úterý 11. listopadu 2014

Michael Scott – série Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela

Šest knih, dva tisíce šest set sedmdesát dva stránek, za dvanáct dní. Že to nejde? Věřte, že jde ☺ a byla to celkem zábava



1.  díl – Alchymista
rok vydání: 2008
počet stran: 400

2.   díl – Čaroděj
rok vydání: 2008
počet stran: 472

3.    díl – Vědma
rok vydání: 2009
počet stran: 504

4.    díl – Zaříkávač
rok vydání: 2010
počet stran: 408

5.    díl – Válečník
rok vydání: 2011
počet stran: 384

6.    díl – Kněžka
rok vydání: 2012
počet stran: 504

žánr všech šesti dílů: sci-fi a fantasy
všechny díly vydal: Knižní klub

Koupit můžete jednotlivě nebo jako celek, cena se pohybuje v rozmezí 240-320 Kč za jeden díl, plus samozřejmě bazary, aukro a antikvariáty budou levnější V hledání vám pomůže Heureka.cz nebo jakýkoli váš oblíbený vyhledávač.


Anotace prvního dílu, zdroj: databazeknih.cz


poznámka: záměrně uvádím anotaci pouze prvního dílu, protože anotace dalších vyzrazuje část děje a možný konec dílu předchozího, takže doporučuji její přečtení až po dočtení daného dílu. Stejně tak buďte opatrní při čtení názorů a recenzí právě na databázi, neboť někteří nevarují před spoilery ve svých názorech a může tam na váš číhat nejedno (ne)příjemné překvapení.


Josh a Sophie jsou obyčejná dvojčata, která si chtějí během prázdnin vydělat na první auto. Josh si najde práci v malém knihkupectví u manželů Flemingových a jeho sestra v kavárně naproti přes ulici. Jednoho dne se jim změní celý život, když se v ulici objeví podivné auto s ještě podivnější posádkou. Jsou svědky kouzelnického souboje o starodávnou knihu kouzel, která má nevídanou moc. Obsahuje totiž všelijaké návody a postupy popisující mimo jiné výrobu zlata z běžných kovů nebo elixír mládí. Není divu, že po ní touží chamtivý Dr. Dee, který se spojil se starší nesmrtelnou rasou, jež zemi vládla dávno před příchodem lidí. Dee zaútočí na Nicka Fleminga, který ale není jen ledajakým obchodníkem, ale především strážce tajemství knihy kouzel a také alchymista v jedné osobě. Dvojčata se mu po počátečním šoku snaží pomoci ubránit knihu, ale je to marné. Dee si odnáší nejen pro co přišel, ale také unáší alchymistovu ženu Perenelu. Naštěstí Josh v boji vytrhne z knihy nejdůležitější část pro rituál, který by umožnil návrat nesmrtelných na zemi a tím uvrhl lidstvo do jejich otroctví, ne-li hůře. Dvojčata se tak dostávají do nebezpečí, protože Dee bude chtít získat i zbylé stránky a on nenechává svědky...

Vendi recenzent amatér:


Na úvod - už dlouho se mi nestalo, abych něco zhltla takhle rychle. Nutno říci, že to bylo během dovolené, kdy jedinou mou starostí bylo se nespálit, pravidelně pít a sem tam vyřídit něco málo pracovního. Prostě a jednoduše, krásná dovolená ve Španělsku za účelem lenošení a dohnání knižního absťáku!

Příběh mne chytil od první stránky až po tu poslední. Knihy měly vzestupnou tendenci, čili je nepotkalo prokletí některých sérií, kdy kvalita díl od dílu prudce klesá. Autor si se mnou hrál a nikdy nebylo úplně jasné, kdo na čí straně stojí, kdo je dobrý, kdo je zlý a jestli se role náhodou neprohodí... několikrát.

Velkým plusem bylo použití několika známých postav z dějin - William Shakespeare, John Dee, Niccolo Machiavelli, Johanka z Arku, Billy the Kid a další.

Knihu nepotkal další nešvar dnešní doby, který mi pil krev zejména u Stoletého staříka, kdy si překladatelé šetří práci nadměrným používáním některých slov nebo spojek. Díky Bohu za to!

Sérii bývá vytýkáno, že se v knize vyskytuje až moc postav... no nevím, osobně jsem neměla problém se ve všem zorientovat, ale chápu, že jsou-li knihy přednostně určeny mladším čtenářům, tak ti mohou mít s tímto potíže. Za sebe říkám: "No problem."

Každý milovník fantasy se rád ocitá v neznámých světech a těch nám M. Scott nabídl skutečně dostatek. Nechybí ani staří známí bohové, o kterých každý z nás už určitě někdy slyšel - Isis, Osiris, Hekaté, Bastet, Mars atd.

I místa, která s knihou navštívíme mají svou magii a vše úžasně dokreslují - Londýn, Alcatraz, Paříž, Stonehenge a další. Autor si zaslouží velké plus za vybalancování mezi přemírou detailů a nedostatkem. Zvládl to na jedničku s hvězdičkou. 

Můžu tedy říct, že knihy mají všeho tak akorát. Čtenářův sen! A proto nemohu jinak, než udělit pět kachniček z pěti. K této sérii se určitě někdy vrátím. Až mi to tedy množství nepřečtených knih, které se mi hromadí na nočním stolku, dovolí :D



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)