úterý 16. září 2014

The Blacklist


Dnes jsem tu s recenzí na jednu neskutečnou záležitost. Název je anglický, neboť do českých vod tento seriál zatím nezavítal (ovšem titulky jsou v naší mateřštině k mání). Je to něco, co... co... mi doporučila Wixie, které se tímto klaním a děkuji za další závislost, ze které se budu jen těžko léčit ☺

The Blacklist 

(netroufám si odhadnout, jak to u nás přeloží a popravdě z toho mám dost strach)


Režie: Joe Carnahan 

Scénář: Jon Bokenkamp, Brandon Sonnier

V hlavních rolích: James Spader, Megan Boone, Ryan Eggold, Diego Klattenhoff, Harry Lennix a další

Žánr: Krimi, Drama

Počet dílů: první série 22, druhá by měla mít taktéž 22, celkově se kdesi objevil náznak až sedmi řad, bude-li zájem (neověřeno)

Rok výroby: 2013-???

Více informací o seriálu - foto, promo, podrobnosti - Edna.cz  nebo Serialzone.cz


Obsah - zdroj: CSFD.cz


Raymond "Red" Reddington, jeden z nejhledanějších zločinců, se nechá dobrovolně zatknout v sídle FBI. Tvrdí, že FBI a on mají stejné zájmy, polapit nebezpečné zločince a teroristy. Reddington souhlasí se spoluprací, ale trvá na tom, že bude mluvit jen s agentkou Elizabeth Keen, nováčkem FBI. Reddington o agentku projevuje nebývalý zájem a tvrdí, že je velmi výjimečná. Reddington pomůže agentům polapit obávaného teroristu a díky tomu agentura souhlasí se vzájemnou spoluprací. Raymond vysvětluje, že za posledních 20 let si dělal svůj seznam nejnebezpečnějších zločinců a teroristů, o kterých neví ani samotná FBI. Řiká mu... Blacklist.


Vendi recenzent amatér:


Už z úvodu je jasné, že jsem této záležitosti propadla. I viníka jsem vám zmínila, leč na její hlavu nebude padat ani jedno špatné slůvko, neboť tento seriál je jedním slovem - boží! Od Jamesova entrée v první minutě až po závěrečné titulky poslední epizody!

Že je to primitivní a naprosto nic neříkající hodnocení? Inu, jak bych vám to jenom řekla... těžko se tu o něm můžu podrobněji rozepisovat, protože vše souvisí se vším. Každá maličkost vytržená z kontextu vám absolutně nic neřekne. Tohle si, moji milí, prostě musíte pustit a udělat si obrázek sami.

James Spader (Raymond Red Reddington) září. Od filmu Sekretářka a seriálu Boston Legal (u nás Kauzy z Bostonu) pro něj mám slabost, která se shlédnutím Blacklistu změnila v posedlost. S ním seriál běží, leží, září, zhasíná, stoupá a padá. On je důvod, proč je to celé tak geniální. On je pomyslná třešinka na dortu, která může dílo pohřbít, jakož i vystřelit na Měsíc. 

Zápletka může působit překombinovaně a po skončení první řady mají fanoušci a fanynky dvakrát více otázek a teorií než na samém začátku. S dech beroucím napětím čekáme na 22.9., kdy v USA poběží další díl.

Aby to nevypadalo, že mám pro toto dílo jen samá slova chvály, tak vám udělám radost i jednou výtkou. Záběry na věčně uslzené oči Megan Boone (Elizabeth Keen), která vypadá, že se za jeden díl minimálně sedmkrát rozbrečí, mi neskutečně lezou krkem. Jenže potom se objeví "Red", nakloní hlavu, otevře pusu a... vše negativní rázem mizí neznámo kam.

A napadá mě ještě jedno ne mínus ale plus, které musím ocenit - Elizabeth Keen jakožto agentka FBI v terénu nosí podpatky jen minimálně! Opravdu mě rotuje, když se mi scénáristé snaží tvrdit, že v 12ti centimetrových podpatcích a nejlépe bílých kalhotách se dá honit zločinec v ulicích (narážka na CSI: Miami, ale podpatky u agentek jsou vidět poměrně často i jinde).

Závěrem se klaním tvůrcům za zásah do čer...veného a pevně věřím (a doufám), že vysoko nasazenou laťku druhou řadou neshodí. Byla by to věčná škoda. Recenzi zakončím jedním z Redových bonmotů, který se pro tuto chvíli naprosto hodí a vůbec nevadí, že neznáte seriál: "The Suspense Is Killing Me!volný překlad: "To napětí mě zabíjí!"

Bonus: plakát ke druhé řadě ☺


8 komentářů:

  1. Jsem čekala, kdy se tady ta pochvalná óda objeví :-D Výkon Megan je poměrně hodně kritizovaný, co jsem si tak všimla. Jako jo, neříkám, že její výraz mě občas netočil, ale na druhou stranu... nechtěla bych být v její kůži (když pomineme, že se z ní může Red pominout :-D) nemá to vůbec lehký, holka. Ale třeba to její rozčilení v prvním díle, to se mi hodně líbilo! A co jsem tak vyčetla, tak ty normální boty jsou snad její nápad - že jí právě samotnou točilo, když sledovala jak hlavní hrdinky chytají vrahy po kilometrovém běhu v podpatkách :-D Stejně jako James může za to, že Red nosí klobouk, údajně ho neměl mít, ale James řekl, že on klobouky nosí, a nosí je rád, tak že by bylo fajn, kdyby je nosil i Red :-D Každopádně všem doporučuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já psala odpověď a ona tu není? Jak to tohle možný? Tak znovu!

