středa 29. ledna 2014

Střípek čtvrtý část první


Jak bych tento dílek jenom uvedla... Bylo několik hlavních důvodů, proč jsme s Wixie do Londýna letěly. Návštěva tohoto místa patřila k těm hlavním. Předpokládám, že z menu vpravo je patrné, že vyjma jiného mne zajímá, fascinuje a pohlcuje svět Harryho Pottera. Tento fenomén své doby (byť podle některých zájem o něj začíná nepatrně opadat) je s Londýnem a Anglií jako takovou velice úzce spjat. Nejeden fanoušek této série knih a filmů nadskočil, když společnost Warner Bros otevřela studia a dala nám tím nahlédnout do míst, kde příběh dostával svou filmovou podobu... Vítejte na Warner Bros. Studio Tour London

Je tedy jasné, že my dvě - jakožto fanynky, autorky Harry Potter Fan Fiction, obdivovatelky Severuse Snapea a tak dále, a tak dále... jsme nesměly chybět! Ráno lilo jako z konve a foukal vítr. Náladu nám to ovšem zkazit nemohlo. Zahájily jsme s dostatečnou časovou rezervou přesun metrem do stanice Euston, kde jsme nasedly do vlaku směr Watford Junction. Shodou okolností jsme ve Watfordu bydlely s mamkou při naší krátké návštěvě Londýna v září 2012. Od nádraží měl ze stanice číslo tři odjíždět bus směr studia. Double decker s potiskem HP nepřehlédnete, přesto nás lehce zarazilo, že nikde není žádné označení, jízdní řád, nic. Já ho sice měla vytištěný, ale že neuhodnete, kde zůstal? Na ubytku! Mít ho, tak bych si přečetla, že to nejede z trojky, nýbrž ze čtyřky a nemusely bychom běžet, ale člověk pro splnění snu i popoběhne :D Dorazily jsme před studia, vystály kratičkou frontu na vyzvednutí vstupenek zakoupených přes internet již někdy v září a vyrazily jsme vstříc zážitkům.


Ano, první, nač padla naše očka - mimo velkého vánočního stromu a všudypřítomné kavárny Starbucks, byl obraz Severuse Snapea vysoko nad námi. Pro návštěvníky je k dispozici šatna - myslím, že byla zdarma - kde si můžete odložit větší tašky, případně nepotřebné oblečení. Paní vás upozorní, že vzhledem k nevlídnému počasí si máte nechat bundy, neboť část expozice je venku. Za což jí patří velký dík!


Protože jsme tam byly cca 15 minut před otvírací dobou (ale díky Merlinovi nás pustili dovnitř, jinak bychom zmrzly) nevyhnuly jsme se menší frontě. Nevadí, čas jsme využily k zkoumání Digital Guide neboli digitálního průvodce, kterého jsme si připlatily... nakonec nebyl vůbec čas do něj koukat, protože naše pozornost patřila jiným věcem a na konci ho musíte zase vrátit, takže to byl trochu zbytečný příplatek, ale nevadí :D Kdyby bývalo bylo venku přijatelně, mohly jsme si sednout s občerstvením a v klidu si poslechnout, co na něm všechno je, ale s teplotou lehce na nule, větrem a lijákem se nám skutečně nechtělo...



Obdivujeme prostory vstupní haly a pomaličku se suneme kupředu. Nakoukneme do přístěnku pod schody a počkáme, až se za námi zavřou dveře místnosti, kde nás slečna (nebo paní) vybízí, abychom se všichni malinko posunuli kupředu, aby se nás dovnitř vešlo víc. 


Na zdech promítají plakáty k jednotlivým filmům a my napjatě čekáme, co se bude dít. Za námi zavřou - místnost se zřejmě dostatečně naplnila - a před námi otevřou. Vcházíme do středně velkého... kinosálu? Co bude? Harry Potter maraton? Lehce nejistě zapadneme do velmi pohodlných sedadel a čekáme. Ema, Rupert a Daniel nás vítají v místech, která jim několik let byla domovem. 


Plátno se zvedne a za ním... Poznáváte dveře do Velké síně? Pikolík - pardon - uvaděč - vybere jednu malou holčinu, aby mu pomohla dveře otevřít a začít tak naši Tour.


Když jsme si hledaly o studiu informace a procházely některé recenze, tak jednou z mnoha připomínek bylo, že Velká síň je vlastně malá. Přijde vám taková? Podle mě dělá hodně virtuálně upravený strop, ale zase tak malá se mi nezdála. Nelze si nevšimnout, že tématem byly Vánoce. Za měsíc (podle webu) budou tématem zvířecí herci, což se mi líbí, protože když tam někdo zamýšlí jet víckrát, pak to nikdy nebude stejné! :)


Módní přehlídka? Nemyslím si - spíš ukázka uniforem - samozřejmě všech kolejí, ale kde jinde se můžu zastavit já než u Zmijozelu?


