pátek 28. února 2014

Celozrnná bageta s vlašskými ořechy a semínky

Původně jsem chtěla založit samostatnou rubriku na pečení, ale nakonec nechám Kuchtlaniny, aby tu toho nebylo moc a zůstalo vše přehledné. 

Jednalo se o můj první počin v oblasti pečiva :)



Zdrojem receptu je magazín Albert... měl by být volně ke stažení na http://www.albert.cz/.

Tady je odkaz na pdf verzi, bagetku najdete na straně číslo 38. Pokud by vám to nešlo, nebojte, recept tu bude v plném znění :)

Připravíme si:
2 lžíce třtinového cukru (my neměli, takže byl normální)
7 g instantního droždí - já dávala celý pytlíček, protože mi bylo řečeno, že tím se nic nezkazí - bývá obvykle psáno, že jeden ten pytlík je na kilo mouky
60 ml olivového oleje
300 g hladké mouky - prosáté
150 g celozrnné chlebové mouky - prosáté... celozrnnou chlebovou jsme nesehnali. Na pytlíku píšou celozrnná žitná mouka
2 lžíce dýňových semínek
1 1/2 lžičky slunečnicových semínek
185 g opražených vlašských ořechů... byla jsem líná pražit, šupla jsem je tam tak, jak byly v přepravce 
sůl

A jdeme kuchtlat! Troubu jsem si předehřála na 50 stupňů a pak vypnula. Zadělala jsem si kvásek - čili 125 ml vlažné vody, kterou v seznamu ingrediencí nenajdete :D cukr a droždí... lehounce promíchnout lžičkou a postavit stranou. Než to vyběhne, připravíme si všechny sypké ingredience do mísy = obě mouky + sůl + semínka

Poznámka č.1: V receptu je uvedeno - 1 lžička soli - popravdě - mně to stačí, ale pokud někdo rád slanější, dejte klidně dvě až tři... v mých bagetkách ta jedna lžička nebyla vůbec znát :)

Sypká směs se má promíchat. Přidáme kvásek a olej. Doporučují hníst na pomoučeném vále do hladkého elastického těsta... jo jasně... klasickou vařečkou v míse, dokud se to přestane lepit na stěny, taky stačí! Případně, pokud si nevěříte a máte raději robota - hněťte v robotu :) Dále se to má přendat do čisté mísy, přikrýt potravinářskou folií a nechat na teplém místě 2 hodiny.

Poznámka č.2: Do čisté mísy? Jako proč? Posypala jsem to lehce hladkou moukou, aby se mi nepřilepila utěrka, kdyby to náhodou vyběhlo moc, přikryla jsem to obyčejnou látkovou utěrkou a lupla to trouby 8-)

Po dvou hodinách těsto zdvojnásobilo podle receptu svůj objem: 


Vykynuté těstíčko se má lehce prohníst a rozdělit na dvě poloviny, ze kterých vytvarujeme dvě bagetky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Po celé délce do nich máme udělat zářezy - ne hluboké! Lehce! :)


Potřít rozpuštěným máslem a posypat semínky. Nemusíte. Mamka doporučuje nechat ještě chvíli vykynout na plechu, než to pomažete tím máslem :)


Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů cca 40 minut dozlatova. Kontrolujeme očima :) 



Chutnala moc dobře... nebyla vůbec slaná, což mi nevadí, neboť to většinou něčím namažu či přikusuji k zeleninovému salátu. Jediné, co příště vynechám, budou ty ořechy. Jestli to bylo tím, že jsem je neopražila, těžko říct, ale chutnaly tam tak divně... A ještě jedno doporučení na závěr - pokud to budete jíst samy/i, upečte pouze polovinu. Bagetky zabalené v mikroténovém sáčku mi vydržely týden, ale i tak kus dostala sousedka pro slepice, protože ztvrdla, neb jsem to nestihla ujíst :)



12 komentářů:

  1. Vypadá to dobře! Osobně mám raději bagety s burskými oříšky, ty příjemně změknou a chutná to dobře. S vlašáky jsem ještě pečivo asi nejedla :-D A protože jsem lenoch největší, těsto mi dělá pekárnička, bez ní už ani ránu :-D Zrovna včera jsem dělala sádlové houstičky :-) Až si někdy vzpomenu na žitnou mouku, zkusím i bagetky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pekárnička! To se ti to machruje! :D kecám - mám ji taky, jen mě teda nenapadlo do ní dávat "jen" zadělat těsto :D
      Taky jsem pečivo s vlašáky nejedla a už asi ani jíst nebudu, příště si tam dám různá semínka - to bude mnohem lepší :) Bageta s burákama? jako fakt? :) :)

