sobota 3. srpna 2024

Recenze - J. Marková: Kudy kam s kapačkou

Citlivě, vtipně a s nadhledem o vážném tématu

Humor je lék. A často je to ve vážných chvílích poslední záchytný bod, který pomáhá udržet zbytky zdravého rozumu i pozitivního myšlení. Mluvím z vlastní zkušenosti. Ať už jsem pečovala o maminku umírající na rakovinu, babičku v posledním stádiu demence či ležela ve špitále na udržování nenarozeného miminka. Nejen proto mě to táhlo k dnešnímu komiksu od nakladatelství Host.

Nesentimentální, vtipný a vřelý komiks. A navíc pořádná jízda! Roztomilý králíček a zlý vlk? To je nějaká pohádka? Ani náhodou! Nemocný králík shodou okolností bezděky zachrání vlkovi život a vlčí kodex hovoří jasně: teď je řada na vlkovi, aby zachránil králíka. Králíka, který pelichá, všude s sebou tahá stojan s kapačkou a jehož soupis léků je delší než vlkův seznam hříchů. Společně vyrazí na divoký road trip, během nějž nebudou chybět akční scény, silné momenty ani vtipné zážitky. Málokdy se téma nemoci dostane do knihy v tak citlivé a zároveň zábavné podobě. Poskytne útěchu a dodá odvahu těm, kdo je potřebují. A současně všem ukáže, že diagnózou život nekončí. 

Kudy kam s kapačkou je pozoruhodný komiks od nakladatelství Host, který dokáže spojit vážné téma s humorem a dobrodružstvím. Ačkoli je určen pro děti od deseti let, jeho hloubku a poselství ocení i dospělý čtenáři. Josephine Marková mistrovským způsobem zpracovala náročné i choulostivé téma vážného onemocnění. Nejen to zachytila i samotnou péči a život s pacientem, který se neobejde bez pomoci někoho dalšího.

Příběh nemocného zajíčka a zlého vlka vytváří zajímavý kontrast a dodává vyprávění nádech bajky. Toto neobvyklé spojení umožňuje Josephine Markové prozkoumat složité emoce a situace s nečekanou jemností a porozuměním. Vizuální stránka komiksu je nesmírně hravá a nápaditá. Ilustrace nejen doplňují text, ale často nesou vlastní příběh, což přidává celému dílu další rozměr. Styl kresby je jemný a barevný.

Co činí tento komiks Kudy kam s kapačkou výjimečným, je jeho schopnost balancovat mezi vážností tématu a lehkostí vyprávění. Čtenáři všech věkových kategorií ocení, jak dílo dokáže vyvolat smích i zamyšlení. Nejde jen o publikaci pro děti. Je to dílo, které otevírá důležitá témata způsobem přístupným mladším čtenářům, ale zároveň dostatečně sofistikovaně i pro dospělé.

Josephine Markové se podařilo vytvořit příběh na 184 stran, který po dočtení ještě dlouho rezonuje a doznívá. Je vynikající volbou nejen pro ty, kteří hledají způsob, jak s dětmi mluvit o těžkých tématech, ale i pro každého, kdo ocení kvalitní komiks s hlubším poselstvím. Kniha byla nominována na německou Cenu za literaturu pro děti a mládež.   

Vydalo nakladatelství Host v roce 2024, recenze byla primárně sepsána pro web Knižní díra

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)