Také máte pocit, že mu něco chybí? Nemůžu si pomoct a pozastavím se u toho ještě několikrát, ale ty neexistující obličeje... Dobrá, nejspíš je to jediný (nebo spíš jeden z mála) negativních povzdechů :)


Aby to snad Brumbálovi nebo Minervě nebylo líto, tak je tu máme zvěčněné také. Velice se mi líbí detaily Albusova řečnického pultu - jak to nazvat jinak? Nemohu se zbavit dojmu, že příběh dostal naprosto jiný - nový - rozměr. Společně s Wixie jsme se několikrát pozastavovaly nad detaily a snažily se přijít na to, kam je zařadit... však uvidíte například v příští části :)


Jeden knoflíčkový detail! :)


A malá ukázka toho, že výzdoba byla vskutku nápaditá a kdyby nás nepopoháněli dál, protože byla na řadě další skupinka, dokázal by se tam člověk kochat déle. Nemyslete si ale, že vás takhle popohánějí stále, jen tady v této první části, pak se návštěvnicí rozptýlí, a pokud se vám zrovna nepletou do cesty nevychovaná dítka hledající rodiče, máte dostatek prostoru si vše prohlédnout.


Ve Velké síni samozřejmě nesmí chybět přehled o stavu jednotlivých kolejí... ano... Nebelvír vede... však my už se postaráme, aby to nevyhráli!


Kde se vzal Fimo Severus? Inu - bez něj byl na palubu letadla vstup zakázán, takže já měla svého a Wixie také :) Tak co myslíte, podařilo se mi při tvorbě věrně zachytit originál? :)


Při odchodu míjíme Minervu, Sybilu, pošuka Moodyho, jehož oko nás bedlivě pozoruje, profesora Kratiknota a pokračujeme dále.


Na poslední chvíli si všimneme čarodějnice svištící kolem špičky vánočního stromku, opouštíme Velkou síň a chystáme se vstříc dalším dobrodružstvím...


... u kterých se s vámi těším na viděnou zase za týden... Vaše Vendi

10 komentářů:

  1. Paráda, hned bych si dala říct. Určitě jste si to krásně užily i přes nepřízeň počasí. Ráda se alespoň na fotkách vracím do atmosféry Bradavic:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepřízeň počasí nám to opravdu nemohla pokazit! :) Sice jsme tvrdila, že bych tam už podruhé nemusela, ale jak se tak vracím k těm fotkám... stačila by chvilka přemlouvání :D:D

      Vymazat
  2. Tak som sa naňuchala atmosféry.
    Vďaka za fotky a pipisy :D:D
    nad

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý;-) Tohle je přesně ta jediná věc, která by mě k návštěvě někdy mohla dokopat, tedy... možná;-) Zatraceně, on měl látkový knoflíčky? Nevím proč, ale čekala jsem asi ebenový nebo jaký;-) Velká síň je prostě báječná, úžasná, sněhuláci... ááá! A s doprovodným popisem a FIMO Severusem to prostě nemá chybu!
    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, že měl látkový! Merlinova noho, ty mi dneska dáváš! :D Nemá to chybu - totiž má - že v tom oděvu není originál, ale tak... člověk má být skromný, že? :D:D díky :-*

      Vymazat
  4. Nu, když člověk emá tenhle ráj takříkajíc za humny, tak nemůže nějak moc vyčkávat na optimální počasí, že?
    Ale stejně si myslím, že vás srdéčka táhla do míst, která byla stejě zastřešena... :-D
    A malá Velká síň? Další důkaz toho, jací jsou filmaři švindlíři, vždyky byli - a dneska ji v tom pomáhá ještě navíc zdatná výpočetní technika, animace a kdesi cosi... Rozpočty financí na každý díl byly mega - takže bylo bezpochyby vyrobeno mnohem víc dekorací, kostýmů a všeličeho dalšího - určitě jste na příklady narazily...
    Pěkné obrázky - už se moc těším na další dílky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no - ono i tak - lístky se většinou nedají koupit na poslední chvíli a počasí je mrška nevyzpytatelná :D
      Co se týká míst... nooo... ony i venku byly celkem zajímavé kousky, části... nebo jak to nazvat :D ale tak je jasné, že náš vysněný cíl venku rozhodně nebyl :D
      Ano, ano - filmaři s námi dokáží hrát různé hry, ale my jim to moc rády/rádi odpustíme :D a necháme se balamutit a ještě jim za to prakticky poděkujeme :)
      :)

      Vymazat
  5. Waw, já tam chci takýýýý ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned bych jela zase :) doporučuji, vážně to stojí za to :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)