sobota 26. listopadu 2022

Recenze - H. Zobačová: Zázrak o Vánocích


Čas rozjímání, zastavení a odpočinku...

…i to jsou pro mě vánoční svátky. Hana Zobačová nám minulou portálovskou pohádkovou knihu přeložila a dnes držím v rukou její autorskou. Navíc tematickou k období, které už je za dveřmi. Pojďme si tedy ukázat, o čem jsou také Vánoce!

Šimon je kluk jako každý jiný. Chodí do druhé třídy, moc ho neposlouchají písmenka, má mladší sestru Anežku a taky jednu starší, Sandru, ale té už je dvanáct a je občas trochu divná. Jednoho večera zažije Šíma pravé předvánoční dobrodružství: ocitne se sám na zasněženém náměstí. Nikde nikdo. Jen on, bílé náměstí, kašna, stánky připravené na adventní trhy a krásný tajemný vyřezávaný betlém. A ten večer se stane zázrak: jedna figura z betléma, ta nejmenší hned u zábradlí, Šímovi přímo před očima obživne.

Máme totiž tendence vnímat je až příliš komerčně. Nakupovat kvanta jídla a věcí. Dostávat sami sebe pod tlak, že toho nemáme dost, že všechno není dokonalé. Mračíme se na sebe, utrhujeme, jsme vzteklí, agresivní, vystresovaní, nepříjemní… Nadechněte se, vydechněte a zastavte. Opravu o tomhle svátky jsou? Já už vím, že ne. Od roku 2017, kdy zemřela mamka, bych Vánoce s velkou chutí zrušila. Co ale čert nechtěl, cácorka je miluje, takže to dost dobře nejde. Pojímám je ovšem jinak. Stále je to pro mě hodně nostalgický a bolavý čas, nicméně i období, kdy zpomalím. Nešílím. Co stihnu, stihnu. Co nebude, to nebude. Protože to není o dokonalosti, nacpané lednici a dardě roztrhaného balicího papíru. Pro mě jde hlavně o společně strávený čas. O sledování pohádek pod teplou dekou. O společném pečení cukroví a dělání blbinek, jakož i o listování knihami.

Proč ten rozvláčný úvod? Protože i Hana Zobačová se vám/nám snaží ukázat, že se na Vánoce dá dívat i jinak. Lidštěji, poetičtěji, přínosněji a to nejen dětskýma očima. Co je podle vás podstatou Vánoc? Máte na to odpověď? Napadlo vás se nad tím někdy pozastavit nebo se taky necháváte strhnout stereotypy, které nastavilo vaše okolí?

Společně se školákem Šimonem se vydáme na večerní procházku, která nám nadhodí, že není důležité jen dostávat, ale také přemýšlet… spolupracovat… dávat… a úplně obyčejně být. Něžný poetický příběh s jemným nádechem magie s nenápadným poselstvím a krásnými ilustracemi. Přesně to je Zázrak o Vánocích.


Opakuji to v poslední době často a dnes to zazní zase – nic komerčního a o to jsem nadšenější, že je to z pera české autorky. Vše navíc doplněno jemnými a uhrančivými ilustracemi, které nejsou prvoplánově dětské, ale mají zvláštní kouzlo, zejména v očičkách zachycených postav. Nechci srovnávat, ale podobné pocity, jako obrázky Magdy Veverkové Hrnčířové ve mně vyvolávají ilustrace Heleny Zmatlíkové. Je to zvláštní hřejivé a přátelské cosi, co nejde slovně výstižně definovat.

Textu je tak akorát, aby si Zázrak o Vánocích dokázal sám přečíst i začínající malý knihomol. Cílovou skupinu bych viděla v rozmezí pěti až deseti let. Nenásilná, přesto podmanivá forma sdělení dělá ze zdánlivě jednoduchého příběhu něco nadčasově kouzelného, poučného a poklidného, co se nádherně hodí na společné čtení v adventním čase a následném povídání na libovolné vánoční téma, které může zahrnovat zvyky, betlém, rodinné tradice, menší filozofování (děti se totiž často umí pozastavit nad neuvěřitelnými věcmi), rozjímání a podobně.

Rok vydání: 2022

Počet stran: 80

Ilustrace:  Magda Veverková Hrnčířová

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 229,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Hana Zobačová je speciální pedagožka, redaktorka a autorka knih pro děti. V Portále vyšly její oblíbené knihy prvního čtení Žil byl kdysi kdesiAuta, vlaky, bagry taky nebo Pokojíček plný hraček.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)