středa 18. června 2014

Buřty na černém pivu s kečupem a cibulí podle Vendi


Netuším, kde jsme k tomuto receptu přišli, ale vaří (respektive peče) se u nás celý můj život. Kdykoli zbudou uzeniny, víme, co s nimi! :)





Co budeme potřebovat?

◘ Uzeniny - v našem případě dvě šunkové klobásy, jedna gyros klobása a čtyři tlusté párky, kterým se říká telecí, ale kolem telete nejspíš běžely velkou rychlostí
◘ cibule - dle chuti - my jí dáváme hodně, takže to budou 4 větší
◘ černé pivo
◘ kečup


"Maso" nařežeme a vyskládáme do pekáčku odpovídající velikosti. Na obrázku máte názornou ukázku naší varianty, ale klidně můžete použít jinou. Fantazii se meze nekladou.



Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka... Máte-li doma např. papriky, které vám umírají a je třeba je zpracovat, můžete přidat i na proužky nakrájené papriky. A kdo má rád pikantní, doplní vše ještě o feferonku.


Nakrájenou cibuli (a případně papriky) navrstvíme na "maso". Přišel čas dát si také rozehřát troubu na 250 stupňů (v našem případě se jedná o horkovzdušnou záležitost).


Teď nastává menší dobrodružství, neboť zálivku připravuji zásadně od oka a zprostředkovat vám ideální množství byl trošku oříšek, ale snad se mi to podařilo. V hrnečku (či jiné příhodné nádobě) smícháme kečup s černým pivem, aby vznikla hustší tekutina. Na dnešní množství "masa" padlo 400 ml černého Velkopopovického kozla a 250 ml kečupu (klasický s pálivým cca 2:1).


Nastal čas podlít naše dílo. Pozor, nedávejte pekáček úplně plný, protože jak se budou "buřty" rozvíjet, tak nabudou a mohlo by vám vše vytéct a pěkně zasvinit troubu. Abyste tomu předešli, můžete pekáček dát (pro jistotu) na plech :)


Pečeme cca 40 minut při 250ti stupních, cca po 25ti minutách cibuli nahoře trošku promícháme, aby se nespálila, ale byla krásně a rovnoměrně měkká :)




3 komentáře:

  1. Narobila si mi chute :D
    Recept mi pripomenul domácich utopencov, tiež mňamka, ale na studeno.
    Predvarené a vychladnuté párky (špekáčky,alebo podobnú chutnú údeninu) nakrájame na hrubé kolieska a skladáme do fľašky vrstvy párky, cibuľa na kolieska a prelievame kečupovo - octovo - kvapka olejovo, okorenená podľa chuti, zálievkou, hustejšej konzistencie. Môže sa do nej prsknúť aj trochu obľúbenej horčice.
    Vrstvy opakujeme do vrchu fľašky a necháme min 24 hod ostáť.
    U nás vydržíme málokedy, ale oplatí sa počkať. ;)
    Baštíme s chlebíkom. :D
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnešná aktualizácia : Urobili sme si tri sklenené 0,7l fľašky utopencov a podľa predpokladu, jedna sa dožila cca 5 hodín.
      Zostávajúce dve sú v ohrození existencie
      je to skrátka mňamka
      nad

      Vymazat
    2. Páni, utopenci - tak ty bych si taky dala - ale teda jako u nás se dělají úplně jinak! :D
      Jasné - chuť vyhrála nad trpělivostí - to ani nemohlo dopadnout jinak :D
      Ubránily se ty poslední dvě? :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)