      Jo jo - byla jen otázka času, kdy na tuto recenzi dojde, bohužel nápadů na články je hodně, času málo a dávat sem něco každičký den je holý nesmysl :D

      A dobrá - Megan má i lepší chvilky a obsazení mohlo dopadnout mnohem hůř :) A velké plus, pokud ty boty jsou její nápad, je vidět, že má mozek, holka jedna :)

      Ad fedora - bez té by to nešlo - to je prostě... úplně nejvíc... jako i ty jeho obleky... řekni mi, kdo je takhle umí "nosit"! :D Na to je speciální talent od Boha :D

      Konec rozplývání, zpět do reality :)

      Vymazat
  2. Blacklist byl asi nejlepší novinka minulého roku v rámci US podzimní sezóny. (Poměrně slušná byla i Sleepy Hollow.) Hlavní zápletka mi nepřijde moc originální - zločinec chytající zločince - ono jich tedy tvůrci vyrábějí spoustu - je opravdu zločinec, je otec, co manžel, hlavní záporák - je vůbec záporák atd. A když něco z hlavních zápletek prozradí, stejně to může být úplně jinak... Postava Eli mi přijde taková divná, nekonzistentní, v jednom díle jen brečí a v druhém je odhodlanost sama... To zvlášť bije do očí s jejím útokem na Reda v pilotu. Na Spaderovi to celé stojí. On prostě dokáže zahrát situaci, že malému chlapci pomáhá léčit jeho zraněné štěně a pak se otočit a zabít jeho matku... A navíc je to k uvěření... Alan Alda je zde taky výborný. / Klobouk naprosto sedí, podpatků/bot jsem si vůbec nevšiml :-) / Asi nejlepší scény dle mě jsou: 1) zatčení na začátku 2) začátek epizody po únosu a trestání pomocníků za zpěvu Johny Cashe...Děj jednotlivých epizod je takový průměr. Představíme 3-4 nové postavy, vše ukazuje na jednu, ale protože musíme mít twist, tak je to někdo jiný... Což když vím, tak uhodnout pachatele na první pohled není vůbec těžký :-) Pokladník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smekám! :D Vůbec by mě nenapadlo, že koukáš na TBL :D Jednička s hvězdičkou i za naprosto perfektní recenzi. Sleepy Hollow mám v záloze a ještě mě láká Penny Dreadful. Alan Alda je top třešinka na dortu. O Jamesovi tady odmítám dál básnit, protože je nad slunce jasné, že mě dostal.


      Ad Nejlepší scény - jednoznačně začátek, Johny Cash taktéž, ale ještě předtím celá anabáze s Anslem - Redův pobyt v boudě, monohlog o tom, co by ještě rád, loučení s Dembem, okamžik YouTalkToMuch... no byla bych tu dlouho! Jsem natolik ujetá, že mi vedle klávesnice visí seznam čtrnácti nej hlášek z první série, které si čtu, když toho na mě začíná být fakt moc :)

      A je naprosto jasné, že ten, kdo se nabízí, to nikdy není! :D a obávám se, že druhá série mnoho odpovědí nepřinese, spíš další kupu nezodpovězených otázek :)

      Vymazat
  3. Tak mě nenapadlo, že koukáš Ty! Ale mělo. Když přece vím, že máš dobrý vkus :) / Máš pravdu YTTM scéna byla dobrá, ale pro mě strašně nelogická. Ona má informaci po které Red jde řádně dlouho. A nechá si ji takhle ujít? Red co známe, by ji z ní dostal a pak chladnokrevně pokračoval, tam kde přestal... Ale to už bych byl až moc šťouravej :) / Já si naopak myslím, že dost záhad se v S2 vyjasní. Red se ukáže daleko více temnější než na konci S1 (Mě se to jejich lavírování mezi tím kdo je vlastně ten hlavní záporák líbí), manžel se vrátí, ale moc šancí že přežije S2 mu nedávám. No uvidíme příští týden :) Pokladník Btw. 7 sezón? max 6 a film!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak nelogické to nepatrně bylo, jenže zase uznej, že si musel zchladit žáhu, a pokud měla informace ona, určitě nebyla jediná, jak sám podotkl. Navíc podobné rozuzlení takhle brzy by přišlo nevhod. Tedy pro autory, nikoli pro nás, nedočkavé a netrpělivé diváky. Už si viděl promo na 02x01?

    No jo, vyjasní, ale vsadím svoje nejlepší boty na to, že přijde kupa dalších :D Těch sedm sezon bych jim klidně přála, ale mám trochu obavy, aby to nepřehnali. A film? No to by teprve byla tečka jako hrom! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ano přišli bychom o cool hlášku, že když to ví ona, tak někdo jiný jistě taky. Což ale pravda být nemusí a ona může být jediná - teda víme, že asi ne, ale stejně... :) Já se na promo nekoukám, kazí mi to zážitek z vlastní epizody. Raději se nechám překvapit, co si na nás autoři vymysleli. / 4 řady a film je dle mě ideální :) Pokladník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle myšlenka má něco do sebe :)

      PS: i kdyby byla jediná, Red určitě najde cestu, jak zjistit pravdu :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)