sobota 23. ledna 2021

knihovna - P. Štarková: Jak se dostat z maléru


Opět "praktická" výchova aneb Občanskoprávní průvodce pro děti od osmi let

O výuce ve škole a její kvalitě si myslím své. Do žáků se pod tlakem hustí to, co v životě potřebovat nebudou. A to podstatné bývá často opomíjeno. Bifluje se zpaměti a zapomíná se nejen na „školu hrou“, ale rovněž i na praktičnost, názornost a zábavu. I proto miluji publikace od Portálu, které jsou skvělým vodítkem a doplněním toho, o čem bychom s dětmi měli mluvit alespoň doma a jak jim názorně ukázat a předat důležité věci a vědomosti.

Myslíte si, že není možné, aby se z normálních kluků stali jednoho dne nevědomky zločinci, po kterých pátrá policie? Standovi, Romanovi a Štěpánovi se to právě podařilo. Napadlo je totiž schovat něco, co patří jednomu z nich. Anebo už nepatří? Kluci ještě netuší, že svou nevědomostí způsobili hromadu problémů nejen sobě, ale i svému okolí. Roztočí se kolotoč nedorozumění, průšvihů a starostí. Jedinou cestou z téhle bryndy je pochopit, jak vlastně funguje stát, ve kterém všichni žijeme, a začít dodržovat jeho pravidla. A naopak: nebát se vyhledat a přijmout pomoc státu tam, kde ji potřebují. Vedle poutavého příběhu trojice kamarádů v knize najdete jednoduše a srozumitelně podané základní informace například o tom, co jsou to úspory a co dluhy, jaké platby jsou povinné a bez kterých služeb se obejdeme, jak vypadá pomoc státu, co jsou to sociální služby, jak funguje policie, k čemu slouží exekuce a jak to vypadá u soudu. Kniha je určena všem (zodpovědným) občanům od 8 do 100 let.

Přiznejme si bez uzardění, že postupem času, věku, roků a zkušeností se z nás stávají spíše skeptici a cynici, pokud dojde na právo, zákon, spravedlnost a činnost policie či soudů. Je tedy těžké od všeho se oprostit a snažit se našim dětem, sourozencům či vnoučatům předat jakýsi základ či snad zevrubnou představu a úvod do tématiky zákonů, odpovědnosti, trestných činů a dalších souvisejících témat. Pomoci by nám mohla dnešní kniha, v níž autorka použila praktické barevné členění pro snadnější orientaci:


…v oranžových rámečcích je příběh

…v zelených rámečcích najdeme základní informace – bohatství, chudoba, koloběh financí, úspory, dluhy a podobně

…v modrých potom čekají řádky pro zkušenější čtenáře

…jako bonus jsou přidány vtipy, úkoly k zamyšlení, kulturní okénko, rčení a další

Toliko tedy k praktické a věcné stránce – teď přicházejí dojmy čtenáře, dospěláka: Rozhodně je dnešní kniha pro větší děti. S čtyřleťákem si o podobném okruhu témat moc nepopovídáte, ale od oněch určených osmi let už se s dětmi dají vést první smysluplné debaty o penězích, rozpočtu, přestupcích, policii a podobně. Kniha umožňuje číst nejprve příběh a později se k němu vrátit nebo se naopak zaměřit jen na tu informativní část.


V rukou tedy máme interaktivní prostředek. Některé věci si rádi osvěžíme i my, protože jsme ledacos zapomněli. Zachovat si nestrannost a nezaujatost může být velký oříšek, nicméně si to můžeme schovat na diskuse v letech příštích. Praktické věci se dobře vysvětlují na názorných příkladech a právě i ty naše zkušenosti, ať už negativní či pozitivní, mohou později přijít vhod. Do začátku bych se však držela knihy, která je zpracována v duchu vážnosti tématu. Nesnaží se ho nijak zlehčovat, bagatelizovat nebo naopak dělat příliš složitým. Je těžké něco podobného vybalancovat a autorce náleží můj velký obdiv stejně jako plný počet hvězd.

Jistě, kniha může budit dojem nezáživnosti či nudnosti, je však potřeba dívat se na ní z praktického hlediska. Rozhodně to není román na dlouhý zimní večer ani letní odpoledne. Seriózní, praktické, ze života. Tak to alespoň vidím já.

Autor: Petra Štarková

Ilustrace: Libor Drobný

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětská literatura (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 96

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za krásných 255,- Kč.

Petra Štarková je psycholožka a autorka dětských knížek. V Portále jí vyšla kniha Jak to chodí v lidské hlavě (2016).


2 komentáře:

  1. Myslím, že tahle knížka by byla ideální učebnice a směle by mohla nahradit to nezáživné a nedůležité, co se do dětí lije horem dolem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně s tebou souhlasím! KOnečně by to něco přineslo a mělo nějaký smysl a čím víc se blíží nástup té mojí příšerky do školy, tím víc se obávám kvality toho, co jí budou hustit do kebule :-/

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)