úterý 17. října 2023

Recenze - K. Smolíková: Mluvíme v bublinách

O komiksech z jiného úhlu!

Se spisovatelkou, scénáristkou a lektorkou Klárou Smolíkovou se nesetkávám poprvé. A rovnou vám řeknu, že ani naposledy. Její práce je obdivuhodná a co víc – smysluplná! Dnes tu nejsem s klasickou knihou, nýbrž s pracovními listy.

Nová publikace Kláry Smolíkové, autorky oblíbených titulů Zakousněte se do knihy, Vstupte do literárního doupěte a Fantastické psaní, se tentokrát zaměřuje na komiksové tvoření. 32 původních a na desítkách škol ozkoušených pracovních listů provede každého zájemce krok za krokem komiksem – od typů bublin až po šrafování v manga stylu. Vyzkoušíte si rozfázovat pohyb, přečíst řeč těla i navrhnout vlastního superhrdinu. Navštívíte Comic-Con, město budoucnosti nebo hradní zříceninu. Podrobný klíč nenechá na holičkách žádného začátečníka a metodický úvod pomůže vybrat vhodné úkoly podle vašich potřeb. K využití na komiksových workshopech ve třídách, v knihovnách a volnočasových zařízeních, ale zábavné i pro individuální zájemce o komiks. Kopírovatelné pracovní listy umožňují opakované použití. Nebojte se
proniknout do tajů komiksu!

Proč jsem si vybrala zrovna pracovní listy? Třeba proto, že na nich ujíždím, má dcera je zbožňuje a přijde mi, že by se měly dostat do širšího povědomí. Zvlášť pokud nás učí pracovat s různými tématy a to nejen doma, ale např. i ve školách.

Za zmínku rozhodně stojí, že Klára Smolíková za dvě svá díla získala ocenění Zlatá stuha. Nejprve – co to Zlatá stuha vůbec je?  Každoročně udělovaná cena tvůrcům nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce. Existuje již více než 20 let a představuje jedinou cenu v České republice zaměřenou výhradně na dětskou literaturu. 

A za jaké publikace je autorka obdržela? V roce 2021 v kategorii Literární část: Literatura faktu pro děti a mládež za krásnou a propracovanou bichličku S Komenským do komiksu. V roce 2015 v kategorii Komiks pro děti a mládež za 240 stránkovou krásku Viktorka a vesmírná dobrodružství.

Hravé úkoly pro rozvoj komiksové gramotnosti k použití na základních i středních školách.

Mluvíme v bublinách, ať přejdu k jádru pudla, představuje 64 stran, které jsou rozdělené do 4 sekcí (A – D)podle věku čtenáře. Najdeme tu části pro předškoláky a prvňáčky, první stupeň, druhý stupeň i středoškoláky. A to je  poměrně štědrý záběr. Přiznejme si, že přivést menší děti k spolupráci je často snadnější než v případě puberťáků. Ty zaujmout a dát jim kreativní podněty, to už je skutečná výzva. Klára Smolíková našla alternativní cestu.

Komiks je totiž neuvěřitelně variabilní, hravý a multižánrový. Neobsahuje přehršel textu, sází na údernost, často i akčnost a pointu a může interpretovat různorodé emoce.  Autorčiny instrukce jsou polopatické, přehledné a vesměs praktické. Větší uplatnění – z mého pohledu – najde Mluvíme v bublinách v rámci výuky třeba místo dlouhých slohovek, protože má potenciál přinést další alternativu, která děti chytne, nadchne a třeba i přivede ke čtení.

Bavte se s komiksem, bavte se o komiksu. Určitě nebudete litovat času, který jste mu věnovali.

Smekám před tím, co dokázala Klára Smolíková vytvořit. Na 64 stranách nenajdeme jen metodiku, ale i kopírovatelné listy, s kterými se dá dál pracovat. Děti je mohou volně dotvořit a díky nim se přirozenou, kreativní a hravou formou naučí, jak takový komiks vzniká, jak se s ním pracuje, jak se čte a tak dále.

Ilustrací se ujali rovnou čtyři tvůrci (Gabriela Plačková, Martin Hanschild, Marcel Dokoupil, Viktor Svoboda), což jenom podtrhuje můj názor o skvělém a propracovaném kousku pro neuvěřitelně širokou skupinu žáků a studentů. Jistě, nedělám si iluze, ne každého.

Mluvíme v bublinách je po Fantastickém psaní další úžasný a především i nadčasový kousek. Už jsem pronesla tolik superlativů, že mohu recenzi klidně ukončit. Výtku nemám jedinou a doufám, že se publikace dostane mezi co nejvíce pedagogů, družinářek nebo vedoucích dětských skupin, kteří se nebojí zapojit do výuky a práce něco na první pohled možná střelného, ale v každém směru užitečného a přínosného!

Vyšlo 25. 8. 2022 v nakladatelství Plivníci, které publikaci nabízí prostřednictvím e-shopu Knižní žrouti



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)