úterý 9. června 2015

recept - řezy s bebe sušenkami


Wixie si mezi řečí posteskla, že dlouho nebyl receptík na nějaký moučník. Protože venku je zima a prší, skýtá se prostor pro kousek něčeho dobrého, horké kakao a nohy pod deku Dnes tedy naše oblíbená a léty osvědčená klasika, hned vedle buchty z podmáslí. Ať chutná i vám.




Ingredience na piškot:

160g polohrubé mouky
160g cukru (pískového)
4 vejce
1/2 balíčku prášku do pečiva

...nebo můžete vyzkoušet jakýkoli osvědčený recept na piškot. U nás jede poměr 40g cukru a 40g polohrubé mouky na jedno vejce - přesně jako v zadání, přičemž počet vajec přizpůsobujeme velikosti plechu. Nedáváme prášek do pečiva. 


Postup: Oddělit bílky od žloutků a žloutky vyšlehat s cukrem. Pokud to neuděláte a budete rovnou šlehat celá vejce s cukrem, jde to také, jen to trvá déle. V dalším kroku se s mamkou lišíme. Já přidám mouku (+ prášek do pečiva, chcete-li), promíchám a na závěr přidám bílky. Mamka vmíchá bílky a pak až mouku. Je to na vás. Obojí jde, obojí funguje. Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte olejem (máslem) a vysypte strouhankou (kokosem). Pečeme na 160 stupňů a hlídáme, je hotový docela rychle v rozmezí 10-20 minut v závislosti na velikosti plechu a výšce.  

Na krém si připravíme:

1 litr mléka
3 vanilkové pudinkové prášky
150g másla
cukr dle chuti (většinou se držíme odhadem množství, které je uvedené na pytlíku pudinkového prášku)


Postup: Pudink uvaříme dle návodu, který bývá na zadní straně vanilkového prášku a může se lišit podle značky. Ještě do teplého zašleháme máslo, plus můžeme případně podle chuti přidat cukr, kdyby se vám to zdálo málo sladké. Připravený krém nemusíme nechat vystydnout, ještě vlažný ho rozetřeme na vychladlý piškot. 


Přichází na řadu přísady, o kterých jsme ještě nemluvili - dvě balení BeBe sušenek a rum (vaječný koňak). Sušenky pokládáme na ještě teplý krém, aby pěkně nasákly, až bude vychládat. S pomocí mašlovačky je potřeme vaječným koňakem nebo rumem a na závěr patří... čokoláda!


Na čokoládu potřebujete:

 máte na výběr více způsobů:

1. rozpustit v horké lázni čokoládu na vařeni a dát do ní trochu stoprocentního tuku, aby se naředila
2. koupit hotovou čokoládovou polevu, která se rozehřívá v horké lázni a rovnou z pytlíku se lije na moučník
3. rozpustit máslo, přidat prosátý moučkový cukr a kakao tak, aby vznikla hustější tekutina, nalít drobítek vařící vody, aby se směs "vyhladila" čili námi zvolená a často používaná varianta 
(maminčina kuchařka praví: rozehřát 140 g másla - přidat 140g cukru moučka a 4 lžíce kakaa, na závěr 4 lžíce horké vody)

Necháme v chladu hodinku nebo dvě uležet a můžeme ochutnat. Výsledný kousek není kdovíjak fotogenický, ale chuť to mnohonásobně vynahrazuje




4 komentáře:

  1. jéjé, já bych si dala! musím říct manželovi, aby něco upekl :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ježíši, superultramegahardcore kalorická bomba! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co na to říct :D Nesmíš zbodnout půlku plechu na posezení! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)