubírá. I s dvouleťákem si užijete spoustu zábavy a o to déle vám kniha případně vydrží a zabaví. Jedním velkým přínosem je totiž až nečekaná variabilita příběhu!

Základní myšlenkou autorky Sylvie Dolákové bylo – podle všeho – vytvořit kousek pro děti, kde nebude nadmíra textu. Ano, to nemám ráda, avšak tady to má svůj důvod. Společně se slepičkou prochází děti jednotlivými stranami a hledají neposedné kuřátko, které se vydalo na výlet. V mezičase se učí počítat do deseti – ať už poprvé, či v rámci procvičování. Jako další přichází na řadu jména zvířátek, jejich mláďat i něco o místech, na kterých žijí.

Pokud by si rodič, prarodič, sourozenec či paní učitelka na kroužku nebo ve školce nevěděli rady, připravila jim Sylvie Doláková na závěr rovnou čtyři strany s instrukcemi a nápady, jak příběh interpretovat a dál s ním pracovat. Ilustrací se ujala Klára Kubešová. Ač jsou dětské, barevné a hravé, jsou zároveň i realistické. Kláru najdete i na instagramu, kde má nejen ilustrace pro děti.

Jediná výtka a věc, která mi způsobovala cukání oka je skutečnost, že slepička řekne 9x jednu a tu samou otázku. Dítě to možná nepostřehne, ale pokud chce knihu číst třeba 3x za sebou, solidně mi z „Neviděli jste někde moje děťátko? Chybí mi jedno kuřátko.“ povolovaly nervy. Na druhou stranu si teď aktuálně mrně listuje samo a větu si pamatuje čili se na chvíli zabaví i beze mě. Proto to cukání přejdu.

V době, kdy se sype z rukávu nakladatelů jeden titul za druhým, a dětské knihy se mezi sebou předhánějí, je těžké si vybrat. Proto oceňuji kousky, které mají přidanou hodnotu. Ať už učí děti počítat, o emocích, vztazích, zvířatech… jsou to knihy, které společně bereme do ruky několikrát za měsíc nebo i za týden. Opakovaně se k nim vracíme a stále mají úspěch. Takové publikace mají smysl a vyplatí se do nich investovat. Kde je moje kuřátko? je názorná ukázka přesně takového titulu. Zaslouží si pozornost, je možná nenápadný, avšak o to kouzelnější.

Rok vydání: 2021

Počet stran: 40

Ilustrace: Klára Kubešová

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 212,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Sylvie Doláková je učitelka MŠ a lektorka anglického jazyka pro nejmenší. Vede množství internetových seminářů, výuku angličtiny prosazuje a vyučuje u nás i v zahraničí, přispívá do odborných časopisů. V Portále zatím vyšla její kniha Umíte to s pohádkou?

Klára Kubešová je vystudovaná oděvní návrhářka. Její velkou láskou se ale vedle zahrádky stalo také ilustrování dětských knih, kterých má na svém kontě nemálo. Toto je první kniha, která autorce vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Portál.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)