pátek 24. ledna 2014

knihovna - Dan Brown - Inferno


Před necelým týdnem dočtený příběh. Vylepšil si u mě autor reputaci po zklamání ze Ztraceného symbolu?




Rok vydání: 2013

Počet stran: 424

Jelikož je to poměrně horká novinka, není problém tuto knihu sehnat. Ať už v klasické verzi, či jako e-book. Mé vydání přinesl Ježíšek :)


Dan Brown se vrací novým thrillerem Inferno, který je pokračováním světových bestsellerů Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni a Ztracený symbol.

Ve svých románech Dan Brown mistrně spojuje nejzajímavější záhady historie umění s po věky fascinujícími symboly a šiframi.

Robert Langdon se tentokráte ocitá v srdci Itálie, kde studuje mnoha záhadami a tajemstvími opředený rukopis – Danteho Peklo (Inferno). Musí se postavit tváří v tvář soupeři, který ho zavede do světa klasického umění, tajných chodeb a futuristických zbraní. Klíč k nezodpovězeným otázkám je skryt mezi řádky Danteho pekla a Langdon se opět vrhá do boje s časem, aby odvrátil zkázu, která světu hrozí.


Vendi jako čtenář a recenzent amatér

Ruku v ruce s touto knihou šlo očekávání doplněné nervozitou. Poslední Brownova kniha - Ztracený symbol - pro mě totiž byla velkým zklamáním... Důkazem této skutečnosti je i fakt, že si absolutně nedokážu vzpomenout, o čem vůbec byla... A to si obyčejně dobré knihy pamatuji! Do čtení Inferna jsem se tedy pouštěla maličko s nechutí... Jsem ráda, že jsem se nenechala odradit úplně, protože tento příběh je o poznání lepší. 

Ano - Brown drobet vykrádá sám sebe... Máme tu Roberta Langdona, dámu po jeho boku, tajemnou hrozbu, symboly a spletitou cestu k cíli. 

V recenzích je Brownovi často vytýkáno přílišné popisování detailů, zejména co se Florencie týče. Můžu vám říct, že mně to ani trochu nevadilo, ba právě naopak. Snáz jsem si tak představila prostředí, lépe se orientovala v ději a vůbec si to celé užívala. Mám pro Florencii slabost, za kterou může postava z jiných příběhů. Dokonce se zde mihne i jiné, mne velice blízké, prostředí a sice Istanbul. Celý příběh je protkán myšlenkou, nad kterou se nemůžete nepozastavit, neboť je nejen reálná, ale i dostatečně hrozivá, kontroverzní a děsivá... 

Několik čtenářů si postesklo, že je kniha utahaná. No... Kdybych nemusela chodit spát a neměla i jiné povinnosti, zhltla bych ji na posezení, tahle mi to trvalo týden. Pro mě utahaná nebyla ani trošku. Dalším mínusem má být překombinovanost... Dobrá... Možná nepatrně... Nepřišlo mi to však nijak násilné. Děj je plný nečekaných obratů, takže jednu chvíli opravdu nedokážete dát ruku do ohně za to, kdo je na čí straně, ale přesto neztratíte základní nit. 

Mám-li to shrnout - napínavé, zajímavé, čtivé. Dozvíte se, odkud pochází slovo karanténa, že zmanipulovat se dá takřka cokoli, nikomu se nedá věřit, nic není jen černé a bílé a jít ve vlastních stopách někdy není ten nejlepší nápad. Šifrou a Anděli nasadil Brown sám sobě laťku poměrně vysoko a Inferno ji nepřeskočilo, dokonce se ani nezachvěla, leč neměla k tomu daleko :)



12 komentářů:

