Pralinky podle Vendi
Přijde vám, že jsou složité? Vážení, když si s nimi poradím já, tak snad každý :) Takže - jdeme na ně!
Připravíme si:
- čokoládu dle vlastní chuti - dají se dělat z hořké, mléčné i bílé - osobně míchám hořkou s čokoládou na vaření 1:1
- kokos
- mandle (loupané celé nebo lupínky), dají se nahradit oříšky, nějakým želé, lentilkami - čímkoli, co máte rádi
- zahuštěné kondenzované mléko (Salko) cca půl plechovky
- formičku na pralinky, štětec
Použitá formička koupena na Tescoma.cz v akci za krásných 69,-
Štěteček je z papírnictví - úplně obyčejný
Čokoláda z Lidlu, kondenzované mléko Ranko z Jednoty
Místo silikonové formy by možná šla použít jakákoli "výplň" z bonboniéry, ale nemám vyzkoušeno, takže nevím, jak by to šlo vyklápět :)
Připravíme si vodní lázeň - do většího hrnce dáme pod pokličku vařit vodu. Druhý hrnec, který budeme dávat do něj musí být o trošku menší a hladina vody nad polovinu. Musíte si to zkusit - voda vám nesmí vytékat a menší hrnec zároveň musí v té vodě stát a ne viset ve vzduchu :D Když se voda začne vařit, vypneme plotýnku, vložíme menší hrnec, do kterého jsme si v rámci čekání nalámali čokoládu, se kterou chceme pracovat, a ona se tím teplem krásně rozpustí.
Když je čokoláda dostatečně tekutá, nandáme lžičkou do formičky menší množství (musíte vyzkoušet - špatně se to odhaduje) a štětečkem rozetřeme po okrajích, aby se po ztuhnutí vytvořila tenká "slupka".
Vymazané formičky dáme do chladu a než s nimi budeme moci pracovat dále, připravíme si náplň. V našem případě smícháme kokos s kondenzovaným mlékem tak, aby vznikla tužší hmota. Když nám zbude, uděláme z toho kuličky nebo to posuneme mlsnému členu rodiny :)
Když čokoláda ve formičkách ztuhne (u nás to trvalo cca půl hodinky), přišel čas na další krok - naplnění. Lžička připravené náplně a jedna mandlička. Náplň opatrně prstem umačkat a pralinku naplnit tak, aby nám nahoře zbyl prostor pro uzavření. Rozehřátou čokoládu dáme lžící nahoru a vytvoříme tak dno pralinky. S formičkou opatrně několikrát klepneme o prkýnko, aby se vyhnaly vzduchové bubliny :)
A šup s tím do ledničky - na hodinku nebo dvě :) jinak vám budou praskat, lámat se, promačkávat a nepůjdou vyndavat.
Opatrně vyndáme hotové dílo z formičky a můžeme se pustit do další várky - z 400 gramů čokolády jich vzniklo 40. Část putovala jako dáreček a část doma zmizela rychlostí blesku, jakož i zbylá náplň :) Ne, nejsou dokonalé - mají chybičky, ale víte co? Jsou domácí, jsou výborné a obdarovaným snad také udělaly radost a chutnaly :)
PS: pokud chcete vyzkoušet jiný recept, doporučuji domácí čokoládu podle Lu, na které se v budoucnu chystám i já :)
Poslintala som si a výdatne!!!
OdpovědětVymazatEšte keby si robila karamelovú plnku (salko a kokos je tiež skvelé, ale karamel je môj TOP) tak asi oblížem monitor.
Idem si líznuť cukru aspoň, nech sa mi nezachce :D
Videjko od Lu som videla - reakcia rovnaká :D Uslintaná až v ponožkách :D
Vďaka za receptík ♥♥♥
nad
jojky :D do ponožek nééé :D :D
VymazatKdyž já se s karamelem bojím pracovat - na ten si fakt netroufám :D
nelízej monitor, není dobrej! :D
díky ♥ ♥ ♥
Tak ty jsou naprosto dokonalé! Trochu mi připomněly ty naše, ale fakt jen okrajově, protože těm tvým naše nesahají ani po paty. Tedy náplň :D.
OdpovědětVymazatDo dokonalosti mají daleko, ale děkuji ♥ :)
VymazatJelikož se mi v tomto případě dostalo té cti být jednou z obdarovaných, mohu se takříkajíc zodpovědně vyjádřit nejen k textu a fotečkám.... :-D Pralinky chutnaly úžasně a neměly tudíž šanci dožít se Velikonočního pondělka, chudinky....
OdpovědětVymazatTakže touto cestou ještě jednou děkuji za potravu pro mlsný jazýček.
Zároveň mi to ovšem nedá, abych nevyjádřila hrubý nesouhlas s tím, jak se neustále srážíš a podceňuješ - zejména v té cukrářsko-kulinářské oblasti už jsi dávno překonala šprušličku začátečníka.... :-D
Ačkoliv - na rozdíl od Lučiny - je momentálně realizace těchto sladkých nesmyslů mimo mé fyzické možnosti, přesto receptík ukládám do archivu pro případné pozdější využití... ovšem při prožarnosti a mlsnosti rodinných příslušníků mi jedna forma stačit nebude a suroviny budu muset násobit a násobit a násobit..... :-D
Jujky, Nadin ujíždí na karamelu? Jako moje Lucka.... :-D Bohužčl na ten nějak nemám štěstí, nebo dostatek talentu.... zkoušela jsem už mnohokrát a nikdy to nebylo ono:-(( Naštěstí existují i jiné chutné plnky....
Takže někdy... za dlouho nejspíš.... mi to nedá a vyzkouším....
Každopádně se ale těším na další příspěveček do této rubriky - doufám, že to bude brzy. :-)
To nevadí - však ony byly speciálně Zajíčkové, nikoli Velikonoční, tudíž konzumace nebyla nijak omezena :D
VymazatJsem ráda, že chutnaly - byla to maličkost :)
Ale já se nesrážím, ani nepodceňuji (občas :D)... jen mám prostě pocit, že je potřeba zdůraznit, že nejsem ani food blogerka, ani zběhlá kuchařinka, ale trošku chaotik pracující vlastním stylem a tempem, o čemž vypovídají snad i tyto články, protože to nejsou klasické recepty :D :)
Ono je ale i karamelové salko! :) za jeho kvalitu ovšem neručím :D případně dobrá náplň je smetana s čokoládou a kapkou rumíčku :) dobrá - třeba se tu pralinky ještě objeví :D
Další bude, bude - hnedle knedle příští týden - doufám, nepatrně nestíhám upravovat fotečky :D Však víš :D :-*