recept - rozmarýnové brambory
Dnes se podíváme na jednu jednoduchou, celkem rychlou a naprosto výtečnou přílohu, která může mít bezpočet alternativ a obměn ;-)
Připravíme si:
♠ brambory (zatím zkoušeno pouze z nových neloupaných)
♠ olivový olej
♠ rozmarýn (použit čerstvý ze zahrádky)
♠ česnek
♠ sůl
♠ pečící papír, plech
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Brambory neloupeme, jen pořádně omyjeme a rozpůlíme. Pokud jsou hodně velké, tak na čtvrtky, eventuálně na plátky.
Teď máme dvě možnosti:
A) kdo chce olejem šetřit, dá ho jen maličko na pečící papír (určitě by to šlo kompletně bez něj). Brambory okoření, vyskládá na plech a šup s nimi do trouby
B) kdo se oleje nebojí, promastí brambory olejem, prohněte, promíchá, okoření, znovu promíchá, vyskládá na plech a dá do trouby
Pečeme přibližně 20-25 minut, než přidáme rozmarýn a plátky česneku, pak ještě dalších cca 10-20 podle velikosti brambor i jejich množství - to si určujete sami dle počtu strávníků. Radím vám, dejte jednu porci navíc, protože se strhne boj, zejména o studené! U nás to tak zpravidla je.
Hodí se jako příloha k masu, k rybě, k nějaké minutce nebo (a to je u nás také poměrně časté) samotné jen tak. Pak vynecháváme olej a těsně před vyndáním přidávám trochu másla.
Co se obměn týče, máme zatím vyzkoušeno:
♦ již zmiňovaný rozmarýn a česnek
♦ sůl
♦ sůl a mletý kmín
♦ směs na americké brambory
♦ máslo
♦ máslo a česnek
Miluju je. K tomu tunu domácí tatarky a zdravé a výživné jídlo je na světě! :D
OdpovědětVymazatJsem četla Miluji tě, tak ne :D nevadí :D mňám - tak to rozhodně musíme vyzkoušet!! :)
Vymazat