      Vymazat
    2. jj, fakt, prodávají ji v Kauflandu pod označením Fitness bageta :-D
      já jsem lenochod a vypracovat pořádně kynuté těsto je fuška, takže to do ní nahážu a za chvilku mám těstíčko :-D

      Vymazat
    3. no jo no - to je rozdíl mezi námi amatéry a tebou profíkem :D radši mlátím měchačkou jak divá, než abych to šoupla do pekárny :D

      Vymazat
    4. Já umřuuuu.... prostě mi to nedá....
      WIXIE, proč, pro Merlina, mrhháš svým mládím na jakousi podivnou školu (po jejímž absolvování nebudeš mít dost praxe na to, abys sehnala odpovídající zaměstnání za alespoň ucházející oběživo)? Proč se nevěnuješ pečení profesionálně - z tvého komentu, každého slůvka... co slůvak... písmenka... na mne přímo dýchá láskyplný poměr k této aktivitě ... pekárnička, sádlové houstičky.... :-D
      L
      Malý útulný voňavý krámek s nádechem starých časů, sama svou vlastní paní ... zákazníci ti utrhají ruce, Vendi ti může vést účto... a nakonec, proč bys nemohla být dvorní dodavatelkou pro pana A.? (Když nějaká domácí dílnička odkudsi ze samoty na Šumavě může dodávat mačmelády do Buckinghamu... .-D)

      Vymazat
    5. :D:D ne - já umřu - smíchy :D ty jsi taky číslo! :D

      Vymazat
  2. Tý jo, to vypadá fakt dobře :), až na ty vlašáky, já mám radši ty pidi semínka a tak. Hele, a co ty jíš, když ti zbydou bagetky i po týdnu? Já bych je měla asi za dva dny sfutrovaný :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlašáky tam být nemusí - jde to krásně i bez nich :) No co bych jedla - pořád něco :D ale měla jsem ještě načatej celozrnnej tousťák a pečivo mám buď k snídani, nebo k večeři, takže když to tak vezmeš - dva plátky bagetky na den no :D :D to mi to pak snadno dlouho vydrží :D

      Vymazat
  3. Práve včera som robila cesto na veky v pekárničke :D No je to paráda!!! A veky vyšli skvele :D
    Momentálne som vo fáze - domáca strava nado všetko - takže nevylučujem, že vyskúšam.
    Vlašské orechy... no prečo nie? Možno by som ich trochu pomlela, alebo rozmixovala, ale za pokus to stojí.
    Vďaka, vendi, za receptík :D
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já víím :D a jak dopadla ta šunka? doufám, že naše povídání ji neuškodilo :D souhlasím - domácí strava je domácí strava - bráška zkoušel doma dělat Lučinu - takový mazací sýr... prý famózní, takže se do toho určitě pustím taky :) Mno, z těch rozemletých ořechů by to taky nemuselo být špatné :)

      Rádo se stalo :) :)

      Vymazat
  4. A ještě k článečku, abych nebyla jen popichující...
    Receptík vypadá zajímavě, ale nejsem si jistá, zda (až fyzický stav dovolí) budu zkoušet.... ještě mám v poměrně živé paměti řadu svých neúspěšných pokusů o bagetu klasickou. :-D
    Ne, že by se mi snad nikdy nepovedla - výtvory byly srovnatelné s produkty zdejších pekáren (a to i těch malých, soukromých), ale prostě to nikdy nebyla ta chuť, co měla čerstvě upečená baguette ve Francii... :-((
    pokud jde o ty vlašáky, tak opražení není samoúčelné - když je tam mrskneš "syrové", tak ony v tom kváskovém těstě tak jaksi "nakvasí" a stanou se houbovitě blemcavými.... Janinkou navrhovaná drobotina mi přijde vhodnější...
    Těším se na další záznam z tvého kulinářského čarování. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty jsi stejně moje zlatíčko :D ♥
      Ale já tě přece ke zkoušení nenutím nebo jooo? :D
      no to víš, mistrům pekařům se rovnat nelze... ono tam hraje roli určitě i původ surovin a tak, takže Made in France in Prague asi nepůjde jen tak :)
      já je tam příště nedám a bude vyřešeno - dýňová a slunečnicová semínka budou stačit :)
      Další kulinářské počínání je připraveno na 21.3. a v přípravě jsou ještě dva další :) nějak nestíhám upravovat fotky či co :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)