Vepřové kotletky s bramborami a šlehačkou
V dnešních Kuchtlaninách mrkneme na zoubek mému dalšímu oblíbenému jídlu. Rodiče odjeli na dovolenou a na mě zbyla starost o kuchyň. A protože jsem v tomto království stále nejistý amatér, volila jsem jídla, která jsou relativně nenáročná a zejména rychlá!
Připravíme si (pro dvě osoby na dva obědy, neboť ohřívané jsou ty brambory prostě nejlepší):
- 4 plátky vepřových kotlet (někdo dává přednost krkovičce)
- cca kilo brambor (nevážím, řídím se okem a velikostí pekáče)
- sůl, pepř, eventuálně vegeta (pokud dáváte u masa přednost jinému koření, představivosti se meze nekladou)
- 250-400 ml smetany na vaření
- lžička olivového oleje
Začneme naklepáním masa. Lehce, nechceme z toho trhanou sekanou. A jestli se ptáte, proč přes mikroténový sáček, pak proto, že se maso nenaruší a nic nestříká po kuchyni.
Naklepané maso po obou stranách okořeníme. Dělám to tak, že si v mističce smíchám zamýšlené druhy koření, abych nemusela sahat na tři kořenky.
Další fáze příprav patří, dle mého názoru, k těm nejotravnějším. Jmenuje se to škrábání brambor! Pokud jste pomalejší, házejte je do studené vody, aby nečernaly. Ale zase je tam nenechávejte půl dne, protože se tak zbavují škrobu a upečené se potom rozpadají.
Brambory jsme zmákli - jsou oškrabané, očištěné a umyté. Na pánvi si rozpálíme trošku olivového oleje (stačí vážně maličko) a kotlety opečeme z obou stran. Zprudka... jen aby se maso tzv. zatáhlo.
Opečené masíčko naskládáme na dno pekáčku... Popravdě, dřív jsme to tak nedělali. Maso jsme dávali navrch a bylo vždycky trošku podrážkovité. Ale díky Alis jsme to vyzkoušeli jinak a vyplatilo se. Nastal také čas zapnout troubu - doporučená teplota 220 stupňů. Ještě jedna věc - výpek z pánvičky nelikvidovat!
Brambory nakrájíme na plátky a v míse je promícháme s mletým kmínem a solí. Můžete je na maso skládat a jednotlivé vrstvy solit a kmínovat, ale v míse mi to přijde jednodušší. Na závěr můžete na brambory nalít výpek z pánvičky. Pekáček poputuje do trouby.
Jak dlouho pečeme? Nemám tušení, neboť jsem si to zapomněla poznamenat. Dokud nejsou brambory skoro hotové - hrubý odhad cca hodinku, ale pro jistotu to chce hlídat. Vidličkou vyzkoušíme "hotovost" brambor. Když už skoro jsou, zalijeme vše smetanou a pečeme ještě cca deset minut. Servírujeme s kyselou okurkou. Dobrou chuť!
PS: s velkou radostí vám mohu doporučit obměnu od Alis z Jedlíkova vaření - vyzkoušeli jsme a ač je klasika skvostná, tato varianta je také výborná!
Taky dělám, fakt dobré:-)
OdpovědětVymazatMohu jen souhlasně přikyvovat :)
VymazatA helemese... varianta se šlehačkou, hmmm - to určitě vyzkouším. Léta letoucí používám tuto recepturu - leč česnekovo-kečupovou, bez šlehačky - kotletky nakládám do marinády oliv. olej, česnek, sůl, pepř, kečup či rajský protlak a nechám stát přes noc... pak překlopím na pánev... a zbytek postupu totožný.... :-D
OdpovědětVymazatTakže díky za inspiraci - změna je život :-D
Česnekovo-kečupová? To nezní vůbec marně! :) Právě jsme si navzájem rozšířily obzory - bylo mi ctí :)
VymazatTak to taky vypadá sakra dobře! :-)
OdpovědětVymazatNejenom vypadá, ale i chutná! :) :)
Vymazat