sobota 10. prosince 2022

Recenze - M. Smolová: Téměř zapomenuté recepty 2


Dobré chutnání!

A žádné povídání. Nám říkali ve školce, pokud mě paměť neklame. Opět jsem neodolala. Má sbírka kuchařek je bohatší o další kus, protože inspirace není nikdy dost. Co jsem čekala? Co jsem dostala a jestli se mi to líbilo? Tak i o tom bude dnešní recenze! A připravte si ubrousek! Nebo vás při prohlížení kuchařek nehoní mlsná? Mě tedy jo!

Ten čas jsme sami nezažili, ale přesto ho podvědomě důvěrně známe… z chutí, vůní, od babiček i ze starých knížek.   Posaďme se spolu s autorkou a sběratelkou starých receptů Michaelou Smolovou ke kávičce a nechme se zanést do počátku minulého století. K vídeňským dortům, uherským řezům, křupavým pagáčkům nebo lákavým perníčkům. Téměř zapomenuté recepty přinášejí tentokrát všechny klenoty rakousko-uherské kuchyně a my si je můžeme vychutnat i po století znovu. V knize najde recepty na sladká i slaná jídla, dobroty z kynutého těsta, likéry i šťávy. 

Anotace už nepatrně nakousla, že maso budete v této kuchařce hledat jen stěží. Slané recepty ano, těch Téměř zapomenuté recepty 2 pár obsahují, nicméně sladké varianty vítězí na celé čáře. Ač to tedy z názvu úplně nevyplývá, na své si přijdou zejména mlsouni jedoucí na sladké vlně.

Technicky je kuchařka uspořádaná naprosto výborně. Výpis receptů je hned na začátku, což velmi usnadňuje, pokud hledáte některý konkrétní a nemáte ještě záložku. Po rejstříku receptů, které jsou rozdělené do osmi hlavních skupin, následuje krátké slovo úvodem od autorky Michaely Smolové. Překladu ze slovenštiny se ujal Jan Kravčík. Každá kapitola (skupina) je posléze také uvedena několika větami na seznámenou a stejně tak každý recept. Nejde tím pádem jen o strohé vyjmenování ingrediencí a sumarizaci postupů, ale něco se i dozvíme.

Z rejstříku:

  • Sváteční recepty (vánočka, husarské kolářky, staropolský perník,…)
  • Chléb, pečivo a slané recepty (preclíky,podplameník, škvarkové pagáče,…)
  • Drobné zákusky (non plus ultras, pasiáns, Weinbeisser,…)
  • Moučná jídla (šterc, vdolečky, pařené buchty,…)
  • Na kafíčku (hausfreund, tyrolský závin, Pischingerův dort,…)
  • Tradiční kynuté recepty (zelňáky, chala, lité trdlo,…)
  • Ovocné recepty (jablečné bochánky, sedmihradské koláče,…)
  • Pochoutky (kosmatice, kdoulový sýr, bezový sirup,…)

Recept sám o sobě začíná množstvím, které z daných surovin připravíme (počet porcí, kusů, případně plechů), poté se dozvíme přísady a postup. To vše na jedné straně a na druhé máme fotografii. Papír – díky bohu – není lesklý, ale příjemné matný (navíc i kvalitní a silnější, pročež se jednotlivé listy dobře otáčejí a listování samo o sobě je velmi komfortní).

Fotografie působí rustikálně, nevyumělkovaně, reálně a uvěřitelně. Navíc autorka přemýšlela, a pokud třeba popisuje splétání v případě židovského chleba (Chala), doprovází postup i menší fotografie, které jsou často mnohem srozumitelnější než text. Tedy pro mě rozhodně.

V samotném závěru kuchařky nechybí prostor pro vlastní zápisky. Vzhledově i obsahově se mi tedy Téměř zapomenuté recepty 2 líbí natolik, že při nejbližší akci s největší pravděpodobností neodolám a poohlédnu se po první knize. Michaela Smolová odvedla výbornou práci a je tím pádem škoda, že obálka působí nepatrně tuctově. Je to možná smutné, nicméně vzhledem k přesycenosti knižního trhu je potřeba, aby kniha v obchodě upoutala. Ačkoliv se mi tedy velice líbí kombinace fotografie a grafiky, hlasovala bych za nějakou výraznější variantu.

Přidanou hodnotou a jakousi vítěznou skutečností se tak pro mě stávají ne recepty jako takové, ale omáčka okolo alias povídání Michaely Smolové o jednotlivých receptech, jejich historii, původu jídel nebo ingrediencí, starých postupech a tak dále. To pro mě bylo nejzajímavější, velice poutavé a zajímavé a je to také důvod, proč knihu hodnotím tak vysoko. Nebýt toho, byla by to jen další průměrná kuchařka, u které pokrčím rameny a jdu dál. Takhle odcházím od poličky s pocitem, že jsem si rozšířila obzory, ponořila se do starých časů Rakouska Uherska (jak ostatně hlásá podtitul: Klenoty rakousko-uherské kuchyně) a čtení si velice užila jako takový nenásilný vzdělávací balzám okořeněný vůní másla, cukru a mouky.


Počet stran: 176

Knihu vydalo nakladatelství Cosmopolis 29. 8. 2022 a zakoupit ji můžete přímo u vydavatele na webu grada.cz a věděli jste, že ke každému nákupu u Grady si můžete z dárkové nabídky vybrat knihy (pokud kupujete ebooky, tak potom ebooky) ve stejné hodnotě, jakou jste naházeli do košíku? Mně to většinou vychází tak, že objednám pět knih a pět jich vybírám jako dárky – aktuální nabídku (pravidelně ji obměňují) najdete vždy tady! Navíc se vyplatí sledovat jejich Instagram nebo facebook, protože velice často mají slevy (25, ale i 30%) na celý sortiment či jeho část! Konec reklamního okénka :-P


2 komentáře:

  1. Tak tyhle knížky já můžu, protože jak se něco týká jídla, tak se neznám :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky málokdy odolám - baví mě listovat, sbírat inspiraci i nápady :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)