čtvrtek 24. dubna 2014

Home Made Lučina


Doba je zlá... ne vážně... jako nouze naučila Dalibora housti, tak nás snižující se kvalita potravin na našem trhu naučí vyrábět si je hezky doma, poctivě, levněji a hlavně - zdravěji a chutněji. 





S recepty na domácí výrobu lučiny se v poslední době roztrhl pytel. Moc se mi do toho nechtělo. Přece jenom nejsem správný cílový strávník, neboť lučinu konzumuji výjimečně. Stejně mi to ale nedalo. A když to vyzkoušel bráška se švagrovou, mohla jsem snad zůstat pozadu?

Inu nemohla! :) 

Byla potíž vybrat správný recept, neboť v internetových vodách je jich opravdu přehršel. Nakonec jsem zkombinovala snad dva nebo tři dohromady a výsledek? Posuďte sami :)

Na výsledných cca 600 gramů domácí lučiny si připravíme:

300 ml smetany ke šlehání 33% 
300 g zakysané smetany
500 g bílého jogurtu
sůl

Poznámka: chcete-li dietnější variantu - smetanu ke šlehání nahraďte mlékem, zakysanou smetanu zvolte s nejnižším procentem tuku, případně můžete nahradit tvarohem. Stejně tak jogurt se dá místo kupovaného použít domácí.


Zároveň si připravte: sítko, misku, plátýnko nebo bavlněnou utěrku a to vše nejlépe 2x. Sítko položte nad misku (tu zvolte větší, aby sítko nestálo v syrovátce, která bude ze směsi postupně odkapávat). A sítko vyložíme vybranou tkaninou. Plátýnko speciálně kvůli tomuto receptu shánět nehodláme, tudíž si vystačíme s obyčejnou utěrkou. Účel to splní :)


V míse promíchejte všechny uvedené ingredience dohromady - vznikne vám řidší hmota. A teď přišel čas rozmyslet si, co chcete z výsledného výrobku vytvořiti. Nebo lépe, jak ho hodláte zpracovávat. Někdo ho maže rovnou nijak nevylepšený, ale to nám přišlo nudné. Takže jsme směsku rozdělili na dvě poloviny. Do jedné - s modrými kolíčky - jsme přidali špetičku soli (nemusí být) a druhou jsme nechali. 

Proč jsou tam ty kolíčky? Protože utěrka nacucá tekutinu a blemcala by se všude kolem, takže je založená a přikolíčkovaná. 


Teď to vezměte a šup s tím na 12 hodin do ledničky. My to tam nechali rovných 24, nebyl čas se tomu věnovat dříve. Jen jednou se na to byla mamka podívat, zda-li hladina odkapané syrovátky není moc vysoká a sítko v ní nestojí. Vyklopená lučina nevypadá nejvábněji, ale na aranžování nebylo kdy :)

Pokud vás zajímá, co se stalo se syrovátkou, pak vězte, že v našem případě putovala do... pryč. Někdo ji ovšem pije, případně při pečení pečiva se s ní nahrazují tekutiny. 

Někdo nechává celý proces probíhat při pokojové teplotě, na to jsme si netroufli a raději zvolili chlad.


Máme krásně vypadající lučinu a co s ní provedeme teď? Rozdělíme ji na několik menších částí a doplníme (nebo jinak - vymazlíme) o to, co má kdo rád. Pro tatínka česneková (foto nemáme, nestihli jsme), pro maminku cibulka a červená paprika (koření). Kdesi jsem zahlédla i možnost přidání osmažené cibulky, nejsem si však jistá, jak by to chutnalo.


Pro babičku - pažitka! A můžu vám říct, že jak podobné věci nemusím, tak tohle bylo LUXUSNÍ! Bylinek je navíc nepřeberné množství, takže se dá přidat petrželka, libeček... jen co bude čerstvý ze zahrádky, jdu to něj! :)

Poznámka: všechny "slané" podoby byly zpracovány z osolené lučiny. Upozorňuji - dávat opravdu jen špetičku té soli, jinak to nebude k jídlu.


