úterý 29. dubna 2014

Střípek čtvrtý část devátá


Dnešní předposlední exkurze nese podtitul Od knihy k filmu.



Prošli jsme Příčnou ulicí a vcházíme do místností (celkem dvou), kde nám je názorně ukazováno, že od knihy k filmu je pořádný kus cesty. Ono to není jen tak... vše propracováno do nejmenších detailů. Co na tom, že výsledné dílo mnohdy nevypadá úplně vyšperkovaně, příprava je prostě nezbytná. 


Řeknete si například: obyčejný řečnický pult (nebo jak to konkrétně nazvat), ale tady můžete vidět, jak bylo potřeba ho navrhnout. I za tím nejmenším detailem, nejminiaturnější rekvizitou stojí člověk, který musel řádkům v knize dát fyzickou podobu a za to si zaslouží obdiv, neboť jejich jména budou někde na konci nekonečně dlouhých titulků. I toto je součástí filmu a dokud to člověk nevidí alespoň částečně z té druhé strany, dokud nenahlédne za oponu, nemá o tom všem nejmenší tušení :)


Mimo nákresů je pro návštěvníky připraveno i množství obrazů. Takové vize jednotlivých scén a můžu  vám říct, že většinu bych si klidně pověsila doma na zeď! :)


Kupříkladu tento obraz budil mnoho emocí a zachytit ho v odstínu, v jakém byl namalován, to byl oříšek. Nešlo to - černá na fotce nikdy nebude tak černá, jako byla, když jsem před ním stála :)


Dobby, miláček Dobby. Neuvěřitelné stvoření, které nejde nemít rád :)



Nebo Klofan! :) Vznešený to tvor :) Opravdu oceňuji možnost vidět i tuto část tvorby filmu. Nejen kulisy a kostýmy, ale i něco NAVÍC. Něco, co nám rozšíří obzory, přiblíží realitu a práci se ztvárněním tolik milovaného i nenáviděného příběhu.


Takže - máme nákresy, máme obrázky, máme měřítka, máme plány a jdeme modelovat! Co takové malé Bradavice - je libo?


Nebo návrh Brumbálovy pracovny? Na to bych neměla trpělivost a můj obdiv se stupňuje :)


Doupě. Chaotický, přesto útulný domov. Vypadá všelijak :D


Konkrétně tento obraz by se u nás doma  vyjímal! Táta rád obrazy lodí, má jich několik a ta kruvalská je zvlášť krásná a magická :)


I Ollivandrův obchod má svou modelovou podobu. Víte, je to celé zvláštní. Nepopsatelná směsice pocitů, když krok za krokem sledujete, objevujete, jak příběh, který jste před lety v knižní podobě naprosto hltali a nedočkavě vyhlíželi vydání dalšího a dalšího dílu, dostával konečnou filmovou podobu. A i když i od toho filmového zpracování uběhlo několik let, stále vás nepřestává fascinovat. Znovu a znovu objevujete detaily, které jste přehlídli a zas a znovu mu propadáte.


Dnešní Střípek byl spíše povídací než obrázkový. Na příště je přichystána poslední část z Warner Bros. Studií. Rozloučíme se s nimi bonbonkem na konec. Tečkou, která nám doslova vyrazila dech. Nasadila všemu úžasnou korunu a nás zanechala s pusou otevřenou dokořán.

U příštího dílku na viděnou,
vaše Vendi.

4 komentáře:

  1. Myslíš, že taký vhodne umiestnený obraz Smrtijeda by mohol zapôsobiť na moje deti? Ale máš pravdu, obrazy by som si aj ja pokojne zavesila na stenu. A z Albusovej pracovne by bol skvelý domček pre bábiky. Alebo aspoň jednu bábiku. Bábikoša :D
    http://www.sideshowtoy.com/collectibles/product-archive/?sku=901367
    Vďaka za nahliadnutie pod pokrievku :D
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No - nejsem si jistá, ale třeba by mohl :D na chvíli :D bábikoš! Bereme! :D Ten by se tam vyjímal - nebo vyjímala? :D Díky

      Vymazat
  2. Jj, takže tentokrát celá "kapitolka" věnovaná těm "nevděčným neviditelným" profesím, jak už jsem někde dřív psala...
    a přitom výsledky jsou leckdy naprosto úžasné a člověk by si je klidně umístil do svého obytného prostoru jako zajímavé artefakty. .-)
    A což tu kruvalskou loď nechat zvětšit (tedy fotku) a lupnout do pasparty....to by se tatínkovi nelíbilo? Nebo trvá výhradně na olejomalbách? :-D
    Díky za další dílek a příště..... S pusou dokořán? To fako fakt? Tak to jsem teda very, very, much, much, much zvědavá.... a těším se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevděčné a neviditelné profese a právě proto mě možná fascinují nejvíc :D
      Jako o to nejde - paspartu klidně, ale spíš už to není kam věšet :D :D zdi jsou plně využité a obsazené :D
      JJ... s pusou dokořán... úplně prostě... to bylo nejvíc... samozřejmě, že setkání s Alanem by bylo naprosto a úplně nejvíc, ale tohle... no uvidíš za týden :D díky ♥

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)