sobota 4. listopadu 2023

Recenze - K. Smolíková: Vesmírná zásilkovna


Výlet do vesmíru!

Kolikrát za týden proklínáme kvality a ceny za služby České pošty, Zásilkovny a dalších? Tak co si vyhrnout rukávy a spolu s malými knihomoly se vydat na dobrodružství? Protože jestli na Zemi máme v doručování chaos, tak si představte, jak by to vypadalo, kdyby zásilky putovaly i napříč vesmírem!

O Expresní vesmírné zásilkovně se šušká, že kličkuje na hranici galaktických pravidel pro přepravu balíků. Občas si totiž její majitel, svérázný Gryfon pomůže drobnou kličkou a obelstí zákony, zkrátí si cestu nebo se dokonce vydá proti proudu času. A právě na palubu Gryfonovy jediné rozvážkové lodi se omylem dostane nezkušený pozemšťan Nori i s chlupatým praslíkem, kterého zajímá jen čokoláda. Jak se tahle nesourodá trojice vypořádá s ne zcela běžnými zakázkami? Opravdu doručí zásilku bezcitným robotům, nespolkne je černá díra a vypátrají v nákladním prostoru čerstvě vylíhnutého vetřílka? Objednavatelé neúprosně ženou kosmickou loď vpřed, Nori přesto věří, že ho vesmír nepohltí a on opět najde cestu zpět domů na planetu Zemi.

Čeká na nás 112 stran a na nich 12 kapitol, které jsou rozdělené do kratších podčástí. V nich se spolu s hlavním hrdinou Norim vydáme na nečekanou misi, která bude plná překvapení, ponaučení, poselství i humoru. To by nebyla Klára Smolíková (web), aby do vesmírného dobrodružství pro dítka od sedmi let nepřidala něco navíc.

Dětský čtenář (případně i ten dospělý) se v průběhu 112 stran mimo jiné třeba dozví o třech Newtonových pohybových zákonech, o divadelní hře R.U.R. nebo o tom, jak v průběhu historie chodili astronauti na záchod či jak se sprchovali. To zdaleka není vše. Děj je ozvláštněn nejen ilustracemi Martina Hanschilda (web), ale např. i hádankami, luštěním přesmyček, rozplétáním bludišť.

Došlo vám třeba někdy, že jsou planety naší sluneční soustavy pojmenované podle bohů? Dáte dohromady, který „šéfoval“ čemu? Merkur, Venuše, Mars, Jupiter… co? I to je ve Vesmírné zásilkovně ukryto. Mihne se dokonce i Harry Potter, Star Wars či Návrat do budoucnosti. Netuším, jak něco takového Klára Smolíková dokázala, ale tento pelmel je vtipný, rozšiřuje obzory a zapříčiní to, že si knihu užijí nejen děti, ale i dospěláci!

Mám tu nějaké paní učitelky či vedoucí z družiny? Těm by určitě přišel vhod tip na workshop. Ano, stejně jako ke Klářiným publikacím Mluvíme v bublinách a Morčata v akci, i tady je možné dětem zprostředkovat netradiční zážitek. Vesmír je téma, které táhne obdobně jako například dinosauři, tak proč toho nevyužít? Worskhop nese název Vesmírná zásilkovna: Vymysli hvězdné dobrodružství a děti mimo jiné dostanou šanci vytvořit si vlastní knihu! A myslím, že víc není potřeba dodávat.

Vydalo nakladatelství Pikola v květnu 2023



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)