sobota 20. července 2024

Recenze - U. Weigelt: Mája a ohnivý lišáček dělají pelíšek

Nejvytouženější kniha od Portálu pro letošní rok!

Dětské tituly u mě vídáte pravidelně a často. I mezi nimi se snažím mít různorodé zástupce. Spolu s cácorkou zkoumáme příběhy i encyklopedie. Trénujeme logopedii, objevujeme komiksy a také se rády vracíme za oblíbenými hrdiny. K srdci nám velmi přirostla Mája a ohnivý lišáček. A i když může první kniha stát naprosto samostatně, doufaly jsme, že se dočkáme pokračování. Ten den je tu!

Se stěhováním je spousta práce, ale vybalování je hrozná nuda. Když tedy lišáček navrhne Máje, že by si mohli navzájem udělat pelíšky, okamžitě souhlasí. Oba se do svého nového úkolu vrhnou s nadšením. Jak velké je však jejich zklamání, když zjistí, že Mája bude odteď spát v houpací síti a Kája na srdíčkovém polštáři a s plyšovým jednorožcem. Ale nejen to! Kájova milovaná dečka se v pračce srazila na velikost kapesníku… Kájovi je z toho všeho do pláče. Bude malý ohnivý lišáček schopen Máje odpustit?

Není na tom nic světoborného. Udo Weigelt sází na jednoduchost. Mája se s rodiči přestěhovala do nového domu a našla si kamaráda. Jak už to u dětí bývá, není to přítel lidský. Co vlastně ohnivý lišáček je? Červená panda? Plyšák? Ufoun? Stále nejsem moudrá! Ale dítě se nad tím nikterak nepozastavuje.

Mláďata (a nejen je) baví úžasné ilustrace Joëlle Tourlonias stejně jako prostý a nepřeplácaný příběh, kterým nám (a hlavně dětem) Udo Weigelt opět názorně a nenásilně na konkrétní situaci ukazuje, že vztah není samozřejmost. Ani ten přátelský. Je potřeba na něm pracovat, řešit konflikty, dělat kompromisy a především komunikovat. Každý máme jiné potřeby, odlišný vkus i vlastní styl. Líbí se nám rozdílné věci, pohodlí si představujeme jinak a tak dále. Snadno dojde k nedorozumění či nepochopení. Jak to vyřešit?

Mája a ohnivý lišáček dělají pelíšek je v podstatě jednoduchá publikace, která ale ukrývá skvělou a netušenou hloubku. Tím překvapuje a hladí po duši. 72 stran uběhne jako nic. Textu je méně než nádherných ilustrací. Někdy velkoformátové, jindy menší, ale v souladu s tím, co vypráví písmenka. Kniha je tak vhodná pro děti tříleté stejně jako sedmileté, které už čtou samostatně.

Oba tituly s Májou a ohnivým lišáčkem v hlavní roli jsou důkaz, že i bez křiklavých barev a notoricky známých populárních postaviček jde udělat něco krásného, co vás osloví, potěší a zaujme. I kdyby čistě jen proto, že je to infantilně dětsky dobrodružné, ale stále neotřelé a milé. Žádný kýč jak bič, ani přebarvičkovaná z prdu kulička. Bude další? My skutečně doufáme, že ano!

Vydalo nakladatelství Portál v první polovině roku 2024

Udo Weigelt vystudoval německou literaturu a historii a napsal více než 50 dětských knih, které byly přeloženy do více než 15 jazyků. Touto druhou knihou autor navazuje v Portále na předchozí oblíbenou Máju a ohnivého lišáčka.


Joëlle Tourlonias studovala vizuální komunikaci se specializací na dětskou ilustraci, které se věnuje celý svůj dosavadní profesní život. V Portále vyšla s jejími ilustracemi kniha Mája a ohnivý lišáček a Mokrozem/Suchozem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)