středa 26. února 2014

Mandarínková izba


Slovenské divadlo v Českých Budějovicích? Ano! A klidně by mohli přijet zase! :)



Kdy: 18.2.2014


Kde: Dům Kultury Metropol České Budějovice, WEB

MANDARÍNKOVÁ IZBA

Hrajú: Zuzana Tlučková, Maroš Kramár, Pavol Topoľský, Bibiana Ondrejková

Réžia: Ľubomír Vajdička

Komédia plná francúzskeho espritu a šarmu ponúka zaujímavé príbehy ľudí vo vtipných, krátkych jednoaktovkách s prekvapivým, niekedy priam detektívnym záverom. Štyria herci sa v nich prevteľujú do viacerých postáv a osudov. Všetky sa odohrávajú v malom parížskom hotelíku a v záhadnej izbe, zvanej mandarínková, ktorá má svoj vlastný príbeh.

Mandarínková izba dáva priestor režisérovi aj hercom vrátiť sa k schopnosti využiť divadelné remeslo v najlepšom slova zmysle. Každý herec v nej má mnoho prevlekov,  napr. Maroš Kramár ich má v priebehu 2 hodín  až osem... Herecky náročné dielko, ktoré je podané s ľahkosťou  a s humorom.

Autor hry Robert Thomas (1927-89) bol významný francúzsky herec, dramatik, filmový a televízny scenárista a tvorca jedinečného francúzskeho žánru „Comédie Policiére“ inak povedané  komediálneho thrilleru, kde sa majstrovsky prepletá  smiech s napätím. Je autorom pätnástich divadelných hier, z nich najznámejšie sú Osem žien, Turecká kaviareň a  Mandarínková izba.

- Mládeži do 15 rokov nevhodné -

Zdroj textu: gedur.sk
poznámka - na uvedeném webu najdete mimo jiné i menší fotogalerii z představení :)


Malá ukázka:
a jednu ukázku, bez komentáře natočenou před rokem jedním divákem, najdete tady :) nešlo mi sem vložit video :)

Vendi recenzent amatér:

Musím říct, že to bylo naprosto neuvěřitelné! Jsem ráda, že jsme navštívili právě toto představení, neboť šlo o naprosto jedinečnou záležitost, do které navíc herci zapracovali aktuální vývoj hokejového utkání Česko-Slovensko na olympijských hrách v Soči.

Jednalo se o několik kratších příběhů v jednom, což příběhu dodalo jedinečnost a kouzlo. Herci měli prostor ukázat se nám v různých polohách a zvládli to naprosto bravurně. Ještě více tedy zbožňuji Maroše Kramára a doufám, že u nás nebyl naposledy. Herci se během představení několikrát vzájemně odbourali, což dodalo ještě větší kouzlo a vtipnost. 

Ani slovenština nebyla nijak proti srsti, ba právě naopak. Přišlo mi to naprosto samozřejmé a nijak jsem se nad tím za celé představení nepozastavila. Jediné slovo, kterému jsme nerozuměli (nadrobeno) nám Maroš přeložil :D Opravdu se mi líbilo, že vše mělo spád, vtip, nadhled... z divadla jsme odcházeli nadšení, spokojení a uspokojení po divácké stránce. 

4 komentáře:

  1. Ách Maroško... Moja platonická láska z čias dospievania... :D
    No nič... Divadla si doma užijem do sýtosti a to ozajstné asi až na dôchodku :D
    Vďaka, vendi, za spestrenie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zbožňuju ho:) A to nejen proto, že se tooolik moc podobá mému bývalému panu Božskému :D :D a představení bylo vskutku jedinečné :) amatérské domácí divadlo? Nemusíš platit vstupné a máš to z první řady! Geniální :)

      Vymazat
  2. Nějak mi ta divadla nikdy nevychází, tak snad na stará kolena... :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)