úterý 4. dubna 2023

Recenze - P. Horáček: Kdopak tu spí?


Pro nejmenší!

Vzpomínáte na leporelo Do pelíšku od Petra Horáčka? Máme tady další krásný kousek pro knihomoly v plenkách (i trošku starší). Předchozí knížka nejen do postýlky obsahovala výřezy, průřezy a interaktivní hračičku na závěr. Kdopak tu spí? na to jde trošku jinak.


Kdo spinká v řece? A kdo pod listem? A kdo na stromě?
Leporelo do postýlky pro malé spáče.
Ať se ti zdají veselé sny!

Že předškolní cácorka není přímo cílovou skupinou? Nevadí! Ilustrace Petra Horáčka se u nás těší velké oblibě, takže zcela upřímně přiznávám, že při výběru ani na doporučený věk nehledím. Téma je univerzální a stejně tak provedení. Jistě, desetiletý knihomolský dorost by z leporela nejspíš nadšený nebyl, nicméně jestli jsou dítku tři nebo šest, to v případě Kdopak tu spí? nevadí.

Princip je naprosto jednoduchý: celoplošné ilustrace, opakující se otázka… překvapivě… Kdo to spí? a odpověď ukrytá za vyklápějícím se prvkem. Dítko tak musí zapojit nejen zrak, ale opět i hmat, aby odhalilo, kdože to v přírodě spinká. Tu pod větví, tam za listem či ukrytý v rákosí. Jednoduché? Jistě, ale také krásné, barevné, hravé a příjemné.

Již jsem to zmiňovala v několika recenzích na Horáčkovy knížky (Husa Líza a vánoční hvězda, Slon, Nejkrásnější místo na světě) - jeho styl mi jednoduše sedí. Zvířátka umí zachytit něžně a dětsky, přitom však především realisticky. Stejně tak barvy se drží skutečnosti a nejde o žádnou divočinu. Nějakým záhadným způsobem je Kdopak tu spí? jednoduché, nicméně i nápadité a v žádném případě ne ošizené.

Krásné leporelo opět nejen do postýlky, které nejmenším přiblíží svět zvířat a jejich pelíšků či úkrytů nenásilnou formou a pomůže jim zklidnit se, než je čas jít spinkat. Předškoláček pro změnu poznává i některá písmenka a vyjma zvířátek se tak učí prvním čtenářským krůčkům.

Rok vydání: 2022

Počet stran: 12

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 212,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Petr Horáček je výtvarník a autor velmi úspěšné série dětských knih. Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků a vyhrály řadu mezinárodních cen. Žije a pracuje ve Velké Británii, kam se přestěhoval po studiích. V Portále vyšly jeho úspěšné knihy Papuchalk PetrHusa LízaO myšce, která se nebálaMyška, která snědla měsícNový domek pro myšku aj.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)