úterý 8. srpna 2023

Recenze - A. Holaň: Helon 2

Sci-fi pro začátečníky!

Není žádným tajemstvím, že první díl tohoto příběhu – Agent Samantha Parksová – mě oslovil, avšak nijak zvlášť neohromil. Šlo spíš o průměrnou akční záležitost s lehkým nádechem sci-fi. Proč jsem zatoužila číst pokračování? Inu, protože zvědavost je mrcha nenasytná!

Helon 2 je planeta na okraji neutrální zóny, vytvořené hned po uzavření míru s rasou Krygerů. Všechno se zdálo být v pořádku, zóna plnila svůj účel a mimozemšťané o sobě skoro čtyřicet let nedali vědět. Nyní se ale Helon 2 odmlčel. S lodí, která měla zjistit, co se na planetě děje, to dopadlo podobně. Kontakt byl přerušen dřív, než dorazila na místo určení. Co se tam stalo?

Tyto informace jsme měli již v prvním díle, ve kterém šlo primárně o to, aby agentka Organizace přivedla zpět časovanou bombu v podobě muže, který je opředený mnoha tajemstvími. John Smith je hlavní postavou i zde. Spolu se Samanthou se vydávají ke zmiňované planetě Helon 2. Oba bojují nejen s byrokracií, ale i s dalšími prvky. Proč John tolik pije? Co skrývá? A je možné, že je za vším víc, než Samanthě říká?

Prosím vás, hlavně nečekejte romantickou linku. Jako neříkám, že bych se jí nějak usilovně bránila, nicméně je osvěžující, že tu o nic tak prvoplánového nejde. Rovněž neočekávejte odpovědi. Nebo jinak a lépe: všechny odpovědi. Pár neznámých vám zůstane, protože Aleš Holaň je pěkný prevít. Myšleno pozitivně. Nechal si otevřená vrátka na další díl. Však je to celé taky avizováno jako vesmírná sci-fi série.

"...Ne že by ho neměl John rád, jen mu neseděla jeho věčně pozitivní energie. S povzdychem polkl.
„Ani ne, jen jsme se přesunuli na vedoucí pozici svazu.“
„Prý jsme zachytili nějaké lodě…“ V důstojníkových očích zářilo nadšení.
Ten umře jako první, napadlo Johna, ale neřekl to nahlas. Pomalu si začínal zvykat, že musí koexistovat s ostatními lidmi a některé názory si nechávat raději pro sebe..."

V hlavním záběru tohoto druhého dílu je převážně planeta Helon 2, kde se usadili Krygerové. Komunikace nefunguje, nefungují ani žádné senzory a nikdo netuší, o co jde a proč se xenofobní mimozemšťané spojili s jinou velmi xenofobní rasou proti lidem? Co chystají? Proč riskují válku s lidmi? A proč je John Smith tak zatraceně pošahaný a všehoschopný magor s ultra zvláštními schopnostmi i vybavením? Pokračování recenze na webu Knižní díra ;-)

 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)