čtvrtek 24. července 2014

buchta z podmáslí podle Vendi


aneb když vám zmiňovaná ingredience pláče v ledničce a nikdo se jí nechce ujmout, pak nastává čas vytvořit z ní naprosto dokonalou záležitost, kterou jsem si já osobně zamilovala a to musím poznamenat, že podmáslí nesnáším!



Připravíme si základní ingredience:


Na těsto:
♦ 250 g cukru
♦ 2 vejce
♦ 2 lžíce kakaa (neměřím, dávám od oka)
♦ 2 dcl oleje (používáme slunečnicový)
♦ 500 g hladké mouky
♦ půl litru podmáslí (občas děláme i z litru, všech ingrediencí se potom dá logicky dvojnásobné množství)
♦ 2 lžičky jedlé sody
♦ olej a kokos na vymazání a vysypání plechu

Na krém:
♣ 1 tvaroh - myšleno jedna vanička - je na vás, zda polotučný, nízkotučný či tučný
♣ 250 g másla - čili jedno celé
♣ vanilkový cukr a cukr moučka dle chuti - moučka je lepší, nevrže vám mezi zuby

Na čokoládu:
♠ čokoládu můžete udělat více způsoby:
- rozpustit v horké lázni čokoládu na vařeni a dát do ní trochu stoprocentního tuku, aby se naředila
- koupit hotovou čokoládovou polevu, která se rozehřívá v horké lázni a rovnou z pytlíku se lije na moučník
- rozpustit máslo, přidat prosátý moučkový cukr a kakao tak, aby vznikla hustější tekutina, nalít drobítek vařící vody, aby se směs "vyhladila" čili námi zvolená a často používaná varianta 
(maminčina kuchařka praví: rozehřát 140 g másla - přidat 140g cukru moučka a 4 lžíce kakaa, na závěr 4 lžíce horké vody)


Větší plech (aby buchta byla nižší) vymažeme olejem a vysypeme kokosem... sypat můžete i moukou - my doporučujeme polohrubou, Wixie vysypává (jestli si to dobře pamatuju) hladkou, někdo dokonce volí i drcené piškoty či strouhanku...


Vybereme si mísu (raději větší, nemusí být vysoká, šlehat nebudeme) a utřeme vejce s cukrem, olejem a kakaem.


Přilijeme podmáslí - doporučuji v zavřené krabici protřepat, aby se promíchalo a trošku našlehalo :)


Odměříme si půl kila hladké mouky, vmícháme do ní dvě lžičky jedlé sody a směs přidáme k našim tekutinám. Výsledná "hmota" by měla být tekutější, aby buchta byla vláčná. Troubu rozehřejeme na 160 stupňů a můžeme péct. Pokud se ptáte, jak dlouho, pak vám neumím dát jednoznačnou odpověď, neboť každá trouba peče jinak - prostě dokud vám špejle, párátko či pletací jehlice nepotvrdí, že je hotovo - nic se na daný nástroj po zapíchnutí do buchty nepřilepí. Hrubým odhadem mohu tvrdit cca 30-40 minut.


Než buchta vychladne, pustíme se do krému - tvaroh, 3/4 másla a cukr vyšleháme do hladkého krému. Pokud se vám krém srazí, pak v mikrovlnné troubě (nebo na plotně) rozpustíme 1/4 másla, kterou jsme si nechali stranou, a zašleháme ještě horké máslo do krému. Pokud to nepomůže, opakujeme ještě jednou - na 99,5% to zabere :)


Připravený krém rozetřeme na vychladlý "korpus" a navrch doplníme čokoládovou polevou. Chcete-li větší vrstvu krému, vezmete si k ruce tvarohy dva :) Ať vám chutná a u příštích Kuchtlanin se s vámi těším na viděnou,

vaše Vendi ♥


10 komentářů:

  1. Možná to dám jako nedělní moučník, tvarohy mám, jen to podmáslí chybí. Buď dokoupím v obchodě, nebo nahradím kefírem s mlékem... ono to nějak vyjde.
    Díky za tip! :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to nezní jako špatný nápad :) Určitě to bude také výborné - ať chutná :)

      Smazat
  2. Ježíšku, to vypadá báječně! U nás, spíše, než podmáslí, vetšinou pláče lednička. A tak, aby přestala plakat, musíme nakoupit a pořídit jí dovnitř pár kamarádů :D.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. A je báječná - opravdu můžu doporučit :) Chudák lednička :D U nás se v takovém případě říká, že se v ledničce oběsila myš :D

      Smazat
  3. Vždycky jsem měla za to, že kefír a podmáslí je to samé. Nevadí, chutná to stejně, tak to neřeším. Buchta vypadá hodně dobře, i když buchta... on je to už takový lepší moučník :-) a měla bych tip na polevu - smetanu na vaření (může být i ke šlehání) ohřeju (téměř k varu) a přeliju tím nalámanou čokoládu, zamíchám a nechám vychladnout. Fancy název je ganache. Čím chladnější tím tužší. Anebo varianta když rozpustím čokoládu a do horké přidám zakysanku - nezdrcne se to a je to úžasně lehké - zase čím chladnější, tím tužší - plním tím i dorty, když to hodně ztuhne, hutné máslové krémy nemusím. Tak jsem jen tam odbočila. Až bude kefír/podmáslí, zkusím to ;-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hele... já si to myslela taky :) Ale zřejmě je to každé něco jinačí :)
      Páni - to jsou velice zajímavé typy, zvlášť s tou zakysankou - tu mám ráda - vyzkouším - děkuji převelice a ať chutná :)

      Smazat
  4. vyzkoušej, je to fakt pecka :-) já vyzkouším buchtu, už se těším, až bude kefír/podmáslí :-D díky, že ses podělila :-)

    OdpovědětSmazat
  5. Jejky, mně utekly Kuchtlaninky... no jde to se mnou nějak z kopce... :-((
    A ještě k tomu vylepšené od supercukrářky.... už kopíruju jak vzteklá a varianty krému i polevy určtě využiju...
    Jinak mám obdobu buchty, když mi v lednici brečí bílý jogurt... kefír/ acidofilní mléko/ podmáslí mi většinou nepřebývá, protože tzatziky či "obyč" nastrouhanou okurku s česnekem a koprem, zalitou některou z těch tekutin a dobře vychlazenou jsem nucena vyrábět jak na běžícím pásu....
    jinak kefír či acidofilní mléko se od podmáslí liší pouze tím, že jsou v něm "živé bakteriální kultury"... které ovšem - stejně jako "chlast" tepelné zpracování nepřežijí... takže je vážně jedno, jakou variantu použijete...
    joo, a ještě mé chuťové pohárky při pohledu na fotečku finálního výrobku napadlo, že by vůbec nemuselo být špatné do té tvarohové vrstvy "zadusat" rybíz, ostružiny či jiné drobné pikantní ovoce... :-D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. No téééda - a o ty jsi jedním z důvodů, proč je tvořím, neboť je čteš ráda! ☺
      Supercukrářka? Kde? :D
      jooo - tu jsme měly ve středu? Byla naprosto výborná ♥
      tzatziky se u nás nějak neujaly :-/
      A já si myslela, že kefír a podmáslí je jedno a to samé - takže není :D Nevadí - nechutná mi ani jedno :D
      hmm....... ovocíčko... nezní to špatně... ale ovocíčko já radši na piškotu zalité pudinkem :) :))

      Smazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)