  1. Ak si dobre spomínam, Dan Brown svoje knihy píše podľa rovnakého modelu.
    Robert a žena, ktorá je nakoniec dôležitou súčasťou diania, tajné spolky, ktoré sa snažia ovplyvniť dejiny, nezabúdajme na lety špeciálnymi lietadlami a hlavné dianie, odohrávajúce sa počas 24 hodín.
    Inferno má skutočne desivý námet a donúti človeka celkom zmeniť pohľad na svet. Dočasne, alebo i trvale.
    K dočítaniu mi stále chýbajú tie posledné kapitoly, takže hor sa na ne!!
    Vďaka, Vendi
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš, že mi ani ten jakoby podobný základní rámec - nebo relativně stejný - tolik nevadí? Dalo se to číst, mělo to hlavu i patu, fakt mě to zajímalo a nadchlo... kdežto Ztracený symbol ani ťuk teda :D Stahovala jsem to babičce - musím se juknout, jestli tam taky náhodou nechybí konec :D a nemáš zač - já děkuji za komentík :) :)

      Vymazat
    2. Podobný rámec nevadí, napokon, Dan Brown nie je jediný, čo staví na osvedčenú kostru príbehu a len ju oblečie do aktuálneho módneho outfitu :D
      Mne to pri rozbaľovaní hlásilo poškodený súbor, ale chcela som pri práci počúvať s tým, že si koniec dohľadám neskôr.
      nad

      Vymazat
    3. tak ten náš soubor je celý, ale je to načtené nějakým šíleným strojovým hlasem :D babičce to neva, ale mě by to zabilo :D

      Vymazat
  2. Noo, musí říci, že jste mne nahlodaly... tedy mé rozhodnutí po Symbolu novou tvorbu Mr. Browna ignorovat...asi mu tedy dám ještě šanci... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni - my jsme teda čísla. Děláme ti čáru přes rozpočet :D ale nestydím se- to aby bylo jasno! A klidně mu tu šanci dej - mě by totiž moc zajímalo, jak se ti to bude zamlouvat :) :) :)

      Vymazat
  3. Tak som nakukla do úvodu Symbolu a aj keď si pamätám, že som ho čítala... mám okno. Tá kniha je zrejme nejaká oblbovacia, evidentne obsahuje informácie, ktoré treba zabudnúť :D (berte s rezervou :D )
    Inferno ukončené - hlásim!!
    A musím povedať, že ma Siena vôbec neprekvapila, fakt som niečo podobné od nej čakala. A jej názory..
    Tretia štvrtina knihy mi pripadala čudná, natiahnutá a nepravdepodobná, ale záver všetko osvetlil a vylepšil môj názor.
    Ak by som mala zhrnúť dojmy, ešteže u ľudí funguje poprenie, pretože by od hrôzy ráno ani nevstali z postele. (chudák človek, typu Siena, že?)
    Celkovo sa mi kniha páčila.
    A myslím si, že námet na knihu Inferno...
    Tak nič, to dáme niekedy v súkromí.
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemít na nočním stolku cca dvacet knížek k přečtení (možná je jich i třicet :D), nakoukla bych do Symbolu taky, tak třeba někdy... v důchodu :D

      Siennu jsem nečekala ani náhodou... Asi nemám tak bujnou fantazii v tomto směru, ani konspirační teorie mi moc nejdou :) Jinak souhlasím, mít IQ jako Sienna nebo Bertrand, taky skočím z věže... a hlavní myšlenka je... brrr :)

      díky za komentík - jo a babi to poslechla na jeden zátah! jela nonstop :D prý nemohla jít ani spát, jak jí zajímalo, co se bude dít :)

      Vymazat
    2. Nemysli si, že som snáď Symbol čítala celý, len som kukla na prvé riadky.
      Ver, keby som nemala povinnosti, ktoré sa nedajú odložiť, tiež idem na jeden šup, ako Tvoja babi.
      No, oni tam boli k Sienne vodítka cez celú knihu.
      A možno som magor a myslenie magora je mi blízke, no...
      nad

      Vymazat
    3. Však si taky nemyslím, že bys ji četla celou! :D
      Věřím a je mi to naprosto jasné! :-*
      Tak jenom já ta vodítka neviděla - s tím se vyrovnám :D však jsme o tom už mluvily, jak jsem to viděla já :D
      A nejsi magor! I když... v dnešní době je možná lepší nebýt normální :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)