úterý 24. října 2023

Recenze - K. Smolíková: Morčata v akci


Komiks pro děti!

Klára Smolíková je jméno, které tady nezní poprvé. A zřejmě ani naposledy. Baví mě, že je Klára trošku chameleon a nikdy nevím, co napíše příště. Vezme nás opět na výlet do historie, jako to udělala s Komenským do komiksu? Naučí nás v pracovním sešitu, jak fungují komiksy a jak je můžeme spolu s dětmi zkoušet tvořit? Ano, společným jmenovatelem je… světě div se… komiks! Dnes přináším tip na jeden krásný kousek pro ty nejmladší či úplně začátečníky.

Morčata Druk a Šasí utekla ze zverimexu! Komu se s nimi podařilo proklouznout do městské divočiny? Jak se dvojici na svobodě povede, s kým se uprchlíci seznámí a kde se nakonec zabydlí? V obrázkovém příběhu se vše dočtete, a ještě se dozvíte, jak se ve městě mění počasí, proč by lidé neměli splachovat jídlo do záchodu nebo kdo jsou superhrdinové.

Bez mučení - komiks nevyhledávám extrémně často. Najdou se dokonce knihomolové, kteří se s vámi budou do krve hádat o tom, že komiks v podstatě vůbec není kniha! Za mě jde o formát, který může přivést ke čtení i ty, kterým klasicky uchopená beletrie nevyhovuje. Komiks (spočítáme, kolikrát toto podstatné jméno v dnešní recenzi zazní?) má svá specifika a zákonitosti, avšak v žádném případě bych ho nezatracovala!

Morčata v akci vydalo nakladatelství Crew v edici Crew Kids. Jak sám název napovídá, cílovou skupinou jsou mláďata. A jaký příběh by jim mohl být bližší než dva chlupatí uprchlíci, kteří byli vlastně tři a cestou narazili na celou řadu dalších zvířecích kamarádů a zažili mnohá dobrodružství.

Nenechte se však mýlit. Morčata v akci nejsou jen pohádkový příběh o hlodavcích a jejich štrapácích. Jsou rovněž o síle přátelství, strachu, překonávání překážek. Děti se spolu s Drukem, Šasí a dalšími nenásilně a naprosto samozřejmě dozvídají, že např. existovala Noemova archa, co se nemá splachovat do záchodu (ano, takto vedle sebe to zní dosti podivně), že cyklus ročních období se ve městě projevuje trochu odlišně než v přírodě a podobně.

Klára Smolíková kombinuje klasické textové odstavce s komiksem. S ohledem na nejmladší generaci potencionálních knihomolů mají Morčata v akci jen 60 stránek a jednotlivé kapitoly nejsou nijak dlouhé, pročež se dají krásně a pohodlně dávkovat. Ilustrací se ujala Ester Kuchynková. Zvířata i prostředí jsou sice kreslené, nicméně autentické a realistické, zároveň však zůstávají dětsky hravé.

Nebyla by to Klára Smolíková, aby k jejímu dílu nepatřilo ještě něco navíc. Morčata v akci mají svou vlastní putovní výstavu! Třeba v listopadu můžete tyto ilustrované nezbedy navštívit v knihovně ve Šternberku, v prosinci v Lipově, v lednu v městské knihovně Klimkovice a tak dále. Perfektní přidaná hodnota a způsob, jak dětem přiblížit čtení komiksů zase nepatrně jinou cestou.

A tím nekončíme! Pokud vás Morčata v akci zaujala, je možné pro první až třetí třídu základní školy zajistit workshop, jehož téma zní: Morčata v akci: Komiksem ke čtenářství. Další nezpochybnitelný potenciál oslovit ke čtení další dítka, která třeba doma jiného knihomola nemají. Plus jde o něco kreativního, co rozšíří obzory, přinese inspiraci, zážitek i oživení klasické výuky a tomu já prostě tleskám!

Nezbedná Morčata v akci nejsou tedy jen komiksovou knihou, která je plná dobrodružství a nese i nějaké to ponaučení. Jde o promyšlený projekt ukrývající mnohem víc, než by se mohlo na první pohled zdát.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)