středa 26. března 2014

knihovna - Marcus Sedgwick - Moje ruka touží po meči

knihovna - Marcus Sedgwick - Moje ruka touží po meči


Vánoční dárek, který se mi postaral o bezesnou noc :)



Rok vydání: 2010 (na databazeknih.cz uvádějí 2009, Albatros na svých stránkách píše 1.1.2010)

Počet stran: 158

Žánr: fantasy, horor

Vydal: Albatros,Plus

Koupit se dá plus minus za 60 Kč, Heureka vám dá na výběr :)

Anotace (zdroj)

Hororový příběh ze 17. stol. se odehrává v zapadlé vesničce kdesi ve východní Evropě. Sníh se snáší do hlubokých lesů a z hrobů vstávají nemrtví. Ve vesnici zavládne strach a panika. Postavit se vlastnímu strachu musí chlapec Petr a jeho otec, kteří žijí vyděleni od ostatních lidí. V boji proti nemrtvým pomáhá stará moudrost, kterou někteří považovali za pouhé pověry a babské povídačky. Přežití visí na vlásku.


Vendi recenzent amatér

Po Mapě času byl tohle doslova bonbonek zhltnutý za dva večery. Původně jsem si to plánovala rozdělit na tři - 3x50 stran a je hotovo. Jenže druhý večer se jednoduše nedalo odejít, dokud jsem to nedočetla :) Jinak by se dalo říct, že mít k dispozici volné odpoledne, úplně by na její přečtení stačilo, což má také své výhody a není podmínkou číst jen díla od 400 stran výše :)

Pobavila mě recenze Jakuba Zahradníka z Pevnosti a není jediný recenzent, který knize vytýká zařazení mezi horory, navíc s doporučenou dostupností od osmnácti let. Inu, co člověk to originál a tisíc lidí tisíc chutí. A platí to nejen v jídle, ale i u hudby, filmů, knih a tak dále.

Jasně... když jsem knihu četla, také bych neřekla, že se jedná o horor v pravém slova smyslu. Záleží ovšem na tom, jak bujnou máte fantazii, protože ač je můj věk skoro 2x18, tak jsem po zhasnutí světla viděla stíny a slyšela zvuky, které mi naháněly husí kůži. Moje představivost je tedy velice bujná a dočtená kniha ji parádně rozproudila. 

Mám-li příběh srovnat s jinými přečtenými, nejedná se o vysloveně literární skvost, který by měl mít v knihovně nějaké čestné místo. Zároveň však nejsem nijak znechucená, že jsem s ní "ztrácela čas". Protože i přes menší kvalitu, kterou by ději i zpracování šlo vytknout, se jednalo o záležitost, která byla napínavá, zajímavá, relativně nepředvídatelná a nabídla nový pohled na upíry. Takže chápete, proč jsem ji nemohla minout. 

Sedgwick napsal i volné pokračování z názvem Polibek smrti, a protože se má podle anotace odehrávat v Benátkách, připisuji ho na seznam nejbližší objednávky v některém z oblíbených e-shopů. 

Závěr: Lepší průměr, který je možná chybně zařazen v kategorii horor a přístupnost od 18ti let je lehce nadnesená, ovšem jinak jde o ucházející četbu na deštivé odpoledne či lehátko k bazénu :)


4 komentáře:

  1. Díky za tip, tohle by se mohlo líbit polovičákovi, potažmo mně :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi taky vyzkouším:-)

    Lily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla hodně zajímavá a jsem zvědavá na další díl :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)