čtvrtek 29. ledna 2015

knihovna - Raymond Khoury: Poslední templář

knihovna - Raymond Khoury: Poslední templář


Jestli je téma, které mne, vedle anglických detektivek a upírů, táhne nejvíce, pak templáři a asasíni. Dnes necháme asasíny spát a zaměříme se na templáře. Jakmile je něco opředené tajemstvím, vznikne kolem toho velká řádka teorií, domněnek a samozřejmě i příběhů. S jedním z nich si pohrává i tato kniha, a proto směle do toho!Vyrazme se podívat, v čem mají templáři prsty tentokrát...





Originální název: The Last Templar

Rok vydání v ČR: 2006
Rok vydání originálu: 2004

Počet stran: 402

Žánr: krimi, thriller
(absolutně nechápu zařazení do sekce horor na databázi knih)

Vydal: Domino

Překlad: Hana Pernicová

Knihu můžete koupit v klasické podobě např. na knihcentrum.cz za 79,- Kč. Nebo jako e-book za stejnou cenu na bux.cz


Já za ni děkuji serveru palmknihy.cz, tam v současné době k dostání není, další dva díly ano a já si na ně už brousím zoubky

Anotace z databazeknih.cz:

Detektivní thriller o hledání tajuplného templářského artefaktu, ukradeného při loupežném přepadení newyorského muzea.

V Metropolitním muzeu v New Yorku se připravuje ojedinělá výstava - vystavovány mají být poklady ukryté po staletí za zdmi Vatikánu. Ale již při vernisáži vnikne i přes všechna bezpečnostní opatření do muzea čtveřice ozbrojených mužů, pozabíjí a zraní mnoho návštěvníků a několik cenných artefaktů ukradne. Do pátrání po zločincích se pustí nejen FBI, ale i archeoložka - očitá svědkyně krádeže, a církev, stojící za každou cenu o navrácení jednoho z odcizených předmětů. Ten by totiž mohl odhalit dlouho ukrývané tajemství zpochybňující samotné základy křesťanství. Vcelku čtivě napsaná kniha s detektivní zápletkou a konspirační teorií čerpající inspiraci z historie tajuplného templářského řádu. Chybět samozřejmě nesmí přitažlivost mezi vyšetřovatelem FBI a důvtipnou archeoložkou.



Vendi recenzent amatér:

Šnečím tempem jsem se za sedm hodin a tři minuty dopracovala ke zdolání příběhu. Moment, vezmu-li v úvahu, že kniha má 402 stran, já ji četla 423 minut, tak to zase nevypadá tak zle, co myslíte?

Prolog byl naprostá nuda. Na chvíli mě to dokonce odradilo od čtení. Až později se ukázal jeho smysl. Dva dny trvalo, než jsem se odhodlala pokořit několik dalších stránek. Raymond Reddington* říká: „Nemůžeme soudit knihu podle obalu, podle pár kapitol možná ano, ale rozhodně podle té poslední.“  Musím mu dát za pravdu.

Po cca pěti stránkách se příběh rozjede ve slušné akční rovině a autor nám dává možnost pohlížet na vše z několika úhlů. Než se jednotlivé pohledy zúčastněných protnou, je to nepatrný chaos, ale stačí se soustředit a vše je v naprostém pořádku a dává to smysl.

Kniha bývá velmi často srovnávána s Brownovou Šifrou mistra Leonarda, neboť si nelze nevšimnout totožné nosné myšlenky. Každý z autorů má ovšem jiný způsob zpracování a podání příběhu. Za sebe musím říct, že Raymond nakopává Danovi zadek na celé čáře. Mnohem lépe mu jde líčení akčních částí. Prolínání s minulostí a postupné odkrývání podstaty hledaného pokladu mě fascinovalo až do samotného konce.

Jedinou věcí, která kazí veskrze pozitivní dojem z celého díla, je vztahové klišé. Chápu, že se tomu lze jen stěží vyhnout, ale vážně to musí být všude? Oceňuji však, že romantika neutloukla a neohrozila detektivní napínavé dobrodružství a působí tak potíže pouze čtenářům cynikům, jako jsem já.

Balzámem mi budiž vědomí, že Raymond Khoury napsal ještě další dva díly s našimi hlavními představiteli – archeoložkou Tess a agentem FBI Seanem, na které si brousím zoubky.

Tato kniha byla dokonce v roce 2009 zfilmována. U kritiků sice dvoudílný film propadl, ale i tak se na něj podívám. Neuškodí, když si člověk udělá obrázek sám. (Edit po shlédnutí filmu: nedělejte to! Akorát si zkazíte dojmy z knihy. Co mohli, to překopali!)

Poslední templář putuje do mé e-knihovny a já mu s radostí uděluji pět kachniček z pěti, a narazím-li někdy na klasickou verzi, rozhodně rozšíří i mou „fyzickou“ knihovnu

*hlavní postava ze seriálu The Blacklist (Černá listina)



2 komentáře:

  1. No tak že by? O templárskych pokladoch som čítala už ako malé dieťa, vravíš istá podobnosť s DaVinciho kódom.... Zrejme sa po tej knihe poobzerám.
    Vďaka za tip :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by?
      Rozhodně tam podobnost je :) Určitě se po nich podívej, můžu jenom doporučit, vážně jsem z té první nadšená :)
      Nemáš vůbec zač.

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)