úterý 27. května 2014

Tři holky jako květ

Letošní divadelní sezona na jihu je poněkud dietní, přesto se nekoná žádné zklamání... tedy zatím :)


Autorka: Elaine Murphyová

Domovská scéna: Divadlo Na Fidlovačce

Hrají: Eliška Balzerová, Iva Pazderková, Marie Doležalová

Délka představení: 130 minut

Kdy: 12.5.2014

Kde: DKMetropol České Budějovice


Synopse - zdroj: stránky divadla Na Fidlovačce


Láska, sex, narození, smrt a lekce salsy.  

Tři ženy. Vnučka, matka a babička. Potřeštěná rebelující maturantka, psychicky se hroutící prodavačka z dámského oddělení, a penzistka, pečující o svého nemocného manžela.  S velkou dávkou humoru a sebeironie nám postupně svěřují své malé radosti, velká trápení i svá nejskrytější tajemství.

V autorském debutu irské dramatičky Elaine Murphyové Tři holky jako květ (Little Gem), se vzájemně prolínají bravurně napsané monology žen tří generací.

Hra Tři holky jako květ měla premiéru v roce 2008 na dublinském Fringe festivalu a Elaine Murphyová za ni byla nominována za nejlepší hru roku. O rok později, v roce 2009, byla tato hra oceněna Společností irských dramatiků a scénáristů jako nejlepší hra roku 2009 a v tom samém roce posbírala autorka i mnoho dalších ocenění. Mezi jiným získala konečně ocenění na dublinském Fringe festivalu, a to dokonce hlavní cenu.Divadlo na Fidlovačce tuto celosvětově úspěšnou hru uvádí v české premiéře.

Hru Tři holky jako květ pro Divadlo Na Fidlovačce upravili Adéla Balzerová a Jan Jirků.

 Vendi z první řady:


Jedna rodina... tři ženy... tři pohledy na věc... nepřeberné množství životních situací... veselé, vtipné, trefné, smutné, krásné... Představení, u kterého se budete smát a s největší pravděpodobností vás i dojme. Všechny tři dámy si mě naprosto získaly. Každá pojala svou roli po svém. Na jevišti se odehrávají jednotlivé monology a postavy se dohromady objeví až na samém konci. Byl to trošku šok, ale nakonec to dodalo celé věci neočekávaný rozměr. Mám-li to nějak shrnout - jedinečný a neopakovatelný zážitek plný emocí. Jednoznačně doporučuji :)

Podařilo se mi najít oficiální ukázku ze hry:





6 komentářů:

  1. Mě se ty monology nelíbí. Prostě v dnešní interaktivní době mi to nesedí. A mám vždycky problém se vžít do děje, když ty monology jsou prostě umělý útvar - tedy v porovnání s dialogy. Pokladník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že na začátku jsem myslela, že budou hrát spolu klasickou dialogovou hru, ale nakonec se mi tohle uspořádání líbilo :) Pravdou zůstává, že dialogy jsou prostě dialogy!

      Vymazat
  2. Podľa kratunkej ukážky mi to veľmi pripomína hru "Hrdý Buďžes" od Ireny Douskové v podaní skvelej Barbory Hrzánovej.
    (A vieš, Vendi, že Budžesa žeriem :D)
    Takže na nahodenú udičku som síce zabrala, ale pokiaľ sa to kdesi neobjaví na youtube - asi hru neuvidím. Žiaľ...

    Na margo poznámky o modernej interaktívnej dobe... Nazvala by som to kultúrnou lenivosťou a instantným konzumovaním. Ale aj to je názor - rôznorodosť publika - ako ostatne aj ten môj.
    Dnes na všetko potrebujeme smajlov, aby poniektorí pochopili "čo tým chcel básnik povedať"
    "Moderné" dialógy niekedy pripomínajú kolektívne vyjadrovanie vlastných názorov (ideálne, nech je sranda, v rovnakom čase) bez akejkoľvek naviazanosti na slová človeka, s ktorým práve kto diskutuje.
    Typické - Ja o voze, Ty o koze,(s dôrazom na JA) ale hlavne že sme pokecali. Viď tzv. moderné sitcomy a podobné žblepty.
    Takže zhrnuté a podčiarknuté :
    Mám rada diela, ktoré môj mozog donútia premýšľať, kde nedostanem všetko na podnose a musím si uzávery poskladať. Možno chybné, ale o tom to je.
    Ďakujem Vendi
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano - o tom to je a není to chybné, neb jsi naprosto přesně vyjádřila můj názor - již poněkolikáté! My se na spoustě věcí neshodneme, ale pak přijde chvíle, kdy se shodneme skoro do puntíku ♥ ♥
      A Hrdý Budžes? Moje naprostá srdcovka, lék na splín, zaručený zvedač nálady!

      Někdy jsem prostě konzumní divák a jindy si chci namáhat hlavu, poznat něco nového, rozšířit si obzory a to mi tahle hra umožnila v mnoha směrech!

      Díky, Nad :)♥

      Vymazat
    2. Vendi, myslím, že v zásade sa zhodneme určite. A že sem tam ujde nejaký filmík, kniha, alebo podobná blbina?
      Ja ďakujem :D
      nad

      Vymazat
    3. Pravda - zase nemůže to být 1001%ní shoda! :D to by zavánělo :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)