sobota 31. srpna 2024

Recenze - J. Kravčík: Česká démonologie

V jednoduchosti je krása!

Na nic si nehrát – vzít to, co známe všichni odmalička, o čem se vypráví v pohádkách, příbězích – sesbírat, kde se dá a ejhle – skvost je na světě.

Všichni je známe. Od pradávna. Od malička. Potkávali jsme je v lese, na hradech i zámcích 
a možná i doma pod postelí. Strašidla. V českých zemích sídlí, co naši předci pamatují, a možná ještě déle. A přestože je novodobé pohádky přetvořily do mnohdy roztomilé podoby, původně se jednalo o nelítostná, mstivá a krvelačná stvoření. Proč se nevyplatí odpovídat na hejkalovo houkání, jaké podoby může mít hastrman a kdo by se měl rozhodně vyhýbat polednici? Na tyto a jiné otázky odpoví ojedinělý přehled dvanácti českých strašidel.

Jan Kravčík přišel s fantastickým kouskem, který nám představuje či připomíná tucet strašidel z českých, moravských a slezských luhů a hájů. V České démonologii najdeme např. divoženku, polednici, hejkala, šotka, fexta, čerta, bezhlavého rytíře nebo bílou paní, kterou má snad každý hrad či zámek.

Na rozjezd nás vždy čeká představení konkrétního „strašidla“ a poté sebrané pověsti a příběhy, které se k němu váží. Některé jsou znepokojivé, jiné mrazivé, nijak přikrášlené, nevyumělkované, nepřehnané, velmi čtivé a poutavé. Obsahují nejen ponaučení, ale i tipy, rady a doporučení, jak se té či oné příšery zbavit, jak ji odradit, vyvarovat se setkání s ní a podobně.

Jan Kravčík promlouvá ke čtenáři nádherně čtivým stylem, který ještě umocňuje rozumná délka jednotlivých příspěvků na celkem 80 stranách. Jde o velmi komplexní zpracování, které umožňuje náhled to dané tématiky z trochu jiného soudku, než nám poskytují klasické pohádky. Je tak překvapivě osvěžující. Sem tam překvapí velmi umně podaná nadsázka či humorná vsuvka. Nejde o odfláknutou rádoby encyklopedii, která byla spíchnutá během chvilky na koleni. Je znát skvělá příprava, zkušenost a zájem.

Česká démonologie není publikace vhodné pro ty nejmenší. Svým poutavým psaním a bohatou slovní zásobou má Jan Kravčík potenciál zaujmout nejen dospělé, ale i náctileté. Zejména skrze surovost, realističnost i jistou dávku lehce hororového nádechu. O originální a velmi osobité ilustrace se postarala lotyšská ilustrátorka Līga Kļaviņa-Raiska. Její kresby dokonale podtrhly a doladily výjimečnost zdánlivě nenápadné České démonologie.


Vydalo nakladatelství Grada 14. 5. 2024


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)