úterý 25. listopadu 2014

Tip na dárek 2


Protože první článek tohoto druhu slavil úspěch, jsem tu s kouskem dalším. Tentokrát heslo zní: Svíček není nikdy dost!




Ano, ne všichni svíčky preferují. Dokonce, i když znáte blázny do tohoto relativně zbytečného předmětu, stále nemáte vyhráno, protože je ještě otázka, zda preferují voňavé či klasické? Ve skle? Vosky? Aromalampy? Čajové? Když vůni, tak jakou? 

Myslím, že ve většině případů se stačí rozhlédnout po pokoji, protože notoričtí "paliči" se za svou úchylku nestydí a je celkem snadné je odhalit ☺ Hrdě se k nim hlásím i já, respektive celá naše domácnost. Neumím si představit večer bez zapálené svíčky. Hoří nám dokonce i v kanceláři. Svíčka! Aby někdo nepojal podezření, že tu pořádáme táboráky. 

Naprosto jsem se zamilovala do značky Yankee Candle a ač mám averzi vůči USA, tady musím smeknout a svůj odpor vůči této zemi překonám. Jejich vůně je naprosto autentická, co slibují, to cítím. Cena je poněkud... zoufale hledám slušné slovo... přemrštěná... ALE (záměrně píšu velké ale) naprosto odpovídá kvalitě výrobku, s čímž se v dnešní době nesetkáme tak často, jak bychom rádi.

Názorný příklad: Vloni jsem si v Makru koupila balení dvou středních svíček ve skle, cena byla myslím 800 za oba, jednu si vzali rodičové a mně zůstala vůně s názvem Christmas Eve. Svíčku jsem pálila každý večer adventního času, včetně svátků, někdy i klidně půl dne. Nádherně provoněla pokoj směsí koření, ovoce a jehličí. A kolik ubylo? S bídou jedna třetina! A stejné to je i s jahodovou svíčkou a velikonočními čokoládovými zajíčky.

Právě vysoká pořizovací cena jednotlivých kousků rozhodla o tom, že jsme s mamkou přišly na nápad, přesedlat na aromalampu a vosky. Pořizovací cena jedno vosku je 55,-, občas bývají v akci, mají i dárkové kazety za zvýhodněné ceny. Důvod? Možnost vyzkoušet více vůní. Je to celkem praktické, protože pokud nakupujete přes internet, nemůžete si očuchat, zda vám daná parfemace svíčky sedne. Sama jsem třeba zjistila, že mi nevyhovují citrusové vůně, výjimkou je Spiced Orange, ale to bude souviset s mou láskou k vánočním svátkům. Stejně tak ne každá květinová záležitost je pro mne ta pravá. Výhodou je, že ji vyměním s mamkou a je vyřešeno. 


Jak to tedy u nás vypadá? Jako ve voskovém království!  Na fotografii vidíte mou skromnou sbírku. Ano, píšu skromnou, neboť jsem zjistila, že některé mé kamarádky mají sbírky mnohem větší, díky čemuž si připadám o něco méně... ujetá. Avizovaná výdrž vosku má být, cituji: 8-24 hodin při rozpuštění v aromalampě, až několik týdnů při vložení do malých prostor. Praxe: zapálím čajovou svíčku (neparfémovanou) pod kalíškem lampy, vosk se zcela rozpustí a začne vonět. V této chvíli svíčku sfoukávám. Během chvíle mám nádherně provoněný pokoj a vůně drží celý večer. Vosk mi vydrží 8-10 dní minimálně. Poté ho nechám rozpustit a vylévám do pytlíku a putuje do koše. Někdo dává misku na chvilku do mrazáku, vosk by pak měl jít vyloupnout, vyzkoušeno nemám. Kalíšek vytřu papírovým kapesníkem a je připraven na nový vosk. 

VAROVÁNÍ: pokud byste postupovali jako já, dávejte si pozor, kalíšek je horký a rozpuštěný vosk taktéž!

