čtvrtek 18. června 2015

Vivaldianno 2015 - město zrcadel


Dnes za kulturou trochu jinak aneb červen ve jménu hudby a nečekaných zážitků. Těch pozitivních i negativních




Libreto: Tomáš Belko

Navštíveno: 13.6.2015,  O2 Aréna Praha

Délka představení: cca 120 minut (bez přestávky)

Účinkují: Jaroslav Svěcený, Michal Dvořák, Julie Svěcená, Tina Guo a další

Domovské stránky Vivaldianna

Promo 1:


Promo 2:


Anotace z Ticketportal.cz:


Nové, velkorysé a ambiciózní pokračování úspěšného projektu.
Barokní hudba se soudobým zvukem a novou energií.
Dech beroucí výkony světových virtuózů.
Hudba, projekce a animace, moderní tanec i mluvené slovo 
ve službách trochu mrazivého příběhu o nadějích a ztrátách barokního génia Antonia Vivaldiho.


Projekt Vivaldianno, který samotné tvůrce už od počátku nepřestává překvapovat vřelostí ohlasů publika, se ve své nejnovější vývojové fázi rozmáchl k opravdu strmému letu. Projekt s podtitulem Město zrcadel má ambice velkolepé mezinárodní koncertní show s hráči světové elity. 

Tina Guo je famózní hráčka na elektrické i akustické cello, v Shanghai narozená a dnes v USA žijící sólistkou San Diego Orchetra. Její hudební kariéra jde zcela napříč nejrůznějšími hudebními žánry. 





Vendi recenzent amatér z druhé řady:


Záměrně jsem si od chvíle, kdy nám doma přistály lístky, nepouštěla žádnou upoutávku. Chtěla jsem být překvapená. Je lepší nemít žádná očekávání, člověk potom nemůže být zklamaný. Stačilo vědět, že mi klasická hudba nevadí a její moderní podání se většinou setká na mé straně s nadšením (viz obliba AR2*). 

V O2 aréně už jsme párkrát byli, takže nás překvapil nápis na vstupence, hlásající, že diváci budou vpuštěni 60 minut před začátkem. Proč? Protože se to nedá stihnout. Zvlášť je-li předpoklad vyprodaného "sálu". Proč podruhé? Inu... každý návštěvník musí všechno kovové vyndat z kapes, projít rámem, ukázat kabelku. Dovedete si tohle představit u 18 000 lidí, které pouští jen jednou stranou cca dvaceti rámy? Skutečně? 18 jich je - teď jsem si to našla... Jak bych vám to popsala slušně... Přišli jsme v 19:15, představení začínalo v 20:00. Ještě v 19:55 jsme stáli venku a ke vchodu jsme to měli tak deset metrů a za námi bylo nepředstavitelné množství dalších lidí. Hlášení, že představení začne za pět minut, nás hromadně rozesmálo. Celá show tedy odstartovala až v 20:20. 

Překvapilo mě, že se nejedná o koncert jako takový, ale o hudebního zpracování životního příběhu Antonia Vivaldiho. Hudební části byly prokládány mluveným slovem a dokonalou grafikou. Dechberoucí podívaná, na kterou budu ráda vzpomínat. Jedinečný zážitek, který za ta negativa stál.

Proč množné číslo? Víte, když je něco dvě hodiny v kuse bez přestávky a vy sedíte na dost nepohodlné židli... no... není vám příjemně. A třeba zejména pánům zvlášť ne, neb jsou-li vysocí, nemají si kam dát nohy ani možnost si je pořádně protáhnout. Tohle organizátoři vážně docela nevychytali... Dost remcání. 

Přemýšlím, jak charakterizovat celé vystoupení. Klasika oblečená v modernějším, rockovějším hávu s velmi zdařilou grafikou, světly, efekty, detaily... zážitek, který i přes výhrady k pořadatelům, dopadl naprosto fantasticky.


*AR2 = Andre Rieu a pro úplnost AR1 = Alan Rickman


2 komentáře:

  1. Tenhle styl hudby mi trhá uši, ale já jsem takový exot, takže bych si z mého skromného názoru vůbec nic nedělala :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D ale tak - neshodneme se na všem. Tisíc lidí, tisíc chutí. To je fakt :) A já si tvého názoru velmi vážím ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)