A z neosolené směsi vznikla sladká verze - kam se na tohle, vážení, hrabe kupovaný pribiňáček! Naprostá lahoda. V mém případě s grankem a banánem. Myšák si zamíchal jen trošku vanilkového cukru a jak si mlaskal. A třeba v létě s jahodami... no to bude žrá... totiž mňamka! ♥


Závěrem: Jednoduché, rychlé, velmi variabilní a neskutečně dobré! Pokud se toho bojíte, nebojte a s klidem vyzkoušejte, protože to nemá jedinou chybičku! :)

7 komentářů:

  1. Claire:
    Beruško, abys měla Lučinu zdravější, tak bys nejspíš měla sběhnout těch cca 50 metrů k sousedům s bandaskami pro domácí mléko a smetanu.... ale to jsem trochu odbočila... :-D
    Zocelena sortimentem a hlavně cenami hlavního města nezřízeně závidím vlastníkům nějakého kousku půdy, což jim dává ve větší či menší míře možnost stát se alespoň částečnými samozásobiteli.... dobře, když je Kachnička lenošná na běh s nádobkami, pořád ještě má možnost jít si orvat vlastní bylinkový záhonek... a že dnešní polotovar skýtá možností k experimentům....
    Nevím, co se ti nezdá na tvaru čerstvě vyklopeném z cedníku... řekla bych, že je avantgardně fotogenický až až... a toho prostoru pro fantazii... kdo uhodne, co by to asi mohlo být? Kuře v masce Bílé paní?
    Desetiletí se u nás už neblblo s odkapávajícími cedníky a plátýnkem ... vzbudila jsi ve mně nostalgii a taky chuť - jdu juknout, co nabízí lednice.... toto bych měla být schopna zvládnout i v současném zmasakrovaném stavu....
    Díky za tip - určitě dám vědět, jak to dopadlo. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, na výsledek jsem zvědavá :)

      Hele - nikam neběžím - a psala jsem zdravější, nikoli zdravá :) A dneska jsem v jednom článku četla rozhovor s panem Vaňkem (PRAKUL) a ten zastává názor, k němuž se přikláním i já, a sice: Nejsou potraviny zdravé a nezdravé, jen zdravé a nezdravé MNOŽSTVÍ! :) :)

      jo jo - záhonek orvu, jen co z něj bude co orvávat :D Avantgardně fotogenický? To jako jo! :D

      Vymazat
  2. Dělám jednodušší verzi, jen z jogurtu:-)) Ani plátýnko nepoužívám, páč jogurt je hustý, jen ho naliju do cedníku s mini dírkami, položim na mísu a strčim do ledničky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, to mě nenapadlo - určitě vyzkouším - díky :)

      Vymazat
  3. Slíbila jsem dodat ještě jeden komentík, až osobně vyzkouším, tudíž tak s časovou prodlevou činím.
    Přípravná fáze je skutečně superrychlá a velice snadná - pokud vám tedy někdo nehází klacky pod nohy či hotový polotovar někam, kam nepatří, např. na podlahu, že?
    A výsledným efektem jsem byla nadšena - abychom netroškařili, použila jsem rovnou dvojnásobnou dávku a vyzkoušeli jsme čtyři verze slané a dvě sladké - všechny perfektní, takže tento recept se nastálo zabydluje v naší kuchyni. Nápadů na příchutě je stále ještě dost.... :-D
    Takž

    OdpovědětVymazat
  4. Slíbila jsem dodat ještě jeden komentík, až osobně vyzkouším, tudíž tak s časovou prodlevou činím.
    Přípravná fáze je skutečně superrychlá a velice snadná - pokud vám tedy někdo nehází klacky pod nohy či hotový polotovar někam, kam nepatří, např. na podlahu, že?
    A výsledným efektem jsem byla nadšena - abychom netroškařili, použila jsem rovnou dvojnásobnou dávku a vyzkoušeli jsme čtyři verze slané a dvě sladké - všechny perfektní, takže tento recept se nastálo zabydluje v naší kuchyni. Nápadů na příchutě je stále ještě dost.... :-D
    Takž

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo - bez překážek se to u vás prostě obejít nemohlo :D Ale druhý pokus už byl o poznání úspěšnější :D
      Vážně nadšená? Jsem ráda! Chápej - inspirovala jsem někoho na tomto poli tak zkušeného a zběhlého - já snad dostanu infarkt :D :-*
      Taky už se těším až vyzkoušíme další varianty a obměny - je to celkem vděčná věc :) Děkuji ♥

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)