Máte-li tedy ve svém okolí osobu podobného ražení, pořízením aromalampy a několika vosků nic nezkazíte, pokud si nejste jisti, jaká vůně by udělala radost. Víte-li, co má dotyčný/á rád/a, máte to o to jednodušší a můžete pořídit jednu ze svíček. Případně, je-li ve vaší rodině yankeezávislák vlastnící dopravní prostředek o čtyřech kolech, co mu pořídit vůni do auta? My je objevili poměrně nedávno (cca před 14ti dny) a můžeme tedy doporučit Coconut Bay a Lemon Lavender. Nemusíte je mít pouze v autě, jedna nám visí v koupelně a druhá v šatníku. 

Rozhlédněte se na stránkách českého obchodu yankee svíčky a určitě narazíte na něco, co vás zaujme. Obchod máme několikrát vyzkoušený, je spolehlivý, zásilky perfektně zabalené a komunikace výborná. Nemohu se zbavit pocitu, že spíš než tip na dárek, je tento článek recenzí, ale jedno nevylučuje druhé. Obdivuji čtenáře, kteří můj dlouhý chvalozpěv dočetli až sem a přeji krásný úterní den

PS: nechcete-li nakupovat přes internet, najdete na stránkách seznam míst, kde se svíčky dají koupit v kamenných prodejnách






7 komentářů:

  1. Áááááách, má dušička svělíškového nadšence se blahem tetelí.... :-D
    Takový nádherně inspirativní kousek z tvého brku, byť drobátko danajský... přece jen, i když ti na slovo věřím informace o dlouhé výdrži a jiných kvalitách (včetně perfektních služeb), dost dobře si nemohu dovolit tímto směrem vrhnout měsíční sumu na jídlo pro celu rodinu... a vybrat jen něco z té přepestré palety se jeví jako téměř nemožné (srovnatelné snad jen se Sofiinou volbou :-D) Takže skvostné a zároveň muka... ale taky skvělý tip, děkuíííí, :-) Třeba na nákup časem i dojde, neboť, jak pravil pan Rotchild, ani já nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné (a pohříchu nekvalitní, dodávám já) věci. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj, to jsem ani nevěděla, že jsi taky svíčkomaniak! Musím si to někam zaznamenat :)
      Přesně, vybrat jednu je fuška a moje prasátko není bezedný jedlík, má své hranice :)
      Máte s panem Rotchildem samozřejmě pravdu :-*

      Vymazat
  2. Přiznávám, tohle je vyšší level a se svíčkama od Vietnamců se to fakt srovnávat nedá :D, úplně mi to zavonělo až sem! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Nedá, je to fakt úplně jiná liga. Nejlepší je, že některý ty "přichutě" bych klidně i snědla, jak krásně a autenticky voní :D Ale už jsem se setkala i s lidmi, kterým nevoněly ani trošku... bude to prostě individuální :)

      Vymazat
  3. Sviečky milujem, najmä ich blikotavé teplé svetielko. Yankee Candle som už videla a na okamih i uvažovala nad ich nákupom, ale cenová relácia je pre mňa trochu moc.V kamennom obchode som ich zatiaľ nevidela, ale je pravda, že nepatrím k nákupným maniačkam, možno som niekde niečo prehliadla...
    Nikdy však nevrav nikdy, že? ;)
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je zahlídla akorát jednou v Makru, jinak taky ne... a díky Bohu za to.. protože jinak bych je koupila a pak bysme byli hlady nebo by nebylo na pohonné hmoty :D :D Nejsi nákupná maniačka? Ani já ne, nesnáším ty otrávené pohledy lidí, kteří mi vozíkem neustále blokují cestu :D

      Yep, Never Say Never :)

      Vymazat
  4. Ahoj,
    koukám, že máš pěknou sbírku. :) Neuvažovala si o napsání nějakých recenzí na vůně, které máš? :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)